Dekor

Ünnepváró otthon

A karácsonyfa egyetemes jelkép. A germán hagyomány szerint fenyõfák felékesítésével ünnepelték a téli napfordulót. Az örökzöld fa az életerõt jelképezte. A régi görögök és rómaiak a halhatatlanság és termékenység szimbólumaként használták.

A XIX. században lett a karácsonyfa az újjászületés keresztény jelképe, Krisztus megtestesítője, a rajta égő gyertyák pedig a világosság őrei. A karácsonyfa és a hozzá tartozó díszek mindenki számára a szeretetet, a hűséget és az összetartozást jelentik.

• Az ünnepekre való készülődés jó mulatság. Soha ne hagyjuk hát az utolsó pillanatra, és ne csapjuk össze néhány perc alatt!

• Hogy milyen díszeket vegyünk, milyen színeket, anyagokat, mintákat válasszunk, az egyrészt attól függ, hogy milyen hangulatot szeretnénk teremteni, másrészt pedig az enteriőrtől, amelybe szánjuk. Fontos, hogy a belső tér és a karácsonyi dekoráció harmonizáljanak, kellemesen kiegészítsék egymást, így lesz a lakás igazán ünnepélyes.

• Válasszunk ki egy stílust, amely illik a lakásunkhoz és az ünnepről alkotott elképzeléseinkhez is, és lehetőleg az összes dekorációt, karácsonyfadíszt ennek szellemében válogassuk össze.

• Fontos a színek összeválogatása is: ha a kiválasztott, domináns árnyalat nem illik bele a lakásban kialakított színharmóniába, inkább zavaró lesz a végeredmény mintsem elegáns.

• Ne higgyük, hogy annál hangulatosabb az ünnep, minél több díszítést helyezünk el a szobában. Válasszuk az arany középutat – ízléses, akár a lakás minden helyiségében fel-felbukkanó, de mindenképpen személyes és elegáns, nem túlcicomázott dekorációval.

• Ne csábuljunk el minden újdonság láttán, és ne keverjük a stílusokat! Vegyük figyelembe a választott hangulat jellemzőit, hogy matt vagy fényes kiegészítők, az aranyszín vagy az ezüst uralkodik-e, és ne vegyítsük ezeket, ne essünk túlzásokba!

• Ha szívesen váltogatjuk évről évre a fenyőfadíszek színét, megjelenését – ami bizony nem olcsó mulatság –, legjobb, ha találunk magunknak a baráti körben vagy a rokonságban néhány cserepartnert, akikkel évente dekorációt cserélhetünk. Minél többen vagyunk, annál ritkábban ismétlődik majd ugyanaz a kollekció.

• Ha szívesen újítunk évről évre, érdemes a drágább, mutatósabb díszekből semlegesebb darabokat – átlátszó üveg, ezüst- vagy aranyszínű, fehér és bézs gömböket, girlandokat – venni, és csupán a masnikat, a szaloncukrokat, gyertyákat, kisebb papírdíszeket megvásárolni minden évben más-más színben.

• Vigyázzunk a biztonságra, különösen, ha gyermek van a családban, illetve ha kutyát vagy cicát tartunk! Kössük ki a fát, és alulra ne akasszunk törékeny díszeket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top