Dekor

Festett mécsesek

Nem is karácsony a karácsony melegséget sugárzó, meghitt, tündöklõ fények nélkül. Festett üvegmécsesekkel mi is könnyedén bensõséges hangulatot varázsolhatunk otthonunkba.

Kellékek






Üvegfestékből alapvetően két típus létezik. A gyakrabban használt gyanta alapú, ennek terpentin az oldószere – de akár acetonos körömlakklemosóval is helyettesíthetjük.
Létezik még vizes alapú, áttetsző akrilfesték is – ennek használata egyszerűbb és veszélytelenebb.
Színekből elég nagy a választék, de elegendő csupán a három alapszínt beszereznünk (kék, sárga, piros), ezekből is rengeteg árnyalatot tudunk kikeverni.

A különböző színeket kontúrfestékkel különíthetjük el egymástól – ebből is válogathatunk, bár karácsonyi hangulathoz leginkább arany vagy ezüst passzol.

Mécsestartókat vásárolhatunk készen (hobbiboltok, IKEA), de kísérletezhetünk üres befőttesüveggel vagy pohárral is.
A lényeg, hogy egyszínű üveget válasszunk, ezen mutatnak igazán a festett motívumok.

Ha bizonytalan a vonalvezetésünk, sablonnal könnyítsük meg dolgunkat. Mintákat letölthetünk az internetről, vagy tervezhetünk saját magunk is. Rajzolhatunk jégvirágot, hópelyhet, csillagokat, fenyőfát vagy bármilyen non-figuratív motívumot.
Ecsetekből érdemes eleve többet beszereznünk – az oldószeres tisztításnak köszönhetően ugyanis nem túl hosszú az életciklusuk.


Kezdjünk hozzá

Miután kiválasztottuk a megfesteni kívánt tárgyat, alaposan tisztítsuk meg az üveg felületét.
A megtervezett mintát eredeti méretben rajzoljuk meg egy kartonpapírra, sőt a színeket is belőhetjük – így nem érhet minket meglepetés a végeredmény láttán.
Ha elkészültünk, helyezzük a sablont az üveg alá, és rögzítsük cellux-szal, nehogy elmozduljon festés közben. Ha pohárral dolgozunk, akkor is lehet sablont készíteni – a mintát egyszerűen beleragasztjuk a pohár belsejébe.






Csak lassan, szépen…

Mielőtt nekiesnénk a festésnek, rajzoljuk meg a motívum körvonalait.
A kontúrfestéket tubusban árulják, így könnyen tudunk vele dolgozni, sűrű állaga pedig megakadályozza a színek egymásba futását. Ügyeljünk arra, hogy nagyjából azonos vastagságú vonalakat húzzunk, és ezek mindig pontosan összeérjenek egymással. Száradás után (ami akár 4-5 óra is lehet!) elkezdhetjük kitölteni a belső felületeket különböző színekkel. Figyeljünk arra, hogy ne folyjon túl a festék a kontúrokon, és ne hagyjunk üres felületeket sem.

Domború vagy henger alakú formáknál – pl. poharak esetében – forgassuk úgy a mécsestartót, hogy mindig a frissen festett rész legyen legfelül. Így haladjunk, szépen, lassan, különben egymásba folyhatnak a színek. Csak akkor folytassuk a festést, ha a kész részletek már megszáradtak.

Ha mégis elrontottuk, ne essünk kétségbe – oldjuk a festéket a megfelelő hígítóval, töröljük le az üveget, majd próbálkozzunk újra. Ha elkészült a nagy mű, keressünk neki egy biztonságos helyet – a teljes száradásig ugyanis még legalább egy napig várnunk kell.
A várakozási idők miatt ugyan kicsit hosszadalmas a projekt, de két bejgli-sütés közben pont ideális karácsonyi elfoglaltság.





Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top