Dekor

Nagy karácsonyi koncertajánló – 17 szuper tipp

Decemberben igazi koncertdömping vár rád. Ha szeretnél egy kicsit karácsonyi hangulatba kerülni, válogass kedvedre összeállításunkból, amelyben szinte minden zenei műfaj képviselteti magát.

 December 7–13.

Halász Judit karácsonyi gyermekkoncertje
Halász Judit színészi pályafutásával párhuzamosan új műfajt teremtett előadóművészként. Magyar költők verseit közel harminc éve énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében – méghozzá gyermekeknek. Generációk nevelkedtek fel lemezeinek hallgatása közben. A gyerekek – Magyarországon elsőként – a Mosolyrend Lovagjának választották. A népszerű énekesnő a nagy érdeklődésre való tekintettel két koncertet is ad a gyermekeknek és felnőtteknek a Klebelsberg Kultúrkúriában. A karácsonyi koncerten Petőfi Sándor, Zelk Zoltán, Tamkó Sirató Károly, Tóth Krisztina, Szabó T. Anna, Bródy János megzenésített versei szerepelnek.
Időpont: 2009. december 12., szombat, 11.00 és 16.00
Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria, 1028 Budapest, Templom utca 2–10.
Jegyár egységesen: 1600 Ft (1 éven felüli gyermekek számára is)
www.kulturkuria.hu »

Karácsonyi koncertajánlóBarbaraCafe: Ünnepi koncert
Petrók Barbara, a BarbaraCafe szerző-énekesnője december 12-én ünnepi koncertet ad az Alexandra Könyvesház Panoráma termében.
Az előadónő jövőre megjelenő új albumának és tavalyi első lemezének szerzeményei unplugged csendülnek majd fel. Az Alexandra színpada tökéletes otthont ad Barbara érett, intim zenei szférájának; az énekesnő csellón és gitáron is megszólal.
A BarbaraCafe sikeres nyarat zárt a Bikini előzenekaraként, mindezt a klubkoncerteken és a stúdiómunkán kívül a decemberi előadás koronázza majd meg.
Az exkluzív koncert meghívott vendégei a hazai és nemzetközi zenei élet nagyszerű művészei: Peter Ogi, Lantos Zoltán és Másik János.
Időpont: 2009. december 12.
Helyszín: Alexandra Könyvesház Panoráma terme, Nyugati tér 7.
Bővebben: www.barbaracafe.com »

December 14–20.

Együtt – Művészek a lovasterápiáért; Jótékonysági est a Paci Doki Alapítvány javára

A Paci Doki Alapítvány ingyenesen nyújt lovasterápiás fejlesztést beteg gyermekek számára. Az alapítvány munkáját ismerő közéleti személyiségek – mint Szervét Tibor vagy Sárik Péter – hívó szavára a magyar művészvilág több kiemelkedő szereplője is igent mondott, hogy önkéntes részvételével támogassa a koncert létrejöttét és így az alapítvány munkáját.
Adományhelyek 4000, 5900, 8900, 11 900 és 14 900 Ft-os áron válthatók.
Az adományhelyek vásárlási lehetőségéről és az alapítvány munkájáról a www.pacidoki.hu oldal ad bővebb felvilágosítást.
Jegyeket itt rendelhetsz »

A magyar zenei élet több kiemelkedő művésze együtt támogatja a jótékonysági koncert bevételével a Paci Doki Alapítványt, hogy felépülhessen a lovasterápiához elengedhetetlen fedeles foglalkoztató Csemőn. Az este egy különleges alkalom –  soha nem hallott duettek is elhangzanak majd a jól ismert és szeretett dalok mellett az együttlét, a közös segítségnyújtás jegyében.

A fellépők listája önmagáért beszél: Bíró Eszter, Falusi Mariann, Fassang László, Gerendás Péter, Horgas Eszter, Palya Bea, Pély Barna, Presser Gábor, Terecskei Rita és Zorán.

Karácsonyi koncertajánló

Időpont: 2009. december 16., 19.00
Helyszín: Budapest Congress & World Trade Center (volt Budapest Kongresszusi Központban)
www.pacidoki.hu »

Karácsonyi koncert
A Klebelsberg Kultúrkúria karácsonyi koncertjén J. S. Bach 132. és 36. kantátája és Vivaldi Glóriája csendül fel. Közreműködik: Fodor Beatrix, Létai Kiss Gabriella, Schöck Atala, Mukk József, Korpás Ferenc – ének, Grazioso Kamarazenekar, a Nemzeti Filharmonikusok kamarazenekara, Budapesti Stúdió Kórus.
Vezényel: Strausz Kálmán
Időpont: 2009. december 18., péntek, 19.30
Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria, 1028 Budapest, Templom utca 2–10.
Jegyár: 1500 Ft
www.kulturkuria.hu »

Tátrai Band az Arénában
Húsz évvel ezelőtt, 1989-ben jött létre a Tátrai Band legendás, sikert sikerre halmozó felállása Tátrai Tibor gitárossal, Horváth Charlie énekessel, Pálvölgyi Géza billentyűssel, Kovács Tamás basszusgitárossal és más kiváló muzsikusokkal. A legendás felállás tíz év után most ismét összeáll, hogy 2009. december 18-án a Papp László Budapest Sportarénában egy felejthetetlen koncertet adjon. A zenekar az időközben elhunyt Kovács Tamásra is emlékezik, amikor is színpadra áll, hogy megünnepelje huszadik születésnapját.
Jegyárak: 6200, 8300, 10 400, 13 200 Ft
Időpont: 2009. december 18., 20.00
Helyszín: Papp László Budapest Sportaréna

Bolyki Brothers: Power – karácsonyi lemezbemutató koncert
Hazánk legnevesebb, Príma Díjjal kitüntetett és nemzetközi szinten is elismert a cappella együttese, a Bolyki Brothers decemberben nagyszabású koncertre készül. Műsoron a nagy BB klasszikus számok mellett a 2009-ben elkészített és karácsonyra a boltokba kerülő Power című album dalai is hallhatóak lesznek. A koncerten elhangzanak többek közt olyan különlegességek is sztárfellépők közreműködésével, mint a Paganini: Moto Perpetuo a hegedűvirtuóz ifj. Lendvai Csócsi Józseffel vagy a 23. zsoltár Bársony Bálinttal. A már húsz éve a világ különböző zenei színpadain fellépő Bolyki Brothers egyedi és világszínvonalú előadásával várja hűséges régi és leendő új rajongóit karácsonyi koncertjére a Millenáris Teátrumba december 20-án. 

Karácsonyi koncertajánló

Időpont: 2009. december 20., 20.00
Helyszín: Millenáris Teátrum
www.bolyki.hu »

 December 21–27.

Muzsikás és Barátai karácsonyi koncert
A Muzsikás a hagyományos magyar népzene legismertebb együttese, Japántól Dél-Afrikáig szinte nincs olyan helye a világnak, ahol ne fordult volna meg. Több rangos elismerés birtokosai, s a világzene-népzene legjelentősebb nemzetközi díját, a WOMEX-díjat is átvehették. Mint mindig, ezúttal is magyar népzenét muzsikálnak a Dunántúltól Moldváig, többször meghívott zenészbarátaikkal közösen is.
Dresch Mihály a magyar dzsessz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, irányadó szereplője. Munkássága világszerte elismert, muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. Megéli a népi kultúrát, tudatosan képviseli az abban rejlő örökséget, s az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit beemeli a dzsesszbe. Ez adja az alapot annak szárnyalásához, az improvizáláshoz. Ezen az estén zenéjében a karácsonyi, adventi hangulatok is jelentős hangsúlyt kapnak. Petrás Mária moldvai születésű énekesnőtől a gyerekkorában a szülőfalujában hallott gyönyörű, gazdagon díszített adventi énekekből és balladákból kapunk válogatást.
Jegyárak: 2500, 3900, 4900, 5900 Ft
Időpont: 2009. december 21., hétfő, 19.30
Helyszín: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Bővebben: www.mupa.hu »

Bognár Szilvia (Fotó: B. Vértes Erzsébet)
Bognár Szilvia (Fotó: B. Vértes Erzsébet)

Karácsonyi koncert – Ferenczi György és a Rackajam, Bognár Szilvia és zenekara
Ferenczi György és a Rackajam fúziós zenéjében a kezdetektől fontos szerepet tölt be a magyar népzene, a rhythm & blues, a funky, a reggae, a hiphop és a groove. Tehát az este igazi csemegét, különleges zenei élményt ígér, hiszen a két csapat közös dalokkal is készül az ünnepi alkalomra. Bognár Szilvia népdalénekest számtalan együttes előadójaként, vendégeként hallhattuk már – az Anima Sound Systemtől kezdve a Sebő együttesen és a Makámon át a Szájról szájra produkcióig: hogy csak a legjelentősebbeket említsük. Saját világzenei formációját a hazai dzsessz-, népzenei, illetve világzenei produkciók neves előadóiból hívta életre 2006-ban. Két eddigi albumuk (Ének őrzi az időt, Semmicske énekek) után idén, a Gryllus Kiadó karácsonyi sorozatában jelenik meg Harang csendül című kislemezük. A népdalfeldolgozások mellé ezúttal Ady Endre és Rainer Maria Rilke megkapó költeményei kerültek.
A koncerten e három album legszebb dalai csendülnek majd fel: magyar népdalok és versek – karöltve a csuvasok rokondicsérő költészetével, a cseremiszek finom, könnyedén táncos dallamaival, továbbá a bolgárok hegyek között hasító, messze hangzó énekével.
Időpont: 2009. december 22., kedd, 20.00
Helyszín: Millenáris Teátrum
www.millenaris.hu »

Kormorán és vendégei: „Mennyből az angyal…”
Ismét nagyszabású – eddig soha nem látott – karácsonyi koncertre készül a Magyar Örökség díjas Kormorán. A mindig különleges zenei élménynek számító koncertnek rendhagyó módon a patinás Fővárosi Nagycirkusz ad otthont. A tökéletes hangzás és a csodás cirkuszi fények mellett sok meglepetés és élő cirkuszi produkciók színesítik az est programját. A Kormorán ezen a fergeteges estén – az adventet megidézve – a hazai musicalélet kimagasló sztárjaival, Miller Zoltánnal, Polyák Lillával, Homonnay Zsolttal, Gallusz Nikivel és Bodnár Viviennel, valamint a Kasza Ákos-táncszínház fiatal tehetségeivel közösen adja elő a legkedveltebb dalait.
Helyszín: Fővárosi Nagycirkusz
Időpont: 2009. december 22–23.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar jótékonysági koncertje az UNICEF javára
Karácsony előtt Beethoven Missa Solemnisét szólaltatják meg a Nemzeti Filharmonikusok kitűnő magyar énekes szólisták közreműködésével. A IX. szimfónia „ikerdarabjának” tekinthető monumentális alkotás viszonylag ritkán hangzik el. Mindenesetre jóval kevesebbszer adják elő, mint a „kilencediket”, pedig maga Beethoven ezt tartotta a legfontosabb, legjobb művének. Eredetileg liturgikus célra (legalábbis alkalomra) szánta, ám a munka előrehaladtával – és elhúzódásával – nyilvánvalóan nem törődött már a praktikus szempontokkal, jóllehet formálisan követi a misekomponálás hagyományait és szabályait. A mű ereje, individualizmusa azonban minden liturgikus keretet szétfeszítene.
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar az UNICEF magyarországi jószolgálati nagyköveteként a koncert bevételét a világ legnagyobb gyermekvédelmi szervezete támogatására ajánlja fel.
• Beethoven: Missa Solemnis
Közreműködik: Fodor Beatrix, Mester Viktória, Horváth István, Kovács István – ének, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás).
Vezényel: Kocsis Zoltán.
Jegyárak: 2000, 3500, 5500, 6500, 8000 Ft
Időpont: 2009. december 23., szerda, 19.30–22.00
Helyszín: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A Budapesti Fesztiválzenekar hangversenye
Petra Lang egyaránt szívesen látott vendég operaszínpadokon és koncerttermekben. Rendszeresen énekli Wagner nagy mezzoszerepeit (Frickát, Waltrautét, Brangänét, Kundryt, Vénuszt), A kékszakállú Juditját, de Verdi operáiban is otthon van. Jeles dalénekes, a Mahler-dalciklusok egyik legavatottabb interpretátora.
Műsoron:
Wagner: Siegfried-idill. (A Siegfried-idill minden idők egyik legfurcsább karácsonyi-születésnapi ajándéka. A megajándékozott Cosima Wagner volt, aki 1870-ben születésnapjára, december 25-ére kapta hajnali szerenádként a férjétől. Az eredetileg 13 hangszerre írt, 1878-ban publikált darabot szimfonikus változatban is játsszák, s ezúttal is így hangzik el.)
Wagner: Wesendonk-dalok. (Richard Wagner 1852-ben ismerkedett meg a mecénásként is tevékenykedő zürichi nagykereskedővel, Otto Wesendonkkal és annak feleségével, Mathildével. A zeneszerző beleszeretett a férjénél jóval fiatalabb asszonyba. Az ő öt versére írt dalciklusa 1857–58-ban készült. Az eredetileg zongorakíséretes dalok egyikét, az Álmokat maga Wagner hangszerelte meg, a másik négy zenekari kíséretét bayreuthi munkatársa, Felix Mottl készítette.)
Stravinsky: Petruska. („Burleszkjelenetek négy képben” – ezt az alcímet adta Igor Stravinsky a Gyagilev Orosz Balettje számára írt és 1911-ben Párizsban bemutatott táncjátékának, a Petruskának. Az orosz bábszínház tragikus figurájának történetét a pétervári farsangi népünnepély forgatagától a gyönyörű balerina szerelméért a gonosz mórral vívott harcán át a bábu haláláig nyomon követő, zseniálisan hangszerelt mű a koncertrepertoár legnépszerűbb darabjai közé tartozik. Stravinsky az Egyesült Államokban a Petruskát is átdolgozta, a koncerten az 1947-es változat hangzik el.)
Közreműködik: Petra Lang – mezzoszoprán.
Vezényel: Fischer Iván.
Időpont: 2009. december 26., szombat, 19.45–22.00
Helyszín: Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Jegyárak: 3300, 4250, 6100, 10 000 Ft

Magna Cum Laude: Karácsonyi koncert
Hazánk jelenleg egyik legdivatosabb és legsikeresebb zenekara, a Magna Cum Laude idén ünnepli első igazi jubileumát. A megalakulás 10. évének tiszteletére szervezett koncert hatalmas sikert aratott mind  szakmai berkekben, mind a 4000 kilátogató örömére. Az elmúlt évek tucatnyi fülbemászó szerzeményei közül a Te légy most, a SZINezd újra, a Visszhang, az Átkozott nők, a Vidéki sanzon vagy a Pálinka dal minden hazai rádió slágerei és zenekedvelők tízezreinek kedvencei. A Magna Cum Laude mára az ország legnagyobb fesztiváljain és koncerthelyszínein játszik, és ezzel párhuzamosan ezerszám adja el lemezeit, ami bármelyik mai aktív együttesnek büszkeségére válna. A 10 éves évforduló alkalmával kerül piacra a banda első koncert-DVD-je, amely minden bizonnyal a karácsonyi piac egyik sikerterméke lesz.
Az évek óta kialakult hagyományok egyike, a MAGNA-KARÁCSONY 2009-ben két helyszínen kerül megrendezésre. Az egyik helyszín hagyományosan Gyula december
26-án, a másik pedig a budapesti Petőfi Csarnok december 27-én.

Karácsonyi koncertajánló

Az elképzelés szerint az esti nagykoncert mellett délután kinyitják a beltéri folyosó hátsó ajtaját a Szabadtér udvarára, ahol egy elkerített, árkádokkal fedett udvarrészen mini-pálinkafesztivállal és helyben sütött disznótorossal varázsolnak majd egy kis „vidéki” karácsonyt Budapestre.
Az esti koncert természetesen nem szűkölködik majd a már megszokott Magna-hangulatban, meglepetésekben, slágerek tömkelegében. A koncert vendége a zenekar
régi jó barátja, Nagy Feró lesz egy kis közös zenélésre.
Időpont: 2009. december 27., vasárnap, 20.00
Helyszín: Petőfi Csarnok, 1146 Budapest, Zichy Mihály út 14.
Bővebben: www.magnacumlaude.hu »

Fenyő Ünnep – Fenyő Miklós-koncert
A rajongók legnagyobb örömére idén ismételten megrendezik a Fenyő Ünnepet. Fenyő Miklós vendégei lesznek ezen a nem akármilyen estén Gallusz Nikolett, valamint Roy és Ádám. „Mr. Rock and Roll”, akinek olyan slágerek fűződnek a nevéhez, mint a Hotel Menthol, Limbó hintó, Napfény a jégen vagy a Made in Hungaria, minden évben igyekszik valami újjal előrukkolni, hogy hűséges közönségét szórakoztassa. A megszokott minőségű hang- és fénytechnika, a kivetítők, a látványvilág, na és az elmaradhatatlan, különleges énekhang teszik majd felejthetetlenné a show-t.

Karácsonyi koncertajánló

Időpont: 2009. december 27., vasárnap, 20.00
Helyszín: SYMA Rendezvényközpont
Jegyrendelés: www.fenyo.koncert.hu »

Karácsonyi musicalgála
Ismert musicalslágerek csendülnek fel a Karácsonyi musicalgálán, amelyet a Stefánia Kulturális Központ színháztermében rendeznek meg. A gála fellépői: Détár Enikő, Fésűs Nelly, Tóth Gabi, Gregus Anikó, Palla Szabina, Varga Miklós, Puskás Peti, Szomor György, Makrai Pál és Szomor Lilla. Zenél a Hungarian Musical Band.
Időpont: 2009. december 27., 19.00
Helyszín: Stefánia Kulturális Központ, 1143 Budapest, Stefánia út 34–36.

Jézus Krisztus Szupersztár – koncertelőadás
Igazi két ünnep közti ajándék lehet a népszerű rockopera ünnepi változata, amelyben ezúttal oratorikus formában csendülnek majd fel a dalok. A szereposztás igazán parádésra sikeredett: a főbb szerepekben Szomor Györgyöt, Makrai Pált, Varga Miklóst, Fésűs Nellyt és Puskás Petit láthatjuk. A sikerdarab december 28-án, kétrészes koncertelőadás keretében kerül színpadra a Stefánia Kulturális Központ színháztermében.
Időpont: 2009. december 28., 19.00
Helyszín: Stefánia Kulturális Központ, 1143 Budapest, Stefánia út 34–36.
Jegyeket a jegyplaza.hu oldalon három kategóriában válthatnak az érdeklődők: 3900, 4900 és 5900 Ft-ért.

Dobrády Ákos: Ünnepi nagykoncert
Dobrády Ákos, a TNT zenekar egykori frontembere négy év után újra Budapesten ad nagykoncertet, ezúttal a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban. Ákos a TNT telt házas búcsúkoncertjét követően szólókarrierbe kezdett. Ennek egyik fontos állomása a december 28-i fellépés, amely egyben a Közelebb egymáshoz címet viselő új albumának lemezbemutatója is lesz. A vadonatúj korongot a koncert napján, belépés után minden látogató átveheti, így Ákos Jézuskája megajándékozza mindazokat, akik jegyet váltanak a számára oly fontos ünnepi eseményre. A koncert sztárvendége lesz Emilia, aki a Big Big World című slágerével vált világszerte ismertté. Az est folyamán színpadra lép Inti is, akivel Ákos pár szám erejéig feleleveníti a régi idők TNT-s hangulatát.
Időpont: 2009. december 28., 20.00
Helyszín: SYMA Sport- és Rendezvényközpont, 1146 Budapest, Dózsa György út 1.
Bővebben: www.syma.hu »

Mitsoura karácsonyi koncert
A Kárpát-medence cigány zenei hagyománya, az egyiptomi és indiai cigányság dallamkicse megfűszerezve progresszív elektronikus alapokkal és videokollázsokkal – ilyen a Mitsoura együttes koncertje.
A karácsonyi koncerten az öt éve működő zenekar eddig megjelent két lemezének legjobb dalai hallhatók – olykor újragondolt, eddig még nem hallott tolmácsolásban.
Időpont: 2009. december 29., 20.00
Helyszín: Trafo, Nagyterem
Jegyár: elővételben 1800 Ft, a koncert napján 2200 Ft
Bővebben: www.trafo.hu »
Karácsonyidalok.lap.hu »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top