Dekor

Koszorúk, másképp

Ha kicsit unod már a virágüzletek fantáziátlan kreációit, és nem is akarsz vagyonokat költeni egy koszorúra, készítsd el magadnak! Ötleteink elkészítéséhez nem kell túl sok kézügyesség, és a hozzávalók is könnyen beszerezhetõk.

Kattints a képekre!


Gallyakból szőtt koszorú kapható minden sarkon, de néhány esetben könnyebb bánni a polisztirol-alappal (a Kreatív Hobby üzleteiben beszerezhető). A lényeg, hogy te készítsd el, akár az ajtóra akasztod, akár az ünnepi asztalra teszed.






Almák

Ezt a koszorút végtelenül egyszerű elkészíteni: csak néhány fenyőág, drót, és almák kellenek hozzá. Olyan fajtát válassz, ami jól tűri a hideget és nem ráncosodik hamar (Golden, Idared, Starking). Drótot a virág- és barkácsboltokban vásárolhatsz.







Aranygomb

Ez az ajtódísz a látszattal ellentétben nem igényel túl sok kézügyességet: egy egyszerű polisztirol gömbre van szükség hozzá, mindenféle dekorációs anyagra (vagy éppen bármilyen gallyra, levélre, tobozra, termésre) és vékony drótokra. Mindent beszerezhetsz egy jobb kreatív boltban, a kompozíció pedig csak a fantáziádon múlik.






Borostyán

A koszorúalapot borostyánágakkal is bevonhatod: mivel örökzöld, az ajtó elegáns dísze lehet. Kombinálhatod szalagokkal, szaloncukorral, csengőkkel, masnikkal, de hagyhatod teljesen “üresen” is.








Csengős

Ennek az egyszerű típusnak a szépségén kívül még egy jó tulajdonsága van: a rákötött csengő minden alkalommal megcsörren, ha valaki belép az ajtón, egy kis karácsonyi hangulatot lopva a lakásba.






Cukorkás

Ezt a modellt csak akkor ajánljuk neked, ha a családban senki sem édesszájú. Alkotója cukorkákat kötözött fel a koszorúalapra, szoros és tömör összeállításban. Ez épp egy modern színkombináció, de persze választhatsz piros-zöld finomságokat, vagy akár szaloncukrokat is – de lehet egyszínű is a koszorúd.






Ezüstfenyő
Kezdőknek javallott az alapverzió: az ezüstfenyő nem hullik annyira, viszont jó illatot áraszt, és nem szúrja meg az ügyetlen barkácsoló kezét. A tobozokat ragasztóval kell ráerősíteni erre a szerény, visszafogott koszorúra.






Filc

Családi barkácsoláshoz ajánljuk a filcet: könnyű vele bánni, nem foszlik, nem kell beszegni, viszont igen látványos eredmények érhetők el vele. Ahogyan a többi példánál is, itt is csak az alapötlet a lényeg: növények, faágak, fenyőtűk nélkül is lehet karácsonyi hangolatot varázsolni olló, tű és cérna vagy esetleg textilragasztó segítségével.






Gombok
Szegény ember vízzel főz: a limlomok között is ideális ajtódísz-alapanyagokra bukkanhatunk, ha meglátjuk bennük a lehetőséget. Ennél a modellnél például gombokat fűztek fel cérnára, majd egy szép ezüstmasnival díszítették.






Gömbös

Ha a karácsonyfa díszítését szeretnéd összhangba hozni az ajtóéval, nyugodtan díszítsd a koszorút ugyanolyan üveggömbökkel, amilyenekkel a fát. Még szebb az összhang, ha a lakás több pontján elhelyezel kisebb dekorációkat ugyanebben a szellemben.







Gömbcsengős
Kis kézügyességet igénylő, ám nagyon elegáns változat: a polisztirol alapra ezúttal gömb alakú kis csengők kerültek.







Hímzett

Ez a dísz kitűnő példa arra, hogy ha elvonatkoztatunk a koszorú hagyományos formájától, akkor is hangulatos ajtódíszt kreálhatunk. A hímzett párnácskához ugyan nem kevés türelem és idő szükséges, de ajándéknak is kiváló.






Horgolt

Ugyancsak nagy kézügyességgel rendelkezőknek javasolt a horgolással próbálkozniuk: elég egy piros és egy zöld fonal, a formák, minták szabad variációiból mindenképpen karácsonyi hangulat kerekedik.







Jeges

Egyszerű, de nagyszerű: a virágboltban vásárolt, dísztelen modellt hóspray-vel fújták le. Bármilyen növény esetében szép az eredmény, és természetesen bármivel továbbdíszíthető.







Karton

Ha te sem dobod ki a WC-papír gurigát, mondván, hogy “valamire csak jó lesz”, akkor ezt a koszorút neked találták ki. Egyszerűen vágd és szedd szét őket, aztán fesd be őket. Egy vastagabb kartonból kivágott kör alap és egy tűzőgép kell már csak hozzá, hogy elkészüljön a pénztárcakímélő ajtódísz.






Papír

Ki mondta, hogy ragaszkodnunk kell a sötétzöldhöz és a bordóhoz? Halványabb, merészebb árnyalataik ugyanúgy képesek karácsonyi hangulatot varázsolni. Ez a típus selyempapírcsíkokból készült, polisztirol alapra tűzőgéppel kapcsozták fel az egyes darabokat. Vigyázat, a selyempapír könnyen szakad!






Színesgolyós

Ha nem rajongsz a növénydekorációkért és elég merész vagy, ideális megoldás lehet számodra ez a színes, bohókás modell. Az apró karácsonyfára való gömböket erős cérnával vagy damillal érdemes a polisztirol alapra kötöznöd.






Terméses

Természetrajongóknak ajánljuk ezt a típust, melyhez különböző terméseket és ágakat használt fel a tervező. A lehetőségeknek itt is csak a fantáziád szab határt, de arra ügyelj, hogy olyan terméseket és gyümölcsöket válassz, amik nem romlanak meg.







Gyöngyös

Meglehetősen időigényes megoldás ugyan, de nagyon szép ez a gyöngy-kompozíció. Több, egyenként néhány méteres, átlátszó damilra fűzte fel őket a tervező, aztán szorosan körbetekerte a drót alapot velük, mégpedig úgy, hogy a damilok vége kissé elálljon a koszorú ívétől. Így sokkal szabadabb, érdekesebb és érdekesebb a kompozíció.






Papírból
Ez sem klasszikus koszorú a szó hagyományos értelmében: egyrészt papírból készült, másrészt nem kör alakú. Érdemes vastag papírból készíteni, de még így is inkább beltéri dísznek ajánljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top