Dekor

5 meglepő ötlet Mikulás-csizma készítéséhez

Nem a Mikulásnak készítünk strapabíró csizmát, hanem magunknak, egyrészt lakásdekorációs céllal, másrészt azért, hogy a fényesre pucolt lábbeliken kívül még több helyre pakolhasson a fehér szakállas, hiszen mi egész évben jók voltunk.


1. Hagyományos színek helyett meglepő párosítások

Az utóbbi években elterjedtek a Mikulás-színű, azaz piros-fehér csizmák. Vélhetőleg a piros Mikulás-csomagok és a kandallóra akasztott ajándékváró zoknik találkozásából születtek. Azonban december 5-én éjjel az egyik legnagyszerűbb látvány az ablakban sorakozó sokféle cipő, és ezen a vonalon elindulva bátran készíthetünk színes, egyéni csizmát, amelybe a pirosba csomagolt ajándékokat tehetjük.
Fórumtipp: Mikulás-csomagba mit? »

5 meglepő ötlet mikulás-csizma készítéséhez

• Piros csomagolásnál sem kell ragaszkodni a Mikulás-zacskóhoz, bár igazán nem bonyolult megvarrni, azonban szóba jöhet még a piros csomagolópapír és egy piros doboz is, vagy egy piros masnival átkötött csomag.

• Ha színes Mikulás-csizma készítésére adtuk a fejünket, a lehetőségek korlátlanok. Fiúknak választhatunk kék, türkiz, zöld, lányoknak rózsaszín, barna, sárga, egyszínű vagy mintás anyagot.
Fórumtipp: Mikulás-zsák »

• A csíkos és a pöttyös mindig jól mutat, de ha igazán dizájnos csizmát szeretnénk, egy meglepő színpárt válasszunk. Igazán trendi, ha az élénk színeket fehérrel, feketével, illetve fémhatású anyagokkal, bronzos, ezüstös anyagokkal kombináljuk. Mi idén a narancssárga mellett döntöttünk, amit feketével kombináltunk.

2. Személyre szabott csizmák

5 meglepő ötlet mikulás-csizma készítéséhezA hagyományos csizma-harisnya formán kívül egész bátran lehet kísérletezni személyre szabott formákkal. Nem kell hozzá rendkívüli fantázia, csupáncsak szemrevételezni kell a kedvenc cipőket, csizmákat. Férfiak és kisfiúk kaphatnak hótaposó vagy bakancs formájú Mikulás-csizmát, ezeket szerkeszteni is könnyű, nőknek lehet combcsizma, kunkorodó orrú manócsizma, de akár tűsarkú csizma is. Idén mi ugyanabból a narancssárga poláranyagból készítettünk férfi- és női csizmát, az egyik hótaposó, a másik kunkori orrú manócsizma lett. Mindkét csizmát fekete kiegészítőkkel és fekete, fehér pöttyös anyagbetéttel díszítettük, ám a két csizma egészen más karaktert mutat.

3. A Mikulás-csizma szerkesztésének trükkjei

• A kiválasztott anyagot célszerű duplán hajtani, színével egymás felé, és a hajtott élhez igazítani a csizma sarokrészét és szárát. Az anyagot néhány helyen gombostűvel rögzíteni kell, így elég egyszer szerkeszteni a csizmát. Azonnal lehet az anyagon rajzolni, akár szabásminta nélkül is. Ha otthon nincs kéznél varrókréta, akkor gyakran a ceruza is megfelelő az előrajzoláshoz, illetve ha a vágási vonalnál rajzolunk, akkor akár a filc is, ha nem szalad szét az anyagon. Világos anyagokon csak ceruzát szabad használni, mert a filc átlátszik.

• A csizma megrajzolása általában nem jelent gondot, az arányokra úgy a legkönnyebb figyelni, ha picit manós formára hajazunk, és a csizma főbb jellemzőit egy kicsit elnagyoljuk.

• A leggyakrabban elkövetett hiba, hogy a csizma szára túl szűk lesz, míg máshol szélesebb. Használhatóbb és szebb, ha a csizma szára felfelé szélesedik. Számolhatunk úgy, hogy a csizma lábfejébe nem ajándék, hanem tömőanyag kerül, mert akkor szebben kiadja a formáját.

4. Változatos anyagok

A jól bevált filcen és bútorszöveten kívül olyan anyagokat érdemes a csizma alapjának választani, amelyeknek tartásuk van, különben összeesik a csizma. Azonban ha minden kötél szakad – mert selyemből, szaténból vagy más lágy anyagból készítenénk Mikulás-csizmát –, akkor bélésanyaggal kell vastagítani a csizma anyagán.

5 meglepő ötlet mikulás-csizma készítéséhez

5. Különös kiegészítők

• A formáján kívül a Mikulás-csizma díszítése adja az ajándéktartó lábbeli egyediségét. A prémes csizmaszáron kívül csinosíthatjuk a csizmát csipkékkel – mi idén abból is feketét választottunk –, anyagdarabokkal, amelyeket összevarrhatunk úgy, hogy a végeredmény csíkos legyen, de mindenféle szalaggal is.

• Mindent felhasználhatunk, amit a varródoboz rejt: gombok, elromlott cipzárak, biztosítótűk ugyancsak díszei lehetnek a csizmának.

• Készíthetünk bojtokat és pomponokat, hogy fokozzuk a mesebeli hatást, de aki jártas a keresztszemes hímzésben, vagy ismeri a láncöltést, monogramokat is hímezhet a csizmák szárára. A hímzést érdemes az összevarrás előtt megtenni, csak a helyét kell pontosan kijelölni.

• A színes anyagok mellett színes boák és prémek is kerülhetnek a csizmákra, de ezek ára általában meghaladja az összes felhasznált anyag költségét, ezért az sem rossz megoldás, ha egy anyaggal vagy a saját anyagával szegjük el a csizma szárát.

Tippünk: még több karácsonyi dekorációs ötletet találsz itt! »

Mikulás.lap.hu »
Advent.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top