Dekor

3 szuper társasjáték téli estékre

A szókincsedet fejlesztenéd? Esetleg egy fantasy-stratégiajátékban próbálnád ki magad? Netán birodalmat építenél? Három vadonatúj társasjátékot is ajánlunk, amelyekkel vidáman telnek az esték.

 Definity – Gondolatébresztő társasjáték, ahol minden ötlet megoldás

Rengeteg társasjáték közül választhatunk napjainkban kornak, társaságnak, témának, nehézségi fokozatnak megfelelően. Azt hinnénk, hogy telítetté vált ez a piac, és nem lehet új ötlettel előállni, de most itt van egy friss, magyar fejlesztésű táblás játék, a Definity, amely a Bakos Ferenc-féle Idegen szavak és kifejezések szótára alapján készült el.

Társasjátékok

Amikor összegyűlik egy baráti társaság vagy a család apraja-nagyja, jó dolog, ha egy olyan társasjáték kerül elő, amely gondolkodva szórakoztat, és különleges élményt nyújt, mert nem a „dobok, és lépek 3-at a célig” társasjátékokat idézi fel. Azoknak ajánljuk bátran a Definityt, akik szeretik, ha nemcsak a szerencsén, de az ötletességen is múlik egy játék kimenetele.

A Definity alapja az a sokak által már ismert játék, amelyet az Idegen szavak és kifejezések szótárával kell játszani. A fejlesztők ezt gondolták tovább, és készítették el a táblás változatot. Abban is bíztak természetesen, hogy így még több emberhez jut majd el az a szórakoztató játék, ezáltal valódi rajongótábora alakulhat ki. A humoros és kimondottan kreatív játék a hétköznapok során alig használt idegen szavakra keresi a megfelelő definíciót.

Tudjuk például, mit jelent a zorilla? Dél-amerikai őserdőben honos fűszernövény, vagy a pipacsokkal rokon, kékes virágzatú évelő növény, netán menyétféle ragadozó, vagy állatok elleni gerillatámadás? Nekünk egy egész más meghatározásunk lenne? Ebben a játékban minden ötlet jó megoldás lehet, a helyes meghatározás pedig kiderül a Definityből.

Adott egy szó, amelynek a jelentését kell megadni vagy megtippelni. Természetesen előfordulhat, hogy egy szónak nem ismerjük a pontos meghatározását, de ennek a játéknak pont ez az egyik lényege. A játékosoknak a kreativitásukat használva „érzésre” kell definiálniuk a szót. A cél pedig kitalálni a helyes megoldást, illetve olyan meghatározást írni, amelyre a lehető legtöbb játékos tippel helyes definícióként. Pontot kapunk akkor is, ha kitaláljuk a helyes definíciót, de akkor is, ha – bár nem ismerjük a szó valódi jelentését – mégis olyan kreatív, frappáns meghatározást írunk, amely akár helyes megoldásként is megállná a helyét. Fontos a meggyőzés, a tudás, a kreativitás, a szókincs és a jó társaság.

Bővebben: www.definityjatek.hu »

Krysis – A gazdasági válság okozói gonosz koboldok voltak

2009. októberében megjelent a magyar fejlesztésű Krysis társasjáték az Esseni Játékkiállításon, amely a nemzetközi játékvilág legjelentősebb eseménye. A Rubik-kocka óta nem volt ilyen sikeres magyar játékfejlesztés, korábban még soha nem jutott ki ezelőtt magyar játékkiadó által fejlesztett játék a nemzetközi piacra.

A Krysis felnőtt-stratégiajáték. Témája ironikusan vicces fantasykörnyezetben mutatja be a gazdasági válság vélt-valós okait. A fejlesztők tudják, mi okozta a gazdasági válságot: a gonosz koboldok.

Társasjátékok

A társasjáték alaphelyzete a következő:

Hajdan vala a luxus és az őrült tékozlás kora. A népes­ségen eluralkodott a túlzott dekadencia, és már csak a háborúkra és hasonló hétvégi, fantáziavilág-béli szórakozásokra maradt ideje. A tévúton kóválygó gazdaság ingatag civilizációt hozott létre, amelyben pánik és káosz bőségesen akadt, viszont hiányzott minden egyéb. Idővel, miután felélték az összes erőforrást, elzálogosították a mágiát, és az összes fejlesztést elfelejtették. Új divatőrület hódítja meg a világot. Mindenki tárgyi leleteket gyűjt: a régi korok fegyvereit és szállítóeszközeit, valamint kristályokat. Küldd hát harcba te is az ügynökeidet! A kijátszott ügynökeid képességei összeadódnak. Ha győzni akarsz, jól kell kombinálnod: legyen elegendő sebességed, harci erőd és szállítási kapacitásod éppen a megfelelő pillanatban! Kinek lesz végül a legnagyobb értékű kristály- és leletgyűjteménye? Úgy tűnik, a történelem folyton egyetlen jelszót ismétel: „Ami kell, azt vedd el!”

Játékosok száma: 2–4, életkor: 10+; játékidő: 45–90 perc.

 Dominion – A nemzetközi zsűri döntése alapján az idei Év Játéka díjas

A Dominion egyértelműen a 2009-es év legnagyobb nemzetközi sikere a társasjátékok világában. Ez az 500 lapot tartalmazó kártyajáték modulokból épül fel. A játékosok birodalmát az általuk összegyűjtött kártyák szimbolizálják. Minden játékos a saját kártyapakliját építi, amely a játék elején mindössze néhány réz- és földbirtoklapból áll, de a végére hatalmas és prosperáló birodalommá válik. A játékot az nyeri, aki a legértékesebb birodalmat tudja felépíteni. Egy parti 30 percen belül lejátszható, de vigyázat! Senki sem fog megállni egy parti után.

Társasjátékok

Kiemelten fejlesztett készségek: logika, helyzetfelismerés, problémamegoldás, kombinációs készség.

Játékosok száma: 2–4, életkor: 8+, játékidő: 30 perc.

Lelőhelyek:

Gémklub (1093 Budapest, Ráday u. 30/b)

Libri
Alexandra könyvesboltok

Bookline

Társasjáték.lap.hu »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top