Dekor

Régimódi képeslapok

Nincs annál nagyobb öröm, mint saját tervezésû képeslappal meglepni barátainkat, ismerõseinket. Ráadásul, ha csínyján bánunk a hozzávalókkal, egy füst alatt elkészíthetjük az ajándékkísérõ kártyákat is.


Kezdőknek









Kép vagy fotómontázs

Ha nem bízunk saját kézügyességünkben, folyamodjunk a legegyszerűbb megoldáshoz – keressük elő kedvenc karácsonyi fotónkat – vagy ha nehezen válunk meg tőle, egy képes-magazinból kivágott karácsonyi kép is megteszi – és ragasszuk fel egy szép papírra.







Térhatású csillagminta

A kinyitható kártya elkészítéséhez válasszunk karácsonyi hangulatú csomagolópapírt – lehetőleg két különböző, de színben harmonizáló darabot. Szükségünk lesz még egy cd-lemez nagyságú, vékonyabb kartonlapra is – erre kell majd rásimítanunk a csomagolópapírt. A ragasztásnál legyünk óvatosak – a felhólyagosodott papír nem túl szép látvány. A másik papírból vágjunk ki ötágú csillag mintát, hajtsuk félbe, majd a hajtásvonalnál rögzítsük a lap közepére. Ez a kártya – persze kisebb méretben – ajándékkísérőnek sem utolsó.







Arannyal, ezüsttel

Visszafogottan elegáns lapot készíthetünk egyetlen ecsetvonással is, csak egy szép kartonra, meg egy kis arany– vagy ezüstfestékre lesz szükségünk. Vágjuk ki a kartonból a kívánt formát, majd egy laza mozdulattal skicceljünk fel rá stilizált karácsonyfa motívumot. A mintát megrajzolhatunk üvegfestéshez használatos tubusos festékkel is.





Haladóknak 






Nyomdával


Egy vasárnapi ebédből kimenekített krumplival is csodát művelhetünk. Vágjunk félbe egy darabot, majd farigcsáljunk bele fenyőfa vagy csillag motívumot. Ha ezzel megvagyunk, vigyünk fel egy kis festéket a mintára, s máris indulhat a nyomdázás.

Nyomdát persze nem csak krumpliból készíthetünk – egy darab zsinórral hasonlóan tetszetős eredményt produkálhatunk. Kerítsünk elő egy kisebb, lapos fadarabot – erre az alapra kell majd felragasztunk zsinórunkat. Mielőtt azonban nekilátnánk, rajzoljuk fel a fára egy karácsonyi motívumot, majd kenjük át ragasztóval – így már gyerekjáték lesz erre rányomkodni a madzagot. Ha megszáradt a ragasztás, vigyünk fel festéket a zsinegre, és komponáljuk meg képeslapunkat.

Profiknak 







Csillagánizs, fahéj, szárított narancskarika …

Hobbibolt helyett kivételesen a sarki fűszerest célozzuk meg, ha emellett a képeslap mellett döntünk. Kiindulópontnak színes kartonlapot – lehet hullámkarton is – válasszunk, erre ragasszunk fel egy hasonló alakú, de kisebb méretű merített papírdarabot. És most jön a dolog kreatív része: tervezzük meg a különböző fűszerek és narancsok helyét, mielőtt bármibe belekezdenénk. Ha elégedettek vagyunk az összképpel, kezdődhet a ragasztás.







Szalvétatechnika

És végül egy kissé időigényes, ám annál mutatósabb megoldás – a decoupage. Az első hallásra kicsit furcsa technika lényege az, hogy díszítésként szalvétát vagy vékonyabb csomagolópapír darabot ragasztunk a kívánt felületre – ami gyakorlatilag bármi lehet, esetünkben most egy vastagabb kartonlap lesz.

Ha háromrétegű szalvétára szavaztunk, csak a felső rétegét használjuk, ebből vágjuk ki a felhasználni kívánt motívumot. Ezután egy ecset segítségével vékonyan kenjük be a díszítendő felületet dekupázs-ragasztóval, majd óvatosan fektessük rá a kivágott mintát. Ezt is simítsuk le ragasztóval, egyenletesen, középről kifelé haladva. Ha lapos ecsetet használunk a művelethez, kisebb eséllyel keletkeznek ráncok vagy buborékok a szalvéta alatt. Két-három órás száradás után fussunk át még egyszer a felületen, végül használjunk lakkot – ettől lesz csillogó és tartós a művünk.

Tipp: ha antikolt hatást szeretnénk elérni, akkor a lakkrétegre – persze csak száradás után – kerüljön speciális repesztőlakk is.
Tekintettel a száradási idők hosszúságára a művelet egy egész napot is igénybe vehet, így ha már egyszer belekezdünk, ajánlatos nagyobb mennyiségben gondolkozni.

A szükséges eszközök (dekupázs-ragasztó, lakk illetve repesztőlakk) beszerzése ugyan nem a legolcsóbb mulatság, mégis érdemes beruházni, mert rengeteg dolgot készíthetünk még evvel a technikával – gondoljunk például a hamarosan aktuális karácsonyi díszdobozokra.

Kattints a képekre a nagyobb mérethez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top