nlc.hu
Dekor
Karácsonyi ételdekoráció

Karácsonyi ételdekoráció

Néhány egyszerû fortély, no meg némi fantázia, és a karácsonyi csemegék máris csábítóbban kelletik magukat az ünnepi asztalon. A díszítés legegyszerûbb elemei a porcukor, a csokoládé, a marcipán, a dió- és mogyoróbél. A díszítésnek csak a fantázia szab határt!





Lássuk, hogyan érdemes felhasználni ezeket az alapanyagokat a különböző ínyencségek díszítésénél.

Porcukorszóró

A cukorszórós technikával tortákat, süteményeket díszíthetünk. Szükségünk lesz egy keményebb – például karton – papírra, meg egy ollóra. Vágjunk ki tetszőleges mintá(ka)t a lapból, és a sablon segítségével szitáljunk valamilyen alakzatot (pl. csillag, fenyőfa) a süti szeletekre vagy a torta tetejére.




Hasonló eredményt kapunk, ha tortaalátétet használunk erre a célra. Helyezzük a torta tetejére a csipkedíszítésű papírt, és szórjuk meg alaposan porcukorral. Ha készen vagyunk, óvatosan emeljük le a papírt, hogy a forma el ne maszatolódjon.
A porcukrot előzőleg átszitált kakaóval is kombinálhatjuk – így még változatosabb formákat alkothatunk.






Cukormáz, dekorációs gyöngyök


Mézeskalácsok díszítésére kiválóan alkalmasak a színes cukormázak, masszák. A mázat pillanatok alatt összedobhatjuk otthon, de a boltokban is találunk por alakú, zacskós változatot.

Töltsük nejlonzacskóba a masszát, majd vágjunk kis lyukat a zacskó egyik sarkán, és a kihűlt aprósüteményeket kenjük meg a cukormázzal. Rajzolhatunk sormintát, pontokat, vagy akár kontúrozhatjuk is a széleket. Jobban érvényesül a díszítés, ha teljesen más színe van, mint a máznak. Tipp: öntsünk cukormázat vékony, egyenletes sugárban a már szárított alapbevonatra úgy, hogy hurkolt koszorúkat vagy rácsozatot alkossanak.

Ha cukorgyöngy is kerül a süteményre, még azelőtt szórjuk a mázra, mielőtt megszáradna, különben nem ragadnak bele kellően a cukorszemek. Amíg teljesen meg nem dermedtek a sütik, ne tegyük őket egymásra, nehogy összeragadjanak.





Meleg cukormáz készítése: keverjünk össze 20-25 dkg finoman átszitált porcukrot 2-3 evőkanál vízzel, és folyamatosan kevergessük, amíg sűrű sziruppá nem áll össze. A mázat még melegen használjuk fel. Tetszés szerint ízesíthetjük (pl. vaníliás porcukorral), és színezhetjük ételszínezékkel.
Hideg cukormáz készítése: 30 dkg finom szitán átengedett porcukrot keverjünk simára két tojás fehérjével és fél citrom levével.






Marcipánmassza


Vásároljunk marcipántömböt, majd nyújtsuk ki egy sodrófával. Késsel vagy kiszúróval vágjunk ki belőle különböző mintákat. Egy mezei muffinból például pillanatok alatt igazi karácsonyi finomságot kreálhatunk, csak rögzítsük a tetejére a magyallevelet vagy éppen fenyőfát formázó marcipán díszt egy kis cukormázzal.


Kandírozott és cukrozott gyümölcsök

Kandírozott narancshéjból vagy cukrozott gyümölcsökből igen mutatós dekorációt készíthetünk torták, sütemények, kuglófok tetejére. Nemcsak mutatós, de finom is!






Őrölt pisztácia

Aprósütemények, bonbonok, mézeskalács díszítésére alkalmas a ragyogó zöld pisztácia. Az apróra vagdalt natúr pisztáciával szórjuk meg az édességet, száradás után szitálhatunk rá egy kis porcukrot.






Olvasztott csoki

A megolvasztott tortabevonót töltsük nejlonzacskóba, a zacskó egyik sarkán vágjunk kis lyukat. A folyékony csokoládét csorgassuk a tortára vagy aprósüteményre. Kombinálhatunk fehér és barna csokit is.


Csokoládéforgács

Késsel vagy sajtvágóval szeljünk hajszálvékony, kunkori forgácsokat a táblás csokiból, és hintsük meg velük az ünnepi torta tetejét. Vigyázzunk – igen törékenyek!






Magyalleveles díszítés

Mossuk meg a magyalleveleket (vagy bármilyen, keményebb levelet), és szárítsuk meg őket. Mártsuk őket olvasztott csokiba (fehérbe vagy barnába). Ha megszáradtak, óvatosan pattintsuk le az immár levelet formázó csoki-darabokat, és már dekorálhatunk is kedvünkre.






Csokoládéba mártogatós

A sütik egyik felét mártsuk a vízfürdőben megolvasztott csokoládéba – sütőrácson szárítsuk.


Citromhéjspirál, fahéjrúd, szegfűszeg





A fantáziadúsan elrendezett narancs- és citromkarikák már színükkel is gyönyörködtetnek. Helyezzünk narancsgerezdeket a töltött pulyka köré, citromhéjból készült spirált a puncsok, forralt borok mellé. A fahéjrúd és szegfűszeg szintén a forró karácsonyi itókák elmaradhatatlan kelléke.


Dió, mandula, mogyoró

A fél dióbeleket tisztán, a mogyorószemeket világosra pörkölten használjuk a díszítéshez. A dióbeleket mézbe vagy olvasztott cukorba is belemártogathatjuk. A mandulát érdemes lehámozva, pörkölve alkalmazni.






Nem ehető díszítések

Kuglófokat, gyümölcskenyereket, pudingokat dekoráljunk magyalággal vagy fenyőgallyacskával. Mossuk meg gondosan a leveleket, mielőtt felhasználnánk őket. Ha egy kis porcukrot is hintünk rájuk, igazi téli hangulatot varázsolhatunk az asztalra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top