Dekor

Karácsonyfadísz-ötletek

Milyen egy jófajta karácsonyfadísz? Mindenekelõtt könnyû, aztán ízléses, klassz, ha saját készítésû és persze az sem árt, ha némelyikük ehetõ.

Kattints a képekre a nagyobb méretekhez!






A karácsonyfa-díszítés ma már külön műfajt teremtett, legritkább esetben találkozunk kétszer ugyanúgy elkészített fával. A díszek arzenálja áll rendelkezésünkre, teljes üzletek váltanak erre a profilra az ünnepek előtti hetekben. Nézzünk most olyan díszötleteket, melyeket mi magunk, otthon is elkészíthetünk.

A virágkötészetben nagyon trendinek számító természetes anyagok, bogyók, fűszerek idén az adventi koszorúkészítés kedvelt alapanyagai lettek, és így a fa díszeivé is váltak. Nagyon eredeti ötlet szárított gyümölcsökkel, alma-, narancs-, banán-, citromszeletekkel, méretesebb fahéjakkal körbeaggatni a fenyőfa ágait. Az átvilágított gyümölcsszeletek nagyon hangulatossá teszik fánkat.

Ha unjuk a fényes papírba csomagolt szaloncukrokat, készíthetünk elképzeléseinknek megfelelő csomagolópapírokat, így a boltban vásárolt, vagy esetleg saját készítésű csokoládékat teljesen egyedivé varázsolhatjuk a sajátos külsővel.






Egyik legősibb díszítési „alapanyag” a mézeskalács figura, mely szintén jó előre otthon elkészíthető és a finom illat, amit áraszt, különös egyveleggé alakul a fenyőfa átütő illatával.






Szintén otthoni vegykonyhánkban előállíthatunk mi magunk gyertyákat, melyhez az alapanyagok boltban megvásárolhatók, és így mi válogathatjuk össze az ünnep kedvelt díszítőkellékeit: terméseket, gyöngyöket, melyekre ráöntjük a viaszt.






Nem is gondolná az ember, hogy csak szalagokkal feldíszített fák milyen gyönyörűek és elegánsak. Érdemes egy szín különböző árnyalataiban gondolkozni, és sok kis masnival borítani a fát. A masnikat előre készítsük el, és aztán tűzzük fel a fenyőfára.

A dió közkedvelt karácsonyi termés, melyet merészen befesthetünk bármilyen színűre. A jól bevált színek az arany és az ezüst, de rendhagyó ötlet kék diókkal és ezüst masnikkal díszíteni a fát.






A pingpong labda szintén jó alapanyag, de papírral való borításuk, a felület miatt csak profiknak ajánlott. Ezzel szemben bárki készíthet pingpong labdából díszt, ha bekeni a felületét ragasztóval és mákba, darált mákba, fahéjba, szegfűszegbe vagy csillogó porokba hempergeti azt.

A hagyományos és kissé esetlen, papírkarikákból összeillesztett füzérek már ideje múltak, nem úgy a gyöngysorok. Ehhez elég beszerezni nagyobb méretű gyöngyöt, (idegeink megkímélésére) és a fa többi díszéhez hangoltan egy jó hosszú füzért készíteni, melyet hanyag eleganciával a fa köré tekerhetünk.





Ha sok időnk van a készülődésre, egész kicsi zsákokat is varrhatunk, melybe illatozó fűszereket rakunk. Az igazán eredeti az, ami nem túl szájbarágós, így ajánlom, hogy ne karácsonyi mintás anyagokat szerezzünk be, hanem inkább fényes, lilás, ezüstös árnyaltokat.
Nagyon finom textíliák is kaphatók, melyekből egy-egy darabot elhelyezhetünk a fa ágaira. Az áttetsző tüllök, organzák sejtelmessé teszik az összképet.





A műanyag csúcsdísz is már a múlté, helyette inkább a fával összhangban lévő, egyéb díszt javaslunk. Egy masni, egy szegfűszeggel tele szurkált narancs, akár viccből egy, a nyaralásból hozott tengeri csillag, ezüstszínűre fújva már sokkal jobban egészíti ki a díszeket.






És végül, ne feledkezzünk meg az égősorról, mely minden típusú díszítéshez jó kiegészítő. Alapszabály díszítéskor a díszek összehangolása és az, hogy ne zsúfoljuk agyon a fenyőfát, hadd érvényesüljön a zöld is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top