Dekor

6 bámulatos karácsonyi ajtódísz

Az adventi időszakban kedvünkre hódolhatunk díszítőszenvedélyünknek, az ötletek kimeríthetetlenek. Íme néhány, természetes szépségével rabul ejtő ötlet kedvcsinálónak!

A közeledő ünnepek szinte első szembeötlő hírnökei a bejárati ajtókra, kapukra kikerülő koszorúk, ajtódíszek. A legkülönfélébb adventi díszek vidáman várják haza a háziakat, a vendégségbe érkezőkre pedig vitathatatlanul kellemes benyomást tesznek.

  Hógolyó koszorú

Messziről nézve úgy tűnik, hogy ezt a koszorút hógolyókból fűzték fel. Ám ha közelebbről is szemügyre vesszük, akkor bizony kiderül a turpisság. Az apróbb gömböket hungarocell-labdák alkotják, míg a nagyobb hógolyók vattapamacsból készültek, amelyet hóspray-vel lefújva még hatásosabbá varázsolhatsz. Rögzítőalapként egy egyszerű, fenyőágakból álló koszorú is megfelel, amelyre ragasztóval tudod felrögzíteni a labdákat. A hófehér bogyókat termő hóbogyó ágaival feldobhatod a dekorációt. (A növény termése mérgező, így fokozott óvatossággal bánj vele!) A résekbe szintén hóspray-vel befújt tobozokat ragaszthatsz.

6 bámulatos karácsonyi ajtódísz

 Őszies színekben

Az inkább őszies hangulatot árasztó koszorú a tél fogadására éppúgy alkalmas, mint az ősz búcsúztatására. Az egytől egyig természet szolgáltatta alapanyagokat a kertben vagy akár egy kellemes erdei séta során is begyűjtheted. Gyűjts össze minél többféle színes, bogyós növényt, szederindát (vigyázz, tüskés is lehet), különféle vékonyabb faágakat. Ehhez a megoldáshoz a vesszőből font koszorúalap a legideálisabb, hisz annak laza réseibe könnyedén beillesztgetheted a különféle ágak, indák szárát. Végül köss az aljára színes masnit, a piros-arany kombináció jól illik az őszies hangulathoz.

6 bámulatos karácsonyi ajtódísz

 Almából és tobozból – természetesen

Tetszőlegesen választott szalma- vagy mohakoszorú-alapra ragassz fel kisebb-nagyobb piros almákat és tobozokat. Picit már fonnyadt, megfagyott gyümölcsöket használj, olyanokat, amik emberi fogyasztásra már nem alkalmasak. Figyelem! Előfordulhat, hogy koszorúd a kert szárnyas lakói körében is közkedvelt lesz, épp ezért ügyelj arra, hogy csak olyan felületre kerüljön ragasztó, amelyet a madarak biztosan nem érhetnek el.

6 bámulatos karácsonyi ajtódísz
 Fűszeres-narancsos koszorú

A vékony szőlővenyigével átkötözött faházikó önmagában is kedves dísz lehet, de a koszorú részeként még hangsúlyosabb szerepet kap. A fenyő-, tuja- és egyéb örökzöld ágakat vágd kb. 10 cm-es darabokra. Csokorba fogva rögzítsd őket (dróttal körültekerve, illetve U alakúra hajlított dróttal) a koszorúra. Ahhoz, hogy a koszorúd egyenletesen dús legyen, szép sorban, pikkelyszerűen haladj körbe, míg teljesen befeded a koszorúalapot. Miután körbeértél, az utolsó ágcsokor szárát illeszd az előző ágak alá. Jöhet a díszítés. A fahéjrudakat, a szárított gyümölcskarikákat vékony virágkötöző dróttal, az almákat és a terméseket ragasztópisztollyal rögzítsd.

6 bámulatos karácsonyi ajtódísz


Tipp:
a díszítéshez ne a főzéshez használatos drága fahéjrudakat vásárold meg, inkább a virágboltokban keress kedvezőbb árú, virágdíszekhez használatos rudakat.

 Klasszikus, de mutatós

Van, amit sohasem lehet megunni, ilyen a finoman egyszerű, mégis elegáns hófehér fenyőkoszorú. Ráadásul kezdők is merészen nekiveselkedhetnek a hófehér dísz elkészítésének, hiszen nem lehet elrontani.

6 bámulatos karácsonyi ajtódísz


Így készül:
A méretre vágott ágakat fogd csokrokba, és egyenletesen elosztva rögzítsd a koszorúalapra meghajlított virágkötöző dróttal vagy ragasztópisztoly segítségével. Szép sorban haladj úgy, hogy a következő csokor mindig takarja az előző ágak végét. Ügyelj rá, hogy az ágak mindenütt takarják a koszorúalapot, majd egyszerűen fújd le fehér színű szórófestékkel a koszorút alkotó fenyőágakat.

 Extrémebb megoldást keresőknek

Nosztalgiázzunk! Elnyűtt, kinőtt gyerekkori korcsolyacipőnek most jött el az ideje. A középre felakasztott apró, kopott fehér korcsolya extrém kiegészítője lehet a klasszikus, fenyő- és egyéb örökzöldekből ágakból álló ajtógirlandnak.

6 bámulatos karácsonyi ajtódísz

Így készül: A girlandkészítéshez mérd le a girland tervezett hosszát, és egy vastagabb spárgából vágj le egy ekkora darabot. Fogd kisebb csokrokba az örökzöldeket, és egy vékony kötöződróttal tekerd körbe a szárukat, helyezd a spárgára, majd szintén dróttal rögzítsd a csokrokat úgy, hogy az előző kötözés végét fedje le a következő csokor. A középen elhelyezkedő csokorhoz fogj össze egy nagyobb csokor fenyő-, magyal-, bukszus- vagy más tetszetős örökzöld ágat, és kösd át egy piros masnival. Végül verj be egy akkora szöget az ajtóba, hogy elbírja az örökzöld csokrot – és persze a korcsolyacipőket is.

Adventi koszorú cukorkaszínekben »
Békebeli gyertyakonzerv – kezdőknek is »
Készíts adventi naptárt! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top