Dekor

Díszek a természetbõl

Idén a drága gömbdíszek helyett válasszunk valami mást: nézzünk szét a konyhában vagy a kertünkben - rengeteg dísznek való alapanyagra bukkanhatunk.

Hóemberkék sógyurmából

Ez a roppant sokrétű anyag számos dekorálási lehetőségre ad módot, és elkészítése nem igényel semmi hókusz-pókuszt. A sógyurma remek adottságait kihasználhatjuk karácsonyfadíszek készítésénél is. A hozzávalókat – sót, lisztet – keverjük össze egy kevéske vízzel, hogy jól formázható masszát kapjunk, és süteményformák segítségével szaggassunk ki belőle tetszőleges formákat. Még száradás előtt lyukasszuk ki a díszeket, mert utólag igencsak meggyűlne vele a bajunk. Végül fűzzünk rafia szalagot a lyukba, és akasszuk a díszt a fára.

Tipp: Formázzunk gömböket a sógyurmából, majd száradás után fessünk rájuk hóembermintákat, a hátteret pedig piros illetve zöld színnel fessük le.

Szárított gyümölcskarikák

Nagyon szép natúr díszeket készíthetünk szárított gyümölcsökből is. Narancsból, citromból, grapefruitból esetleg almából vágjunk le néhány milliméter vastagságú szeletkéket. A gyümölcskarikákat fektessük le egy gyúródeszkára, terítsünk alájuk papírt, majd tegyük a deszkát a radiátorra. Néhány nap alatt megszáradnak, de közben persze nem árt, ha forgatjuk őket, nehogy megpenészedjenek. Itt is gondoskodjunk az akasztóról – a gyümölcsök héját szúrjuk át egy tűvel, és húzzunk át rajtuk egy vékony aranyszalagot.

Tipp: Ha jól sikerülnek a díszek, menekítsünk ki pár szeletet, mert egy szép díszdobozban becsomagolva kiváló karácsonyi ajándék válhat belőlük.

Illatos díszek

A megunhatatlan mézeskalács is népszerű helyet foglal el a karácsonyfadíszek sorában. Könnyen elkészíthető, és nagyon változatos formákat hozhatunk ki belőle. A tésztából vágjunk ki csengettyű, fenyőfa, szív alakú darabokat, majd cukormázzal, pirított mandulával vagy dióval dekoráljuk. Karácsonyi képekkel is díszíthetjük a mézeskalács figurákat – vágjuk ki a mintákat mondjuk egy szép karácsonyi csomagolópapírból, majd ragasszuk fel azokat egy-egy dísz közepére. Persze egyúttal tudomásul kell vennünk, hogy  ezek a fenyődíszek már nem fognak a gyomrunkban landolni.

Kellemes illatot nemcsak mézeskalács díszekkel csalhatunk szobánkba, hanem például fahéjrudakból álló dekorációval is. Ehhez fogjunk össze 4-5 darab fahéjrudat, és tekerjük körbe majd kössük át őket rafiaszalaggal.

Tobozdíszek

Mi lehetne természetesebb a fenyőtobozból készített karácsonyfadísznél? Erdei barangolásaink alkalmával szinte egész évben gyűjthetjük a dísznek való fenyőtobozokat. Válogassunk össze különböző formájú, fajtájú és méretű darabokat, mert szép dísz válhat belőlük. A tobozokat meghagyhatjuk natúr pompájukban, vagy esetleg egy kis csillogást kölcsönözve nekik befújhatjuk arany vagy ezüst festékkel is. Egy kis szalaggal körbefogva akaszthatjuk fel őket a fára.

Pirosló bogyódíszek

A piros bogyókból készített fenyődísz – amihez a bogyókon kívül csak egy vékonyka dróthuzalra van szükségünk – nagyon szépen mutat a zöld háttérrel. Hajlítsunk a huzalból csillag vagy kör alakzatot, majd hosszában húzzuk rá a bogyókat. Ha körbeértünk a díszítéssel, a drót végeit kicsit tekerjük össze, hogy ne jöjjön szét, akasztónak pedig kössünk rá rafiaszalagot. Csipkebogyó helyett egyéb színes bogyóterméseket is felhasználhatunk.  Azt azért tartsuk szem előtt, hogy nem örök életű díszről van szó, így nem árt, ha évente lecseréljük az összetöppedt szemeket.

Rafia

Fogjunk össze egy vaskosabb köteg rafiát, és kössünk hatalmas masnikat a fák ágaira – nagyon szép, természetes hatást eredményez. A masnikat kiegészíthetjük még szalmából készült díszekkel, amiket akár készen is beszerezhetünk. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top