Dekor

Ünnepi asztal dekorációk

A közös étkezések a karácsony legmeghittebb pillanatai közé tartoznak – a gondosan megterített asztal tovább fokozhatja a bensõséges hangulatot, adjuk meg hát a módját, és egy kis fantáziával varázsoljuk emlékezetessé az ünnepi terítéket!





Ha túl vagyunk az ünnepi készülődés nehezén – elkészültünk a menüvel, a fát is talpig díszbe öltöztettük, s az ajándékok is megvannak –, már csak az ünnepi asztal ráncba szedése várat magára. S hogy ne merő kapkodásból álljon a terítés, érdemes jó előre eltervezni, hogy milyen kiegészítőkkel, díszekkel, apró, személyre szóló meglepetésekkel szeretnénk feldobni az ünnepi asztalt.


Szalvétavarázs

A karácsonyi szalvétákat is feldíszítjük, s úgy helyezzük a tányér közepére vagy éppen mellé. A legkézenfekvőbb megoldás, ha egy díszes szalaggal átkötjük az ünnepi alkalmakkor használatos textilszalvétákat. Ha ennél valamivel többre vágyunk, akkor szükségünk lesz egy kis kézügyességre is.





Bogyócsoda


Alapanyag:

• vékony dróthuzal
• csipkebogyó (esetleg más piros bogyós termés)
• csillagánizs
• ragasztópisztoly


Piros bogyós termések és csillagánizs kombinációjából nagyon dekoratív szalvétagyűrűt készíthetünk. Keressünk egy vékonyka dróthuzalt és tűzdeljük fel rá a terméseket, majd hajlítsunk belőle gyűrűt. A ragasztópisztoly segítségével rögzítsük a bogyókhoz a csillagánizst. Az elkészült gyűrűt helyezzük rá az összehajtogatott textilszalvétára.


Tűlevél szalvétagyűrű


Alapanyag:

• papírguriga
• feketefenyőág
• ragasztópisztoly






Egy papírhengerből (a konyhai papír törlőkendő gurigája is megteszi) vágjunk le egy kb. 3 cm széles darabot. Szerezzünk be egy feketefenyőágat, szedjünk le róla egy maréknyi tűlevelet, és a  henger külsejét jó sűrűn ragasszuk körbe velük ragasztópisztoly segítségével. 






Tányér- és evőeszközdíszek


Csillagos asztalterítő

Fiatalos és vidám benyomást kelt, ha az ünnepi asztalon színes filcből kivágott csillagokat helyezünk el.

A fehér színű ünnepi abroszt terítsük le keresztben egy élénk színű, vékony filcanyaggal úgy, hogy a két hosszanti oldalon 10–15 cm-t lelógjon. Sárga, narancs, zöld és piros színű filcből vágjunk ki kisebb-nagyobb méretű csillagokat, ezeket helyezzük el az asztalon átfutó terítő közepére.

A fedőterítő végeit is csillagokkal díszítsük, méghozzá úgy, hogy lyukasszuk ki a filcet, és kössük fel a váltakozó méretű és színű csillagokat. 


Evőeszköztartó 





A tasak alapjául szolgáló zöld színű filcből vágjunk ki egy 12 × 20 cm-es darabot, majd középen hajtsuk félbe. A tasak jobb oldalát és az alját lyukasszuk ki, és a lyukakon átfűzött vékony selyemszalaggal rögzítsük a tasak oldalait. Ha nincs kedvünk lyukasztgatni, akkor nagy fércöltésekkel varrjuk össze a tasak két oldalát. A csillagokat ragasszuk a tasak külsejére.





Cseppfogó borosüveghez

Gyors és egyszerű megoldással nagyon ötletes cseppfelfogót készíthetünk a borosüvegek nyakára. Piros színű filcből vágjunk le 3 × 20 cm széles darabot, majd középen hajtsuk félbe. Mérjük rá az üveg nyakára, majd néhány öltéssel varrjuk össze az anyagot, de ügyeljünk, hogy ne legyen se túl szoros, se túl laza. Végül varrjuk fel a két csillagot.






Mi kerül terítékre?

Az ünnepi asztal hasznos és mutatós kiegészítői a menükártyák. Vacsoránk gondosan összeállított menüjét saját kezűleg kreált menükártyán ismertethetjük vendégeinkkel.

Egy méretre vágott merített papírra írjuk fel a fogásokat, és helyezzük egy borítékba. A menüt tartalmazó borítékot rögzítsük a fényképtartó csipeszre. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a boríték tartalmát az aktuális kínálathoz illően tudjuk váltogatni.


Fahéjrúd

Egy barna színű kartonból vágjunk ki egy téglalap alakú darabot. Aranyszínű tollal írjuk rá a menüt, majd a karton felső részét hajtsuk be a képen látható módon, és a miltonkapoccsal rögzítsük. Az így keletkezett üregbe dugjunk be egy aranyszínűre festett fahéjrudat.






Hova üljek? 


Eredeti színt vihetünk az ünnepi vacsora dekorációjába, ha fantáziánkat szabadjára engedve magunk készítjük el az ültetőkártyákat.





Alapanyag:

• barna színű karton
• fenyőtoboz
• fahéjrúd
• szárított narancskarika
• miltonkapocs

A kartonból vágjunk ki egy kb. 4 × 24 cm-es darabot, aranyszínű filctollal írjuk a kartonra a nevet, és hajlítsuk meg úgy, hogy a végeit rögzítsük a miltonkapocs segítségével. A papírgyűrű közepébe helyezzük bele a tobozt, a narancskarikát és a fahéjrudat. Feldobhatjuk az egészet, ha díszünk utóbbi három alkotóját befestjük aranyszínű dekorfestékkel.






Illatos ültetőkártya babérlevélből

Szükségünk lesz annyi szárított babérlevélre, ahányan körbeülik az ünnepi asztalt. A levelekre arany/ezüst színű filctollal, esetleg festékkel írjuk fel a vendégek nevét, és helyezzük el a terítékek melletti szalvétára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top