Dekor

Csíkos kandúr díszpárna – letölthető sablonnal

Ennek a patchwork technikával készült kedves macseknak minden kisgyerek örülni fog a karácsonyfa alatt! Kezdő foltvarrók is bátran nekifoghatnak.

Méret: 31×51 cm

Nehézségi fok: *

Figyelem! A szabásmintán az elemek tükörképe látszik. Ugyan­így másoljuk ezeket a vászonra, hogy a ragasztófátyollal rögzített rátétek a valós irányba kerüljenek felvasaláskor.

Tipp a szabáshoz: A fejet és a testet úgy szabjuk ki, hogy az anyagot színoldalával befelé félbehajtjuk, összetűzzük, majd felrajzoljuk rá a formákat. A két réteget egyszerre vágjuk ki, hogy biztosan egymás tükörképei legyenek az eleje-háta elemek.

Alapanyagok:

Textilek:
• A: 25 cm narancssárga,
• B: 40 cm piros-lila-zöld, keskeny csíkos
Valamennyi vászon 115 cm széles.

Közbélés: kb. 50×90 cm töltőflíz

Kellékek:
• varró- és egyéb patchworkeszközök
• kb. 10×10 cm ragasztófátyol (Vliesofix)
• 25×25 cm kitéphető hímzésalátét (Stickvlies)
• fekete gépi letűzőcérna
• műszálas tömőanyag vagy flízmaradékok
• illanós filctoll vagy szabókréta

Kattints a képre a sablonért!

Kattints a képre a sablonért!

Előkészületek

Szabásminta: a mintákat másoljuk át, nagyítsuk 200%-ra, majd vágjuk ki.

Rátétminták: a kisebb elemeket (szemek, orr, nyelv) szintén 200%-ra nagyítva vágjuk ki külön is.

Az elemek szabása

A szabásminta elemeihez (test és fej) mérjünk hozzá 0,75 cm varrásszélt, kivéve az arc elemeihez.

Elő- és hátlap:
2 db fej a sablon szerint A-ból
2 db test a sablon szerint B-ből

Rátétminták: A szemeket, az orrot és a nyelvet rajzoljuk fel a B anyag hátoldalára, amelyre előzőleg már felvasaltuk a ragasztófátyolt. Az egyes elemek között hagyjunk egy-két ujjnyi helyet.

Közbélés: 2 db test a sablon szerint

Kattints a képre a letölthető sablonért!

Kattints a képre a letölthető sablonért!

Az összeállítás

A kiszabott darabokat tisztázzuk körbe cikcakköltéssel. A fej előlapjára rajzoljuk fel az arc mintázatát. Tegyük alá a hímzésalátétet, és kb. 2 mm széles, sűrű cikcakköltéssel varrjuk ki a bajusz, a száj, a fülek és a szempillák vonalait. Az alátétet tépjük le a hátoldaláról. A szemeket, az orrot és a nyelvet vágjuk ki pontosan a csíkos anyagból, húzzuk le a ragasztófátyol védőpapírját, és vasaljuk ezeket a fejre. A ragasztófátyol elég erősen tart, nem szükséges az elemeket levarrni, de díszítésképpen körbe is cikcakkolhatjuk őket.

A fej elő- és hátlapját színt színnel tegyük egymásra, és varrjuk körbe, kis rést hagyva a kifordításhoz. A varrásszélt vagdossuk be, hogy az íves részek szebben kifeszüljenek. Fordítsuk ki a fejet, tömjünk bele vattát, majd öltögessük be a nyílást.

A testeket is fektessük egymásra színoldalukkal befelé, tegyünk a két anyagréteg alá és fölé egy-egy flízdarabot, majd varrjuk körbe a formát. A test alján hagyjunk egy kis nyílást a kifordításhoz. A varrásszéleiket kurtítsuk meg, fordítsuk színére a testet, és tömjük ki vattával, végül öltögessük be a rést. A farok vonalát rajzoljuk meg illanós filctollal, majd keskeny és sűrű cikcakkal varrjuk végig. A fejet apró öltésekkel varrjuk fel a testre, a sablonon jelölt helyre.

Csíkos kandúr díszpárnaCikkünk az Aréna Kiadó gondozásában megjelent, Csupa folt lakásdíszek című könyv alapján készült.

Amitől egy otthon igazán barátságos és hívogató lesz, az ebben a könyvben mind megtalálható. A Lena Special Patchwork magazinban korábban megjelent csodaszép foltmunkák között akadnak színpompás takarók és párnák a délutáni szunyókáláshoz, vagy ünnepi asztalnemű és vitrázs, amelyekkel szebbé tehetjük a karácsonyt, de kiegészíthetjük kollekciónkat egy praktikus táskával is. A sok fantáziadús ötlet és a változatos motívumok mind arra várnak, hogy megvalósuljanak.
A foltvarrás alaplépéseinek leírása, a jól érthető rajzok, a pontos sablonok és szabásminták még a kezdőknek is segítséget nyújtanak, hogy garantáltan siker koronázza a munkájukat. 

Tipp: rendeld meg a könyvet a Polc.hu weboldalon! »

Még több karácsonyi dekorációs ötletért kattints ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top