Dekor

Csillogó gyöngyfüggõk

A klasszikus formájú karácsonyi díszek csillogó gyöngyökkel kitöltve és színes szaténszalagra akasztva díszíthetik a fenyõfát, de akár ragyogó ablakdekorációvá is válhatnak.







Kattints a képre!
A pasztellszínű díszek akkor lesznek igazán harmonikusak, ha hasonló árnyalatú drótból készítjük a kereteket. Természetesen azok, akik szeretik a tarkabarka színvilágot, kísérletezhetnek a gyöngyök váltogatásával is.

Alapanyagok, kellékek:
• ezüstszínű vagy színes alumíniumdrót (2 mm-es)
• vékony gyöngyfűző drót
• színes kásagyöngyök (4 mm-es)
• csípő- és laposfogó
• színes szaténszalag

1. A forma kialakítása
A vastagabb drótból hajlítsuk meg a mellékletben található formákat, a felesleget vágjuk le csípőfogóval. Az alumíniumdrót kézzel is könnyen hajlítható, de a finomabb ívek kialakításához használjunk csőrös laposfogót. (Főként a színes drót felülete sérülhet, ha a fogóval hajlítjuk, ezért érdemes



egy darabka textilt ráerősíteni a szerszám csőrére.) A fenyőfát a talpa irányából kezdjük hajlítani, és ott is fejezzük be, majd a kampót utólag tekerjük a csúcsra. A többi formát egy drótszálból hajlítsuk; ezek esetében kezdhetjük a munkát a kampónál.

2. A vezérszál rögzítése
A vékonyabb drótból készítsünk tartószálat a forma középvonalába úgy, hogy tekerjük néhányszor a keret



aljához, hajlítsuk a felső részére, ahol ismét tekerjük meg, majd visszahajlítva csavarjuk körbe az előzőleg rögzített dróton.

3. A gyöngyök fűzése
A vékony drótból vágjunk egy olyan hosszú darabot, amellyel kényelmesen tudunk dolgozni. Tekerjük kétszer a keret felső részéhez, és fűzzünk fel a szálra annyi gyöngyöt, amennyi szükséges, hogy a gyöngysor a vezérszálig érjen.



Itt egyszer megtekerjük a drótot, és folytatjuk a fűzést a keret szemközti oldala felé. A kerethez érve a drótot kétszer tekerjük meg, ezután haladjunk megint a vezérszál, majd a keret átellenes oldala felé. Ezzel a módszerrel töltsük föl a formát gyönggyel. A kampócskákra kössünk különböző hosszúságú szaténszalagot, és így függesszük a díszeket a fenyőfára, az ablakba vagy az ajtóra. A gyöngyfűzés ugyan aprólékos munka, de a csillogó eredmény megéri a fáradságot.

TIPP
2 m alumíniumdrót elegendő négy-öt dísz keretének elkészítéséhez. Egy díszhez kb. 30 g 4 mm-es kásagyöngyre, 40-50 cm alumíniumdrótra és 1,5-2 m vékony gyöngyfűző drótra van szükség. A (gyöngyös) függő elkészítése aprólékos feladat, szánjunk rá egy-két órát.





Alapanyagok:
• kásagyöngy (4 mm-es), 200 Ft/50 g
• vékony gyöngyfűző drót, 350 Ft/8 m
• ezüstszínű alumíniumdrót (2 mm-es), 200 Ft/2 m (Kreatív Ékszer)
• színes alumíniumdrót (2 mm), 1215 Ft/2 m (Hobbyművész)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top