Dekor

Adventi naptárak

Izgalmasabb lesz a készülõdés, ha december minden napjára jut valami meglepetés! Varázsoljuk a gyerekek ünnep elõtti várakozását még örömtelibbé egy remekbe szabott adventi naptár segítségével.





Kétségkívül a legegyszerűbb megoldás, ha leemeljük a  boltok polcain roskadozó, csokoládéval teletömött adventi naptárak egyikét, ám mi mégis azt tanácsoljuk, hogy mindenki készítse el a saját egyedi darabját. Meglehet, hogy egy kicsivel hosszadalmasabb procedúra, ugyanakkor garantáltan szórakoztatóbb is.

Készíthetünk naptárakat gyufásskatulyákból, apró képekből, különböző anyagú, színű papírból, maradék textíliákból. Ha még nincs elegendő gyakorlatunk a naptárkészítésben, akkor célszerű, ha nem mindjárt a legkacifántosabb megoldásokkal kezdjük. Persze ha már rutinos és kellően kreatív naptárgyártók vagyunk, akkor elő a legmerészebb ötletekkel!






Egy kis csomag minden napra

Elsőként a háttér gyanánt szolgáló fenyőfa alapot készítsük el, ami az ábra szerint egy háromszöget formál, de kicsivel több energiaráfordítással fenyőfa alakzatot is fabrikálhatunk. A célnak leginkább megfelelő anyag a hungarocell lap, amit aztán kedvünk szerint színezhetünk, lefesthetjük, de akár színes csomagolópapírral is bevonhatjuk. Szükségünk lesz még fehér hullámpapírra a dobozok mögé ragasztandó csillagok elkészítéséhez, a számoknak szánt apróbb csillagokat pedig sima kartonpapírból vágjuk ki. Az ajándékdobozokat gyufásdobozból készítsük el, de mielőtt bevonnánk őket piros csomagolópapírral, rejtsük el bennük az ajándékokat. A dobozkákat kössük át ezüstszalaggal, és a szalagok mögé csúsztassuk be a megszámozott apró csillagokat. Ezután nincs más dolgunk, mint felragasztani a piros dobozkákat a fehér csillagokra, s az egészet rögzíteni a fenyőháttérre.


Csipkés tölcsércsodák

A tölcséreket fehér színű, kör vagy ovális alakú tortaalátétből készíthetjük el, de szükségünk lesz még selyempapírra, színes szalagra és egy hosszabb zsinórra is. A tortalapokból készítsük el a tölcséreket, majd az illesztésnél ragasszuk össze őket. Rendezgessünk el a tölcsérekben a színes selyempapírokat, és töltsük meg őket ajándékokkal.






Az ajtóra vagy a fal mentén kifeszített színes zsinórra gombostűvel tűzzük fel az így elkészült tölcséreket. Végül készíthetünk díszítést, vagy aranyszínű kartonból vágjunk ki számokat – egytől huszonnégyig –, majd ragasszuk őket a tölcsérek elejére.






Csábító képkeret

Egy kiszuperált képkeret adja ennek a naptárnak a hátterét. Ha ezt beszereztük, a nehezén már túl is vagyunk, mert a csomagok elkészítése már gyerekjáték lesz. Az ajándékcsomagocskák egyik feléhez szerezzünk be kisebb-nagyobb dobozokat (gyufásdoboz méretűeket), a másik feléhez tetszőleges színű, mintázatú csomagolópapírt, s végül 24 darab facsipeszt.

A dobozokat egyszerűen vonjuk be a csomagolópapírral, persze ne feledkezzünk el előbb megtömni ajándékokkal. A csomagolópapír másik részéből készítsünk kis zacskókat. Ehhez vágjunk ki az ajándék méretéhez leginkább illő, téglalap alakú darabokat, és kétoldalt ragasszuk össze őket. Színes textilből vagy csomagolópapírból ragasszunk a csomagok elejére kis négyzeteket, végül fehér festékkel fessük fel a számokat. A csomagok rögzítéséhez szükségünk lesz 24 darab facsipeszre. A csipeszek egyik oldalát ragaszuk fel a képkeret belsejébe, és csíptessük fel a kis dobozokat, zacskókat.






Színes papucskavalkád


Ezek a kis filcből készült papucsok is remek rejtekhelyül szolgálhatnak apró ajándékainknak. Szükségünk lesz különböző színű hobbifilcekre, színes szalagokra, a számozáshoz pedig kartonra. A könnyebbség kedvéért először is készítsük el a papucs talpához és felsőrészéhez szükséges sablont, majd miután kivágtuk őket a filcből, jöhet a varrás. A kartonból kivágott szívecskéket számozzuk meg 1–24-ig, majd lyukasszuk ki, és fűzzük fel őket egy-egy szalagra, s miután a papucsok talprészét is kilyukasztottuk, a szalagokat a számozott kartonnal együtt fűzzük át a papucs talprészén. A papucsokat felakaszthatjuk az ajtókeretre.






Mivel töltsük meg a csomagokat?

A meglepetésnek szánt apróságok összeállításánál engedjük szabadjára fantáziánkat. A kézenfekvő apró ajándékon – csokoládé és a cukorka – kívül csomagjaink tartalmát feldobhatjuk mogyoróval, mandulával, pisztáciával, dióval, kesudióval, mézeskalács figurával, de bátran rejtsünk a csomagokba egy szép bélyeget, egy közös családi fényképet, hűtőmágnest, radírt, matricát vagy egy kedves versikét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top