Dekor

Ünnepi díszkivilágítás angolnával

Szokatlan módon gondoskodik egy japán akvárium a területén felállított karácsonyfa megvilágításáról. Az ünnepi fényhez szükséges energiát ugyanis a "lakók" egyike, egy elektromos angolna szolgáltatja.

Év végéhez közeledvén sem vádolható passzivitással a kamakurai akvárium elektromos angolnája – lévén hogy az általa termelt elektromos energiát felhasználva gyulladnak fel a szabadidős intézmény kétméteres karácsonyfájának fényei. A nem mindennapi látványosság egyszerű elven alapul: a hal mozgása során keletkező elektromosságot két alumíniumpanel összegyűjti, s innen továbbítják a fényfüzér felé.

Ráadásul az akvárium vezetői úgy döntöttek: nemcsak az angolnát késztetik „attrakcióra”, hanem a látogatókat is bevonják az alternatív áramfejlesztésbe. Ezért a karácsonyfa mellé elhelyeztek egy Mikulást, amely táncra perdül és dalra fakad, mihelyst a vendégek dobogni kezdenek előtte.
Különleges adottságaival az elektromos angolna immáron öt éve népszerűsíti a környezettudatos gondolkodást. Akváriumi jelenléte révén a Tokiótól ötven kilométerre fekvő város közkedvelt intézményének vezetői – mint mondják – azt szeretnék elérni, hogy a látogatók elgondolkozzanak: milyen kreatív módozatai lehetnek az áramtermelésnek.
S úgy tűnik, a vendégektől nem is áll távol némi elrugaszkodás.
– Igazán nagyszerű és környezetbarát megoldása lenne – morfondírozott el az egyik vendég az elektromos angolna „háziasításának” ötletén.
Az elektromos angolna egyébként Dél-Amerikában őshonos. A névadójához csupán külsejében hasonlító halfajta testhossza elérheti a két és fél métert, testtömege pedig akár a húsz kilogrammot is meghaladhatja. Elektromos szervei testének háromnegyed részét foglalják el, amelyek segítségével a kifejlett példányok akár nyolcszáz voltos kisülés előállítására is képesek. Áldozatait a vízfelszín közelében lesi – s azokat vagy elkábítja, vagy pedig egyetlen áramütéssel öli meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top