Dekor

Karácsonyi tisztaság

Nagyanyáink, sõt még anyáink számára is természetes, hogy karácsonyra csillogó-villogóra varázsolják a lakást, házat, még akkor is, ha a fenyõ és a sütik illatát elnyomják a tisztítószerek, és akkor is, ha belerokkannak.





Ha te is tartod magad a hagyományhoz, és nagytakarítanál az ünnep előtt, nem árt lassan hozzálátni! Jó felvetés persze, hogy a hulló liszt és fenyőtüskék ideje előtt miért is kell minden sarkot jól kifényesíteni.

De ha mégis, tántoríthatatlanul elszántad magad arra, hogy előrehozod, netán megduplázod a tavaszi nagytakarítást, legalább ne azzal kezdd, hogy mindent körbefertőtlenítesz, és aztán megpróbálod elűzni a klórszagot az adventi koszorú körül.




Íme környezetbarát tippjeink, nem csak a karácsonyi takarításhoz:

Fürdőszoba

1. A mosdót, kádat, csempéket átsúrolhatjuk szódabikarbónával és forró vízzel, illetve 20 százalékos ecet és víz 1:1 arányú keverékével, mindkettő egyaránt hatásos.

2. A penésztől megpróbálhatunk megszabadulni úgy, hogy a penészes felületre tömény ecetet öntünk, és egy éjszakára rajta hagyjuk. A vízkövet és mészfoltokat is ecettel távolíthatjuk el. Erőteljesebb hatás érhető el, ha melegen használjuk az ecetet.

3. A rozsdafoltokat citromlével tüntethetjük el a kádról és a mosdóról. Csillogni fognak a csaptelepek, ha citromlével vagy hígított ecettel átdörzsöljük, majd szárazra törölgetjük őket.


Konyha





1. A zsíros csempéket ecetes ruhával töröljük át. Ha makacsabb a szennyeződés, próbálkozzunk nedves rongyra szórt szódabikarbónával.

2. A mosogatót sóval sikáljuk ki, ami nemcsak tisztít, de fertőtlenít is.

3. A konyhaasztalt az erős szerek helyett inkább szódabikarbónával és nedves ronggyal töröljük le.


Szobák

1. Ablaktisztításhoz nyugodtan használjunk ecetet. Készítsünk permetet egy rész ecet és négy rész víz keverékéből, és ezt permetezzük a már korábban meleg vízzel lemosott üvegfelületre, majd újságpapírral töröljük szárazra.

2. Bútorfényezéshez ecetes vízbe mártott kendővel töröljük át a bútort.

Egyet ne felejtsünk el: nem csak a takarítószerek, de pl. a só vagy az ecet is szárítja bőrünket. A gumikesztyű ilyenkor is jól jön!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top