Dekor

Variációk karácsonyfára

Bármilyen díszeket is aggatsz a fenyõfádra, egy dolgot mindenképpen tarts szem elõtt: a felhasznált díszítõelemek legyenek azonos jellegûek szín- és stílusvilágukban, s persze illeszkedjenek otthonod hangulatához is.







Bohém extravagancia

Nem csorbítja az ünnep fényét, ha kissé formabontó díszekkel ékesítjük fánkat. Ez a típusú díszítés fiatalos, vidám összhatást eredményez. Bátran használjunk fel bohókás, egyedi, akár extravagáns díszeket – az élénk színektől a különleges formájú és anyagú bolondos díszekig bármi szóba jöhet. 

Akasszuk a fánkra az alapdísznek számító, hagyományos üveggömböket, de a már meglévő és megunt darabokból egy kis ügyeskedés árán mi magunk is pazar, egyedi díszeket állíthatunk elő.

Az átalakításhoz csupán ragasztóra, csillámporra, glitterfestékre, flitterre, gyöngyökre és tollakra lesz szükségünk, ezekkel a kellékekkel ugyanis még a legjelentéktelenebb gömbdíszt is feldobhatjuk. Az ünnepi díszítés teljessé tételéhez már csak a színes égőfüzér hiányzik.
 






Tipp: Megmaradt textilből is nyugodtan készítsünk díszeket. Maradék anyagokból varrjunk kiscsizmát, szívecskét, fenyőfát, csillagot – minél színesebbre sikeredik, annál jobb, végül pedig varrjunk rájuk csillogó flittereket díszítés gyanánt.


Megunt díszek új külsővel

Díszítés ezüstzsinórral

A dekoráláshoz lehetőleg egyszínű, fényes vagy matt gömböket válasszunk. A matt gömbök új életre kelnek, ha ezüst- vagy aranyzsinórral behálózzuk a díszt. A zsinór rögzítéséhez használjunk ragasztópisztolyt.





Csillámosan

Kenjük be a gömb felületét ragasztóval a kívánt mintának megfelelően, majd az egészet hempergessük bele csillámporba, esetleg ragasszunk rá apró gyöngyöket. Glitterfesték segítségével telepingálhatjuk gömbünk felületét tetszőleges mintákkal.

Az egyszínű, fehér gömbön jól mutatnak a csillogó flitterek. Ragasztóval vigyünk fel apró pöttyöket a gömbre, és helyezzük rá a flittereket.
 






Csak természetesen

Egyre szélesebb a természetes anyagokat előnyben részesítők tábora, s így a natúr díszek is egyre nagyobb szerephez jutnak a fadíszítés során. Ez az egyik legolcsóbb módja a fadíszítésnek, hiszen a hozzávalók beszerzése nem igényel különösebb utánajárást, ráadásul a díszek egy részét mi magunk is elkészíthetjük.

Nagyon eredeti ötletnek számít szárított gyümölcsökkel, narancs-, citrom-, almaszeletekkel körbeaggatni a fenyőfa ágait – a gyümölcsszeleteken átszüremlő fények igen hangulatossá teszik a fánkat.

Ezenkívül a fából faragott díszek, dió, fahéjrúd, fenyőtoboz is mind-mind a natúr díszítési módhoz illő dekorációk lehetnek. A fa fényárba borításához apró, egyszínű égősort, esetleg gyertyát használjunk, ez utóbbi esetben azonban fokozottan ügyeljünk a tűzveszélyre.


Tipp: A mézeskalács figurákból, szalmából, kukoricacsuhéból készített díszítéssel nagyon meghitt, barátságos, családias hangulatot teremthetünk. 






Klasszikus öltözetben


A hagyományos karácsonyi színek – a piros, zöld, valamint az arany – különböző árnyalatai a klasszikus karácsonyfa-díszítés elengedhetetlen színkombinációi.

A gömbdíszek és a selyemszalagok jól kiegészítik egymást, a lényeg az, hogy a három alapszín domináljon. Hóspray-vel fehérre fújt fenyőágakon még jobban érvényesülnek a melegséget sugárzó színek, a fenyőágakra csíptetett gyertyák pedig igazán ünnepi hangulatot kölcsönöznek a fának. A rusztikus stílusban berendezett otthonokban rendkívül mutatós megoldás lehet.


Hófútta elegancia

Nagyon elegáns, de egy kissé visszafogott, hűvös látványt nyújt az ezüst és arany színkombinációjából megkomponált díszítés. A fehér hóspray-vel befújt ágak a téli táj benyomását keltik bennünk, s minden, ami fokozhatja ezt az érzetet, jól passzol az ilyen stílusban feldíszített fenyőfához: fehér papírból kivágott hópehely vagy jégvirágot formázó díszek, jégcsapok, esetleg hófehér habcsókkarikák.





Tipp: A kissé ridegnek tűnő összhatást remekül feldobja az apró, fehér vagy sárgás fényű, csillogó karácsonyfaizzó. 

Romantikus hangulatban

A hóspray-vel fehérre fújt fenyőt öltöztessük fehér, áttetsző, rózsaszín, illetve világoszöld színekbe. A halvány árnyalatokban pompázó fa még romantikusabb hangulatot idéz, ha a gömbdíszek mellé fehér színű, tollból készült madárkákat vagy apró angyalokat aggatunk. Egyszínű, apró égőfüzérrel koronázhatjuk meg fenyőnket.






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top