Dekor

Készítsünk adventi koszorút!

Az adventi koszorú mára ugyan sok helyen elveszítette eredeti jelentését, gyönyörû karácsonyi díszként azért sokunk asztalán ott ragyog.




Az advent négy hete a várakozás, a karácsonyra való felkészülés időszaka. Az adventi koszorú négy gyertyája advent négy vasárnapját jelképezi, amelyből az elsőt karácsony előtt négy héttel, azaz idén november 27-én kell meggyújtanunk.





A piacon és a virágboltokban szebbnél szebb előre elkészített koszorúkat vásárolhatunk, de ha szeretnénk elkerülni, hogy a szomszéd nappalijában az asztalunkon díszelgő koszorú köszönjön vissza ránk, akkor kézügyességünket és kreativitásunkat latba vetve készítsük el mi adventi ékünket. A saját kezünkkel készített koszorú nemcsak egyedi, de élvezetes és pénztárcakímélő megoldás is egyben.






Az adventi koszorú elkészítéséhez két fő alkotórészre lesz szükségünk: koszorúalapra, valamint a legkülönfélébb díszítő elemekre. Koszorúalapnak választhatunk fűzfavesszőt, örökzöldeket, szalmát, mohát, tobozokat, tűzőhabot, esetleg hungarocellt. Ne legyen lelkiismeret-furdalásunk, ha időspórolás gyanánt a koszorúalapot készen vásároljuk meg, így legalább több energiát fordíthatunk a díszítésre. A koszorúkészítésnek ebben a fázisában minden csak a kreativitásunkon múlik. Bátran engedjük hát szabadjára a fantáziánkat, és válogassunk kedvünkre a lehetséges díszek tárházából!








Tipp: a koszorúalap bevonása
A fenyőgallyakból vagy örökzöldekből vágjunk 15-20 cm hosszú darabokat, majd fogjuk őket kis csokrokba, és egy vékony dróttal rögzítsük a koszorúalapra. Borítsuk be az egész koszorút velük, sűrűn egymás mellé fektetve őket. A szárakat a következő ág zöldje fedje. Ha minden a helyére került, egy erősebb ollóval fazonírozzuk az ágakat formára.
Díszíts természetesen!





A hagyományos adventi koszorúhoz szükséges díszítőelemeket – örökzöld ágakat, erdei bogyókat, kisebb fenyőtobozokat, esetleg borostyánt – könnyedén beszerezhetjük egy erdei kiruccanás alkalmával, ha erre nincs módunk, akkor látogassunk el egy virágüzletbe, vagy a piacra.





A díszítést mindig a gyertyákkal kezdjük – szúrjuk a gyertyatüskéket a koszorúba, majd ültessük rájuk a gyertyákat. Ha mind a négy a helyére került, nekiláthatunk az ágak, tobozok, bogyók feltűzdeléséhez, amit legegyszerűbben egy vékonyka dróthuzal segítségével tehetünk meg. A látványt tovább fokozhatjuk, ha egy-két szárított gyümölcskarikával (a narancskarika mutat a legszebben) spékeljük meg a koszorút.






Zöld alapanyag híján

Ha nincs időnk „zöldségek” után rohangálni, ne essünk kétségbe, van megoldás számunkra is. Ehhez a szalagokkal tarkított koszorúhoz kapjuk elő a varródobozunkat, biztosan fellelünk egy-két kiszuperált selyemszalagot, textildarabot az alján. A koszorúalapot tekerjük körbe selyemszalagokkal, és rögzítsük gombostűvel. Díszítésként kössünk rá színes selyem, organza, vagy szatén masnikat. Persze a gyertyákról itt se feledkezzünk meg!






Koronázzunk virágcserepet!


Ha a formabontó megoldások hívei vagyunk, akkor a szokványos koszorúalapot helyettesítsük hagyományos agyag virágcseréppel. A fenyő, magyal vagy egyéb örökzöld ágakból összekötözött és drótvázra erősített koszorút helyezzük fel a cserépedény tetejére. Végül csippentsük az ágakra a négy kisebb méretű gyertyatartót.


Néhány további ötlet:

Csipkebogyó koszorú – a hobbiboltban vásárolt karika alakú tűzőhabra ragasztópisztoly vagy gombostűk segítségével helyezzük el egyenként a csipkebogyókat. Elsősorban ajtódísznek lesz gyönyörű.





Jégvirágos koszorú
A készen vásárolt vagy az örökzöldekből össuefont koszorút fújjuk be hóspray-vel.

Gömbdíszes koszorú
Kicsit szokatlan, de annál mutatósabb a csillogó gömbdíszekből készült koszorú. Az apró gömböket célszerű ragasztópisztollyal a polisztirol alaphoz, illetve egymáshoz rögzítened.







Kellékek:
• koszorúalap
• drótok
• 4 db gyertya és gyertyatüske
• díszítőelemek
• ragasztópisztoly (nem minden koszorúhoz szükséges)
Extra tipp: ha tálcát teszünk az elkészített koszorú alá, megóvhatjuk terítőnket a kellemetlen viaszcseppektől.

Ti írtátok – fórumajánló:

Adventi koszorú »
Adventi koszorú készítés »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top