Dekor

Egyedi karácsonyfadíszek – sablonnal

Egy imádni való karácsonyfadísz, amit saját kezűleg dobtál össze, az egyik legszebb ajándék lehet.

Egyedi karácsonyfadíszek s. k.Az utolsó pillanatban érkezett meghívás egy karácsonyi partira sem hozhat zavarba minket. Ezek a gyorsan elkészíthető, egyedi dekorációk ott díszeleghetnek vendéglátónk fenyőfáján, hiszen indulás előtt csupán két-három órát kell rászánnunk, hogy egyet elkészítsünk.

Amire szükségünk lesz:

• 12×12 cm fehér gyapjúfilc (egy díszhez)
• 13×13 cm gyapjúfilc tetszés szerinti színben (egy díszhez)
• 10×10 cm csontszínű flanel (egy díszhez)
• 15 cm szalag, 6 mm széles (egy díszhez)
• 15×15 cm sablonpapír (mintánként)
• 10×10 cm piros, zöld, sárga, kék, barna, barackszínű gyapjúfilc (valamennyi mintához)
• Osztott szálú hímzőfonal
• Textilragasztó vagy 15×15 cm kétoldalú ragasztófátyol

A kész tárgy mérete: Ø 10 cm

Az elkészítés lépései:

1. Miután eldöntöttük, hány díszt akarunk készíteni, vágjuk ki a megfelelő számú, hullámos szélű alapot a sablonpapírból. Vasaljuk ezeket a virágformákat a fehér gyapjúfilcre és vágjuk körbe.

2. A csontszínű koronghoz először másoljuk a formát a kétoldalú ragasztófátyol védőpapírjára. Vasaljuk a flanel hátoldalára, és vágjuk körbe pontosan a kontúron. Ha aláhajtásos módszerrel szeretnénk applikálni, hagyjunk 6 mm varrásráhagyást körben a korong szélén.

3. Válasszuk ki azt a motívumot, amelyet applikálni szeretnénk, és másoljuk sablonpapírra az elemeit. Vágjuk ki és vasaljuk a megfelelő színű filcre. Vágjuk körbe a formákat.

A sablonért kattints a képre!

A sablonért kattints a képre!


4.
Vízre illanó filctollal rajzoljuk meg a hímzésmintákat a fehér alapon, illetve az applikációkon (ahol ez szükséges). Ha kellő gyakorlatunk van a hímzésben, kivarrhatjuk szabad kézzel is az egyszerű levélkéket és apró motívumokat.
 
5. Ragasszuk a rátétminta darabjait a flanelkorongra, a fotókon látható elrendezés szerint. Rögzítsük a korongot a filcalapra. Ha ragasztófátyollal applikálunk, nem szükséges körbevarrni.

6. A filcrátéteket egyszerű szegőöltéssel, a megfelelő színű hímzőfonal egy szálával varrjuk körbe.

Egyedi karácsonyfadíszek s. k.
Egyedi karácsonyfadíszek s. k.


7.
Ha szükséges, vizes szivaccsal dörzsöljük ki az előrajzolt hímzésmintákat és hagyjuk megszáradni a textíliákat.

Egyedi karácsonyfadíszek - sablonnal8. A 15 cm-es szalagot hajtsuk félbe, ragasszuk vagy egy öltéssel rögzítsük a hullámos szélű alap hátoldalára. Ezután ragasszuk ezt a virágformát tetszőleges színű gyapjúfilcre és szegőöltéssel hímezzük körbe a hímzőfonal egy szálával. A színes filcalapot vágjuk formára, 6 mm-nyit hagyva a fehér szélek körül.

Cikkünk részletet közölt az Aréna 2000 Kiadó gondozásában megjelent Szívhez szóló ajándékok című könyvből.
25 gyönyörű kézimunka a villámgyorstól az aprólékosig
Varrott és hímzett ajándékok szeretteinknek, minden alkalomra. Szívet és lelket melengető kézimunkák, egyszerűbb és időigényes tárgyak kezdőknek és haladóknak egyaránt. A textilből készült ajándékok felvonultatják a foltvarrás, a rátétmintázás és a hímzés többféle technikáját.
Szerző: Barri Sue Gaudet (Praktika könyvek sorozat)
Ár: 3690 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top