Dekor

Ünnepi díszben a lakás

Fenyõágakból készített girlandok, tobozok, színpompás gyöngyök, szárított gyümölcsök - ennyi kell ahhoz, hogy ünnepi kuckót varázsolhassunk otthonunkból.





Otthonunk kidekorálását érdemes mindjárt a bejárati ajtónál kezdeni, hogy a külvilág felé is jelezzük, nálunk már elérkezett az ünnepi készülődés ideje. Ajtónkra akasszunk szárított gyümölcskarikákból készített koszorút, amelynek vázát egy erősebb dróthuzalból hajlítsuk meg. Ajtókoszorút készíthetünk örökzöld faágakból is, amit az adventi koszorúhoz hasonlóan készítsünk el, csak hagyjuk le róla a gyertyákat.


Ablakdíszek

Télies hangulatot csalhatunk szobánkba, ha az ablaküvegre karácsonyi mintákat fújkálunk hóspray segítségével. Az ablakkeretet karácsonyfaizzókkal világítsuk ki, így esténként kellemes, meghitt hangulatban lesz részünk. A függönykarnisról se feledkezzünk meg, lógassunk rá fenyőágakat, karácsonyfa- vagy különböző papírból készült díszeket.

Tipp: az ünnepek elmúltával egy kis vízzel könnyedén eltávolíthatjuk az ablaküvegre festett motívumokat.






Díszek a szobában


A bútorokat, tükröket, ajtókat girland-füzérekkel díszítsük fel, a komódra aggassunk csillogó karácsonyfadíszeket, a lépcsőkorlátot tekerjük körbe borostyánnal, aprólevelű örökzöldekkel, és díszes masnikkal tegyük még színesebbé. Hálószobánkba kellemesen illatozó füstölőkkel, színes mécsesekkel, melegséget sugárzó gyertyákkal lopjunk meghittséget.

Szobanövényeinket – elsősorban a cserepes örökzöldeket – se hagyjuk árválkodni a sarokban: néhány gyertyával és karácsonyfadísszel felékesítve ünnepi hangulatúvá változtathatjuk őket.

A konyha se kerülje el a figyelmünket, hiszen úgyis itt töltjük időnk jó részét, és ünnepi hangulatban még a főzőcskézés is jobban megy. Étkezőasztalunkat legszebb karácsonyi abroszunkkal terítsük le, és itt az ideje, hogy ünnepi étkészletünket elővegyük a fiókból. Az asztal közepére helyezzünk narancsból, mandarinból és citromból álló illatos gyümölcskosarat.






Illatos narancsok

A gyümölcsök héjába fogpiszkáló segítségével szurkáljunk lyukakat, bátrabbak mintákat is farigcsálhatnak bele. Ha ezzel megvagyunk, akkor tűzködjünk a lyukakba szegfűszeg és fahéjdarabokat. Egy szép tálban mutatós kompozíció.


Csipkebogyókoszorú

Ennek a melegséget sugárzó asztali dísznek az elkészítéséhez szükséges kellékeket könnyedén beszerezhetjük – gyűjtögessünk össze kellő mennyiségű csipkebogyót vagy egyéb színes erdei bogyót (berkenyét, magyalt, esetleg tűztövist). Szükségünk lesz még egy kiszuperált virágcserépre – de bármilyen virágtartó alkalmas –, gombostűkre vagy ragasztópisztolyra, valamint tűzőhabra. Ez utóbbi beszerezhető a hobbiboltokban. Első lépésként a tűzőhabot helyezzük bele a cserépbe, majd gombostű vagy ragasztópisztoly segítségével borítsuk be a piros bogyókkal. Jó sűrűn helyezzük el őket, hogy ne maradjon ki fedetlen rész.






Mézédes szobadísz

Édesszájúaknak talán nem a legideálisabb dekoráció, de aki ellen tud állni a csábításnak, a mézeskalácsot is felveheti a szobadíszek sorába.
Süssünk karácsonyi mintájú figurákat és arany vagy ezüst szalaggal akasszuk fel őket az ablakkilincsre, ajtóra, többet felfűzve pedig girland-füzért is készíthetünk belőlük. 








Tipp: Irány az udvar!




Díszítő kedvünket a kertben is kiélhetjük, persze ha ezek után maradt még energiánk. A kerti fákat is ráncba szedhetjük néhány apró dísszel és karácsonyfaégőkkel, melyek este a hó csillogását visszatükrözve csodás hangulatot varázsolnak udvarunkba.

Ha kertes házban élünk, a nagy hidegben kedveskedjünk a kert lakóinak is otthon készített madárcsemegével. Lógassunk a fákra földimogyoróból vagy kölesből készített koszorút, almát, esetleg aszalt gyümölcsöket.

Ti írtátok – fórumajánló:

Karácsonyi dekoráció »

Karácsonyi sablonok »

Karácsonyi üvegsablon »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top