Dekor

Fenyõtippek

Hogyan és mikor vegyük meg a fenyõt? Hogyan tároljuk? Béreljünk, vagy vegyünk gyökereset? Biztosan környezetkárosítás a karácsonyfa-árusítás? Válaszolunk minden kérdésedre!

1. A friss fenyő üde, zöld színű. Végezzünk tűtesztet: ha a meghajlított fenyőtű görbe marad, nagy valószínűséggel a fa kiszáradóban van. Ha a kiválasztott fát a tönkjénél a földhöz ütögetjük, és sok tű lehullik, akkor válasszunk másik fát.

2. Az újonnan vett fenyőt minél rövidebb ideig tároljuk fűtött helyiségben. Kertes házban lakók a vágott fenyőfát bokrok között elfektetve, lombbal letakarva tartsák a beállításig. Ha erre nincs mód, a lakás leghidegebb helyiségében tároljuk, vagy egy vödör vízbe állítva tegyük az erkélyre, illetve – jól rögzítve – lógassuk ki az ablakon. Mivel a téli napsütés és szél is szárít, az öszszekötözött fát nedves papírral vagy textillel burkoljuk be, és azt még fóliába vagy szemeteszsákba csomagoljuk be. A fólia a kiszáradástól, a papír, a textil a befülledéstől véd.

3. Tévedés, hogy minél később veszünk fát, annál frissebbet kapunk. A fenyőket egy hónappal az ünnepek előtt vágják ki, így mindegy, mikor vásároljuk meg, tartóssága attól függ, hogy milyen körülmények közt tároljuk szentestéig. Tehát ne halasszuk a vásárlást az utolsó napokra!

4. Sokan választanak gyökeres fát, melyet az ünnep után kiültethetnek a kertbe. Budapesten és Kistarcsán többek között a Hulladék Munkaszövetség (HUMUSZ) és a Rügyecskék Alapítvány, Veszprémben a Csalán Egyesület, Győrött a Reflex Egyesület, Pécsett és Mohácson a Zöld Gondolat Lovagrend is árusít földlabdás, gyökeres fenyőfákat.

5. Fenyőfát bérelni is divatosnak számít mostanában, csak meg kell találni a megfelelő forrást. Fenyőfabérlésre Budapesten a Moszkva téren, az Örs vezér téren, a Harminckettesek terén, az Almássy téren, a Humuszházban (XI. ker., Saru u. 11.) és a Nyugati téren van általában lehetőség. Az eddigi gyakorlat szerint ára körülbelül 3–5000 Ft, ebből visszaváltáskor 1000 Ft visszajár.

6. Tudni kell, hogy a vágott fenyő nem a természet károsításával kerül a piacra. Az engedéllyel rendelkező termelők a karácsonyfatelepeiken nevelt fákat kínálják. Egyes szakemberek szerint a földlabdás karácsonyfa széles körű elterjedése viszont katasztrofális következményekkel járna. A fák kiemelése ugyanis talajpusztító, domboldal-eróziót felgyorsító tevékenységgel jár, amivel a legértékesebb talajrétegtől fosztjuk meg a földeket. Ezért ezek az akciók nem bírnak környezetvédelmi értékkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top