Dekor

Ünnepváró ajtódísz

A közeledõ karácsony meghitt hangulatát legelõször az ajtódíszek varázsolják otthonunkba. Felejtsük el azonban a már megszokott és unalmas tavalyi dekorációt. Köszöntsük az ünnepet ezzel a különleges tobozkoszorúval, melynek az alapanyagait szinte egytõl egyig a természet adta nekünk. Az õsszel összegyûjtött termések mindegyikét felhasználhatjuk a koszorúdíszítéshez.





Toboz, dió, mogyoró

Ha alaposan szemügyre vesszük a képet, láthatjuk, hogy milyen sokféle termést válogattunk össze. Tobozból van kisebb, nagyobb, szakállas, hosszúkás és gömbölyded… mint a természet: sokszínű és változatos.


Alapanyagok, kellékek:

• szalmakoszorú (25 cm átmérőjű) termések: toboz, mogyoró, dió, pisztácia, szárított csipkebogyó, mákgubó, makk (kb. 150-160 db)
• arany, fehér és ezüst akrilfesték
• ecset
• ragasztópisztoly – 3930 Ft (barkácsboltok)
• 1,2 m, barackszínű, drótmerevítéses organzaszalag (2,5 cm széles)
• 2 db aranyzsinóron lógó csengettyű
• vékony drótdarab és 3-5 cm-es szög az akasztónak


Az elkészítés menete:





1. Előkészítés

A nagyobb tobozokat csípjük félbe, hogy később, mikor felragasztjuk őket, ne emelkedjenek ki a koszorúból. A diókat feszítsük szét, felezzük el, és vegyük ki belőlük a dióbelet. A terméseket válogassuk négy kisebb-nagyobb csoportba úgy, hogy mindben legyen az összes termésből.

2. Festés




A legkisebb kupac terméseit fessük aranyszínűre, a második halmot fehérre, a harmadikat ezüstre, az utolsó kupacot hagyjuk natúr színűnek. Ha a festéshez spray-t használunk, akkor a terméseket tegyük egy papírdobozba, abban fújjuk le a megfelelő színnel.

3. Ragasztás
A terméseket – színük és formájuk szerint változatosan – ragasztópisztollyal rögzítsük a koszorúra. A szalmát



igyekezzünk teljesen eltakarni a termésekkel, kivéve a hátoldalát, hogy tökéletesen feküdjön a falra, kerítésre. A kisebb lyukakat az apróbb termésekkel – mogyoróval, bogyókkal – töltsük ki. Az organzaszalagból kössünk masnit, fogjuk alá a csengettyűket, és egy gombostűvel szúrjuk a koszorúba. A vékony drótból hajlítsunk egy hurkot akasztónak, amelyet egy hosszabb szöggel szúrjunk a koszorú hátoldalába.

Tipp: a Praktika magazin Advent különszámában még több ajtódísz-ötletet találsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top