Dekor

Színes tollú madárkák mézeskalácsból – recepttel

Az illatos mézeskalácsból készült madárkák nemcsak finomak, de karácsonyi díszként is funkcionálhatnak.
Színes tollú madarak

A kiszaggatott madárformát helyezzük a tepsibe. A szárny és a farktoll rögzítéséhez még a sütés előtt vágjunk két lyukat a madár testébe. A lyukasztáskor helyezzük vissza a figurára a szaggatót, mert úgy nem veszíti el a formáját a figura. Az egyik lyukat (0,5×1 cm, fekvő téglalap) a madárka felső harmadába vágjuk egy hegyes késsel, a másikat a farokrészre (1×0,5 cm, álló téglalap).

Színes tollú madárkák mézeskalácsból

Szemnek szúrjunk a tésztába szegfűszeget, majd süssük ki a mézeskalácsot. Közben a mintaív alapján készítsük el a szárnyat és a farkat. Batikolt papír helyett természetesen más papírral is dolgozhatunk. A papírokat legyezőszerűen hajtogassuk meg, és miután kihűlt a mézeskalács, a papírformát összehajtva fűzzük át a lyukon, majd kétoldalt húzzuk szét a papírt. A farktollakat középen kapcsoljuk össze tűzőgéppel. A felfüggesztéshez a szárny fölött fűzzünk át a lyukon egy vékony zsinórt.

Tudnivalók a mézeskalács-készítésről

Eszközök. A mézeskalácsok elkészítéséhez és díszítéséhez az alábbi eszközök szükségesek.

A tészta elkészítéséhez:
– Nagy tál
– Vastag falú edény
– Fakanál
– Mérőpohár
– Sodrófa
– Alacsony peremű tepsi
– Szaggató és papírsablon
– Hegyes kés
– Széles pengéjű kés
– Pizzavágó
– Sütőpapír
A díszítéshez:
– Sűrű szövésű szita
– Elektromos daráló
– Habverő tálka
– Elektromos habverő
– Nejlonzacskó
– Befőttesgumi
– Olló
– Szívószál
– Fogpiszkáló
– Ecset
– Díszzsinór, rafia a felfüggesztéshez

Recept, hozzávalók:

• 50 dkg méz
• 25 dkg vaj vagy margarin
• 25 dkg cukor
• 1 kg liszt
• 1-1 evőkanál őrölt fahéj, szegfűszeg
• 1 púpozott mokkáskanál szódabikarbóna
• 1 tojás

Színes tollú madárkák mézeskalácsból - recepttel

 

Elkészítés: A mézet lassú tűzön összekeverjük a vajjal és a cukorral. Amíg kihűl, összekeverjük egy nagy tálban a száraz hozzávalókat: a lisztet és a fűszereket, valamint a szódabikarbónát. Amikor már csak langyos az összemelegített keverék, hozzáöntjük a fűszeres liszthez, és hozzáteszünk egy egész tojást. Az alaposan kidolgozott tésztát lefedve legalább 1-2 órát hűvös helyen pihentetjük.

Nyújtás és szaggatás: A tésztából kis adagonként dolgozzunk, egyszerre egymaroknyit vegyünk kézbe. Gyúrjuk egyneműre a markunkban, majd a munkalapon nyújtsuk 4 mm-es vastagságúra a sodrófával. Kb. 1-2 forma szaggatható belőle. A maradékot gyúrjuk össze a következő adaggal.

Sütés: A tepsibe egy széles pengéjű késsel emeljük be óvatosan a kiszaggatott figurát, nehogy elveszítse formáját. A figurákat 1 cm távolságban helyezzük el egymástól, mert sülés közben kissé megnőnek. Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 10-15 percig süssük. A mézeskalács akkor sült készre, amikor a széle épp kezd halványan pirulni. Kihűlésig ne nyúljunk hozzá, mert sérülékeny.

Díszítés fehér cukormázzal: Készítsük elő a porcukrot. Daráljuk, szitáljuk, hogy ne legyenek benne szemcsék. Ezután verjünk kemény habbá egy tojásfehérjét. Az egész mennyiséget akkor érdemes elkészíteni, ha többen díszítenek együtt. Ha egyedül dolgozunk, akkor felezzük el a habot, amelybe adagoljunk apránként kb. 10 dkg porcukrot. Akkor jó a máz állaga, ha a habverőt kivéve a habban képződő csúcsok nem simulnak el. A mázat vastag nejlonzacskóba töltsük, úgy a sarkán ollóval picire vágott lyuk nem tágul ki díszítés közben. A zacskó csücskét a mézeskalácsra helyezve kezdjük el vezetni, majd emeljük el 2-3 mm-re a mézeskalácstól, így egyenes és lendületes lesz a vonal vezetése. Ha nem sikerült a minta szerint a rajzolat, ne kezdjük el rögtön törölgetni a mázat, hanem várjuk meg, amíg megszárad, akkor nyom nélkül lepattintható, és az alap újra díszíthető lesz.

Barna máz: A barna máz elkészítéséhez tegyünk egy tányérkára 1 kiskanál kakaóport, 1 kiskanál porcukrot. Üssünk fel egy tojást, és a fehérjéből is tegyünk 1 kiskanálnyit a kakaó- és a cukorhalom mellé. Egy erős szálú, vékony ecsettel keverjünk ki pár cseppnyi barna mázat, egyformán adagolva a hozzávalókból. A barna mázból nagyon kevés fogy, nem érdemes nagy mennyiségben elkészíteni, inkább folyamatosan pótoljuk a tányérkán kevergetve. A kisült, kihűlt mézeskalácsra ecsettel fessük meg a mintát.

Barna tészta: A natúrszínű és a barna tészta kombinálásához két adag hozzávalót készítsünk elő. A barna színt 5 dkg jó minőségű kakaópor hozzáadásával érjük el. A 7. oldalon leírt recept összeállításakor a fűszeres lisztbe szitáljuk bele a kakaóport. A szitálást ne hagyjuk ki, hogy egyenletesen finom port kapjunk. Ezután ugyanúgy folytassuk a tészta készítését.

Színes tollú madárkák mézeskalácsból - recepttelPiros mézeskalács: A színes mézeskalácshoz süssük ki a kívánt formát, és várjuk meg, amíg kihűl. Folyékony ételfestékbe mártott ecsettel fessük a felületet színesre. Folyékony ételfesték kapható élelmiszerboltokban. Nagy felületek esetén használjunk vastag vagy széles ecsetet. A mézeskalácsok felületét kétszer fessük át, hogy egységes színt kapjunk. A másodig réteg festék felvitele előtt várjunk, míg az előző réteg festék teljesen megszárad. Száradás után fehér mázzal díszíthető. Tanácsos erre a célra egy külön ecsetet tartani.

Cikkünk részletet közölt a Cser Kiadó gondozásában megjelent Mézeskalácsok című könyvből.
Szerző: Tószegi Judit

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top