Dekor

Karácsonyi fények

Meghittebbé varázsolhatjuk otthonunkat, ha különféle gyertyakölteményekkel és melegséget sugárzó apró mécsesekkel borítjuk fényárba.







Szalvétatechnikával
Dekoráljunk gyertyát!


Gömbölyded, hosszúkás, úszó, illatos, ovális, aranyozott, zselés, aromaterápiás… Karácsony közeledtével a legkülönfélébb gyertyák  végeláthatatlan kínálata sorakozik az üzletek polcain, mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Mi válasszunk mégis egy picit időigényesebb, de páratlan végeredményt nyújtó megoldást. Vásároljunk egyszínű viaszgyertyát, és varázsoljuk azt egyedivé fantáziánk és néhány apró trükk segítségével.


Gyertyadíszítés szalvétatechnikával

A gyertya felületét szalvétatechnikával kelthetjük életre, ehhez csupán egy mintás szalvétára, szalvétaragasztóra és persze egy gyertyára lesz szükségünk. Ragasztóval kenjük be a gyertya felületét, majd válasszuk le a szalvéta legfelső rétegét, és egy ecsettel egyengessük rá a gyertyára. Óvatosan bánjunk vele, mert a leheletvékony papír könnyen elszakadhat.

Tipp:
Érdemes nagyobb átmérőjű gyertyát választani, mivel azon jobban érvényesül a minta.









Csillagos gyertyadísz

Díszítés viasztollal

Ehhez a művelethez szükségünk lesz egy viasztollra (bármelyik művészellátóban beszerezhetjük), aminek segítségével egy szimpla házi gyertyából is mintás műremeket készíthetünk. Az eljárás roppant egyszerű – rajzoljuk fel a mintákat a gyertyára, és hagyjuk megszáradni. Mielőtt nekiesnénk a gyertyának, érdemes papíron gyakorolni.

Tipp: Több színt is használhatunk felváltva.


Csillagos gyertyadísz

Ez a gyertyadísz első pillantásra talán bonyolultnak tűnik, elkészítése mégis pofonegyszerű. Szükségünk lesz vékonyka dróthuzalokra, laposfogóra és áttetsző, színes selyempapírra. A laposfogó segítségével hajlítsunk csillagformákat a dróthuzalból, és a huzal végéből hagyjunk meg egy kb. 10 centis egyenes darabot, ezzel rögzítjük majd a csillagot a gyertyára. A selyempapírból vágjuk ki a csillag mintákat, és végül ragasszuk rá a drótra. Egy kecses üveg-gyertyatartóban igen mutatós dísze lesz lakásunknak.

Tipp:
a selyempapírt bármilyen fényáteresztő papírral helyettesíthetjük. Ügyeljünk arra, hogy a papírcsillag kellő távolságra kerüljön az égő gyertya lángjától, nehogy meggyulladjon.





Exra tipp: Úszó gyertyasziget





Minden gyertya, melynek szélessége nagyobb a magasságánál, képes a víz felszínén úszni. Töltsünk meg vízzel egy üvegtálat, és helyezzük rá az úszó mécseseket – legalább 5-7 darabot. Ha virágszirmokat is szórunk köréjük, még szebb lesz a látvány.


Mécsestartók

Diszkréten világító mécsesekkel is ünnepi hangulatot lophatunk otthonunkba. Díszíthetünk velük ablakpárkányt, lépcsősort, de akár a fürdőkád köré is elhelyezhetünk belőlük néhányat. 








Mandarin mécsesek
Gyümölcsöző mécsestartó

Mécsestartót mandarin, narancs vagy grapefruit héjából is készíthetünk. Vágjuk félbe a gyümölcsöket, és távolítsuk el a héjukat, lehetőleg egyben. A héjak szélét ollóval vágjuk cikkcakkosra. Egy vagy két napig hagyjuk száradni őket – radiátoron gyorsabban száradnak -, majd aranyfestékkel fessünk rájuk mintákat. Ezután már csak beléjük kell helyeznünk a teamécsest.






Csillámporos pohárka

Ehhez a meleg fényt adó mécsestartóhoz válasszunk egy sárgás árnyalatú pohárkát. Ragasztóval rajzoljunk mintákat a pohár külsejére, majd szórjunk rá ezüstszínű csillámport. Nem kell a képen látható mintához ragaszkodni, bátran kísérletezzünk kedvünkre.

Tipp: Hasonló eljárással készíthetünk gyöngybevonatú mécsestartót is. Ragasztózzuk be az üveg teljes felületét, majd hempergessük bele apró, színes gyöngyökbe.








Gyöngyös mécsestartó
Mécsestartó sógyurmából

A sógyurmából készített mécsestartó kicsivel időigényesebb megoldás, és elég sok pepecseléssel is jár, de ha vesszük a fáradtságot, kétségkívül nagyon egyedi végtermék születhet. Szükségünk lesz egy-egy bögre lisztre és sóra, egy evőkanál tapétaragasztó porra és egy kevéske vízre. Gyúrjuk össze az alapanyagokat, majd nyújtsuk ki pár mm vastagságúra. A minták kitalálásánál nyugodtan hagyatkozzunk fantáziánkra.

A kivágott gyurmadarabokat egy félbevágott, kisebb körméretű üdítős flakon külsejére tapasszuk fel, úgy, hogy az összeérő elemeket egy ecsettel vizezzük be, hogy jobban tapadjanak. Hagyjuk száradni kb. két napig, utána egy tompa pengéjű késsel válasszuk le a flakonról, és már készen is vagyunk.

Tipp: a műanyagformán max. 50 fokon, elektromos sütőben száríthatjuk, illetve egy-két nap alatt a fűtőtest közelében is kiszárad.







További ötletek:
Dióhéj mécsesek
Kis ladik-mécseseket készíthetünk egy-egy félbetört dióból, csak viasszal kell megtöltenünk a kis „csónakokat”, és persze a kanócról se feledkezzünk meg.






Kockacukor-torony

Építsünk körgyűrűt kockacukorból – az egyes kockákat porcukorral kikevert tojásfehérjével rögzítsük egymáshoz. Ha elkészültünk, helyezzük a közepére a teamécsest.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top