Tuti Tippek

A föld, ahol a Mikulás él

Messze északon, azon a helyen, amelyet Északi-sarknak neveznek, a világ egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyével találjuk szembe magunkat.

Az Északi-sarkvidékként ismert terület, amely az Északi-sark körül helyezkedik el, az év nagy részében jég és hó alatt vacog. Beletartozik a hatalmas Jeges-tenger, illetve olyan országok egyes részei, mint Oroszország, Kanada, Finnország, Norvégia, Svédország és Izland. Télen az Északi-sarkvidék hőmérséklete hidegebb annál, mint amilyen el tudsz képzelni (akár –67 fokig is lehűlhet), és egész nap sötét van. Még nyáron is, amikor a nap nappal és éjjel is süt, az Északi-sark hőmérséklete jéghideg.

A föld, ahol a Mikulás él

Az észak-skandináviai lappok, valamint az Alaszkában és Kanadában élő inuit eszkimók mindig az Északi-sarkvidéken éltek. De a leghíresebb ember, aki az otthonának választotta az Északi-sarkot… a Mikulás! A felfedezők és a tudósok évszázadokon keresztül dacoltak a metsző hideggel, hogy az Északi-sark csodái közül mindent felfedezzenek, amit csak lehet. Repülőgép szállt az Északi-sark fölött, és tengeralattjáró úszott a vizében. Sokat megtudtunk erről a távoli vidékről, de még mindig maradt egy rejtély: hol él a Mikulás?

Élet az Északi-sarkon
Érdekes tény, hogy az Északi-sarkon állva bármerre is fordulsz, mindig dél felé nézel! A jég – nem úgy, mint az a vékony jégkéreg, amely itthon a pocsolyákon és tavacskákon képződik télen – körülbelül négy méter vastag, és biztosan lehet rajta mozogni.

Arktisz

Az Északi-sarkvidéknek ez az elnevezése a görög „medve” szóból származik, és arra a két csillagképre utal, amelynek Nagy Medve, illetve Kis Medve a neve, és az éjszakai égen az Északi-sark körül mozog. Az igazi északi-sarki medve természetesen a jegesmedve, amelyet gyakran megfigyeltek az Arktisz felfedezői. A kutatók néha kis, furcsa lényeket is látnak, és összetévesztik őket a medvékkel. Ezek a lények jelentik a kulcsot az Északi-sark legjobban őrzött titkához.

Az Északi-sarkvidék állatai
A jeges szél, valamint a vastag jég- és hóréteg ellenére sok állat megtanulta, hogy éljen az Északi-sark harapós hidegében. A legtöbbjük télre vastag, fehér bundát növeszt, amely melegen tartja, és segít abban, hogy beleolvadjon a környezetébe, így ne lehessen egykönnyen észrevenni a hóban. Az itt látható állatok fontos szerepet játsszanak a karácsonyi előkészületekben, mert ők segítenek a Mikulásnak és a manóknak. 
A föld, ahol a Mikulás élJegesmedve
A jegesmedvék a legnagyobbak az összes medve közül. Híres fehér bundájuk alatt fekete bőr van, amely elnyeli a nap melegét. Kitűnő úszók, és már látták őket 70 kilométerre is a legközelebbi szárazföldtől. Erősek, hűségesek és bátrak, így a Mikulás rájuk bízta, hogy ijesszék el azokat, akik túlságosan közel merészkednek a bűvös portájához. 
A föld, ahol a Mikulás élSarki farkas
Tundrai farkasként is ismerik; Észak-Kanadában él. Kicsit kisebb, mint rokona, a szürke farkas, és vastagabb, gyakran teljesen fehér bundája van. Az északi-sarki farkaskölykök a manógyerekek legkedvesebb háziállatai. Az idősebb, erősebb farkasok húzzák a szánkót.
A föld, ahol a Mikulás élFókák
A grönlandi fóka, a szakállas fóka és a gyűrűsfóka is a Jeges-tengerben él. A grönlandi fóka kölyke a szárazföldön születik fehér bundával, amely szürkévé változik, mire az állatok készen állnak a vízi életre. A fókák mindig játszadoznak úszás közben, és vidám természetük ideálissá teszi őket arra, hogy segítsenek a Mikulásnak és a manóknak kipróbálni az olyan játékokat, mint a labdák, a szánkók és a különféle vízi játékok. 
A föld, ahol a Mikulás élHóbagoly
Eltérően a fán fészkelő, éjjel vadászó baglyoktól, a hóbaglyok a földre építik fészküket, és nemcsak éjjel, hanem nappal is vadásznak. Tollaik nyáron barnásak, télre pedig hófehérre változnak. Türelmesek és bölcsek; gyakran ott üldögélnek egész éjjel a Mikulás rénszarvasai mellett, akiknek régi karácsonyokról mesélnek történeteket, hogy könnyebben el tudjanak aludni, és jól kipihenjék magukat.
A föld, ahol a Mikulás élÖrvös lemming
A lemmingek kis állatok, a mókusok és az egerek rokonai. Az örvös lemmingnek nagy mellső karmai vannak, amelyek segítségével át tudja ásni magát a vastag havon. Nyáron fekete csíkos szürke bundát, télen pedig fehéret visel. A Mikulás műhelyében a manók munkaasztala alatt lemmingek cikáznak, hogy összegyűjtsék a padlóra leesett apró játékalkatrészeket.  
A föld, ahol a Mikulás élSarki nyúl
Néha havasi nyúlnak is nevezik. Az Észak-sarkvidéken két fajtája található: a sarki nyúl és a tundrai nyúl. A sarki nyúl Kanadában és Grönlandon él, a tundrai nyúl pedig Alaszkában. Mindkettőnek fehér bundája van télen, amely nyárra barnásszürkére változik. Boldogan adják oda fehér szőrméjüket a manóknak, akik a Mikulás bundájának meleg szegélyét készítik el belőle.
A föld, ahol a Mikulás élSarki róka
A sarki róka nyáron szürkésbarna, de a téli hónapokban vastag, fehér bundája nő, a talpára pedig szőr, hogy védje a hidegtől, és ne csússzon meg a jégen. Okos és gyors felfogású. A sarki rókák éles látásuknak, jó szaglásuknak és kiváló hallásuknak köszönhetően nagy segítséget jelentenek a hóban eltévedt manóknak. 

A föld, ahol a Mikulás élA karácsony titkai

Pszt! Tudod, hogy a Mikulás figyelmét nem kerüli el, ha nem alszol úgy, mint a bunda, amikor meglátogat? Tudod, hogy van egy listája arról, ki rosszalkodott, és ki volt jó? Tudod, hogy egyetlen éjszaka alatt körberepüli a világot, hogy minden gyereknek elvigye az ajándékot? Persze hogy tudod! Mindenki tudja, mivel foglalkozik a Mikulás… de vajon mindezt pontosan hogyan viszi véghez? Derítsd ki, mitől olyan varázslatos a karácsony, és fedezd fel a Mikulás féltve őrzött titkait!

32 oldal, ára: 3499 Ft, Alexandra Kiadó »
Rendeld meg a könyvet kedvezményesen a Polc.hu-n! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top