Dekor

Készítsünk adventi koszorút! (x)

Az adventi idõszak a karácsonyra való készülõdés ideje, maga a szó is várakozást, eljövetelt jelent. Az ünnepre való készülõdés egyik legszebb része a dekoráció megalkotása, mely az adventi koszorú elkészítésével kezdõdik.

Az adventi koszorúnak hosszú időre visszanyúló hagyománya van, Magyarországon a második világháború óta tartozik az ünnephez.

Hagyományosan 4 gyertyával készül, bár az első koszorúkon még 24 gyertya égett az ünnepet megelőző adventi napokat jelképezve.

Hogy is fogjunk hozzá az alkotáshoz?

Első lépésként tervezzük meg, milyen stílusú koszorút szeretnénk, illetve hova kerülne a koszorúnk. Ez azért fontos, mert a hagyományos, akasztós koszorú és az asztali koszorú elkészítése között van kis különbség.

Szerezzük be a hozzávalókat!

Ami feltétlenül szükséges:


• koszorúalap (ez lehet szalmából, vesszőből, hungarocellből, mohával borított szalmából is)
• zöld növények (feltétlenül tartós, lehetőség szerint örökzöld növények ágai – pl. bukszus, tiszafa, tuja, boróka), illetve műfenyőágak, amik egész biztosan zöldek maradnak az ünnepig.
• 4 gyertya (hagyományos, függesztett koszorúhoz feltétlenül 4 azonos méretű, inkább tömzsi, mint hosszú gyertya, asztali koszorúhoz szintén 4, de akár különböző méretű hosszúkás gyertya)
• díszek (természetes anyagok – pl. tobozok, termések, szárított gyümölcsök, vagy kész dekorációs anyagok – selyemvirág, üveggömb, girlandok, gyöngyök, ún. pick-ek, amik drótozott szárú beszúrható díszek), szalagok
• Eszközök: drótvágó, olló, metszőolló, esetleg fogó, vékony drót, a gyertyák rögzítéséhez gyertyatartó talpak, vagy 4-5 cm-es szögek, esetleg ragasztópisztoly

Ha minden anyagot beszereztünk, végre jöhet az alkotás!

Először a koszorúalapot kell beborítanunk a zöld ágakkal
, melyeket szépen egymásra fektetve vékony dróttal rögzítünk az alapra – ízlés szerint boríthatjuk be akár az egész alapot, akár csak részeit a növényekkel. Nagyon jó dolgozni a műfenyőgirlanddal, mert drótozott szára megkönnyíti a munkát, ill. ez még Vízkeresztig is zöld marad. (Nem szabad elfelejteni, hogy ez a koszorú 4-5 hétig fogja lakásunkat díszíteni, ezért fontos, hogy hosszú ideig szép maradjon!) A kilógó ágakat vagy szorosan ledrótozzuk, vagy levágjuk.

Ha függesztett koszorút készítünk, második lépés a függesztő szalagok felkötözése. Ehhez bármilyen erős szalagot használhatunk, hosszúságát érdemes a következők szerint számolni: az akasztó hossza lehetőleg ne legyen több, mint a koszorú átmérőjének 3-4-szerese (azaz egy 30 cm átmérőjű koszorúhoz lehetőség szerint 100-120 cm-nél nem hosszabb függesztőt készítsünk).

A 4 azonos hosszúságúra vágott szalagot rákötözzük erős csomóval az alapra úgy, hogy egymással szemben, ill. egymástól azonos távolságra legyenek. A csomókat a koszorú belső oldalára fordítjuk, felül szintén erős csomóval összekötjük őket, kiegyensúlyozva a koszorúalapot. A felső csomóba fűzzünk drótót a későbbi rögzítéshez.

Következő lépés a gyertyák rögzítése. Ma már hatalmas kínálat áll rendelkezésünkre beszúrható gyertyatalpakból, ezekkel nagyon egyszerűen feltehetjük az alapra a gyertyákat. (Egyszerűen beleszúrjuk a tartókat az alapba, majd ezekre ráültetjük a gyertyát.) Ha nincs ilyen talpunk, drótozzuk, vagy szög segítségével rögzítjük a gyertyákat. Dróttal körbetekerjük a gyertyák alját, ezeknek beszúrható lábat hagyunk, vagy rákötjük az alapra. Ennél erősebb rögzítés, ha felforrósított fejű szöget szúrunk a gyertyák aljába és miután megdermedt a viasz, egyszerűen a szögekkel szúrjuk az alapba őket. (Nagy vagy hosszú gyertyákhoz érdemes 2-2 db szöget használnunk)

Fontos!
A függesztett koszorúknál figyeljünk, hogy pont a rögzítő szalagok közötti hely közepére szúrjuk a gyertyát, hogy a koszorú később vízszintesen álljon.
Asztali koszorúnál szabadabban helyezhetjük el a gyertyákat, akár 1-3 arányban is, azaz egyik oldalon 1, míg a koszorú másik oldalán 3 gyertya.

Ha ezzel elkészültünk, jöhet a legizgalmasabb feladat, a díszítés!

Itt a legnehezebb feladat a bőség zavarát leküzdeni, mivel hatalmas választék van díszítőanyagokból. Amire figyeljünk, hogy függesztett koszorúnál 4 azonos, vagy legalább hasonló díszt kell elhelyeznünk a koszorún, tehát érdemes jól átgondolni, mit is szeretnénk használni.
Mindig a legnagyobb díszeket helyezzük el először, utána lehet a kisebbekkel kitölteni a még üresnek érzett helyeket. Nagyobb díszek pl. a tobozok (ezeket festhetjük, lakkozhatjuk is), a különböző masnik, nagyobb termések.

Tobozt dróttal vagy ragasztópisztollyal rögzíthetünk. Előzővel egyszerűbb, utóbbival alakítható a díszítés. Dróttal tobozt úgy tudunk a koszorúra tenni, hogy a legalsó szétnyílt pikkelyek alá bevezetjük a drótót, a két végét összetekerjük és ezt szúrjuk az alapba.

Masnikat akár készen is vehetünk, vagy bármilyen szalagból tetszés szerinti méretben készíthetünk. Ezeket legegyszerűbben gombostűvel tudjuk az alapra szúrni. (Függesztett koszorúnál nagyon mutatós, ha a masnik szárát hosszabbra hagyjuk, hogy lelóghassanak a koszorúról.)
Ha a nagyobb díszek felkerültek a koszorúra, jöhetnek a kicsik. Gyümölcskarikákat száríthatunk, ezeket akár gombostűvel, akár ragasztópisztollyal tehetjük a koszorúra.
A különböző beszúrható díszeket egyszerűen drótozott lábukkal beszúrjuk az alapba, ha ez túl hosszú, drótvágóval rövidebbre vágjuk.
Vékony szárú szárazvirágból érdemes csokrokat készíteni, ezeket dróttal megerősítve feltenni a koszorúra. Szalmavirágot szintén gombostűvel vagy ragasztópisztollyal rögzíthetünk. Bogyós ágakat, pl. borostyán, madárbirs, U-alakúra hajlított drótdarabbal tehetünk a koszorúra, vagy egyszerűen beleszúrjuk az alapba.

Feldíszített koszorúnkat még körbetekerhetjük gyönggyel, szalaggal, ha függesztett koszorút készítünk, akár lelógó díszeket is tehetünk rá.

Végül ne felejtsük el a Karácsonyt megelőző vasárnapokon a gyertyákat meggyújtani!

A képeken látható adventi koszorút a Bricostore Barkácsáruház Brico Tanfolyamán készítettük.
Amennyiben szeretné tökéletesíteni barkácstudását, kertészeti és dekorációs praktikákra kíváncsi, keresse fel a Bricostore áruházakat, ahol ingyenesen Ön is részt vehet az áruház képzésein. A hétvégenként megrendezésre kerülő tanfolyamokon Bricostore törzsvásárlók vehetnek részt, törzsvásárlói kártya az áruházak információs pultjánál ingyenesen nyitható.
Ha sikerült felkeltenünk érdeklődését, látogassa meg a www.bricostore.hu honlapot, ahol tájékozódhat a tanfolyamok témáiról, időpontjairól és a jelentkezési lehetőségekről!


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top