Dekor

Ajándékok saját kezûleg

A kezünk munkáját dicsérõ meglepetések sokkal személyesebbek, és sokszor nagyobb örömet szerezhetünk velük, mint a drága ajándékokkal.

Ha még nem sikerült eldöntened, mivel lepd meg szeretteidet karácsonyra, íme néhány színes ötlet, amivel garantált sikert arathatsz, ráadásul a pénztárcád sem lesz lapos a végén.
Az alapanyagokat beszerezheted a hobby-boltokban, de lehet, hogy elég, ha kicsit  körülnézel otthon – biztosan ráakadsz egy-két hasznosítható kellékre.

Naptár – a te fotóiddal

A karácsonyi ajándékok egyik szinte kötelezővé vált darabja az újévi naptár, hiszen ennek mindenki nagy hasznát veszi. Ajándékozz ismerőseidnek közös élményeket felelevenítő naptárt, így az év minden napján eszükbe fogsz jutni.

Kiindulásként vágj ki 12 egyforma méretű lapot egy szép kartonpapírból, háttérnek válassz az adott évszaknak megfelelő színvilágú motívumot. Díszítésnek válogass össze közös kirándulásokról, családi eseményekről készült fotókat, és ragaszd fel őket ízlésesen elrendezve. A hónap napjait kinyomtathatod számítógéppel, de ha bízol kézügyességedben, egyszerűen meg is rajzolhatod egy vékony filctollal.


Virágcserép karácsonyi köntösben

Egy egyszerű terrakotta virágcserépből is nagyon dekoratív ajándékot varázsolhatsz szalvétatechnika (decoupage) segítségével. Ez az eljárás igényel némi kézügyességet, így ha elsőre nem is remekelsz, akkor se add fel. Legjobb lesz, ha mindjárt több cserepet szerzel be.

A szalvétából vágd ki a díszítésre szánt mintákat, majd óvatosan húzd le a legfelső rétegét, mert csak ezt fogod felragasztani a cserépre. Ragasztólakkal óvatosan simítsd a cserép felületére a szalvétát. Előtte nem árt egy kicsit megtisztogatni a cserép külsejét! Az újonnan készült virágtartó edény önmagában is tetszetős ajándék, de akár ültethetsz is bele valamit, vagy megtöltheted apró meglepetésekkel.

Tipp: szalvétatechnikával gyönyörű edényalátéteket is gyárthatsz – vegyél a háztartási – vagy konyhafelszerelési üzletben hagyományos fa vágódeszkát, és varázsold egyedivé decoupage technikával.

Édes meglepetések

Ki tudna ellenállni a friss sütemények és a mézeskalács illatának? Lepd meg édesszájú ismerőseidet házilag készített nyalánkságokkal. A süteményeket bármilyen kiürült bonbonos-, vagy általad készített dobozban elhelyezheted – díszes szalaggal átkötözve nagyon elegánsan mutat. Süteményes dobozodat díszesebbé teheted, ha karácsonyi mintás csomagolóval vonod be.

Fényképkeret

Egy kedves képkeret – benne a saját készítésű fotóddal – szintén szép ajándék. Keretet vásárolhatsz készen, de fabrikálhatsz fából, kartonból is, amit aztán kedvedre kidekorálhatsz termésekkel, színes őszi levelekkel,  vagy  szalvétatechnika segítségével is.

Tipp: a díszek maradandó rögzítésére a hobby-boltokban beszerezhető ragasztópisztoly a legalkalmasabb.

Kispárna

Díszpárna ajándékozásával nem csak azoknak érdemes próbálkozni, akik szeretnek varrogatni -bárki kísérletezhet vele, mert egyáltalán nem nagy ördöngösség.

Válassz puha, kellemes tapintású anyagot, bélésnek pedig gyűjts össze szivacsdarabokat.
Megmaradt anyagokból varrhatsz foltos párnát is, a lényeg az, hogy jól mutasson majd a kanapén. Ha gyerekeknek készítesz ajándékot, válassz állatos figurákat. A mintákat sablon alapján vágd ki az anyagból, majd három oldalán varrd össze, és fordítsd ki a huzatot. Végül tömködd bele a szivacsdarabokat, és varrd össze teljesen.

Ti írtátok – fórumajánló:

Karácsonyi ajándékozás »
Karácsonyi sütik ajándékba »
Karácsonyi ajándékötletek SK? »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top