Hozzávalók
150 g tarkabab
400 g savanyú káposzta
1 db füstölt sertéscsülök
50 g vöröshagyma
10 g fokhagyma
30 g zsír
20 g liszt
3 dl tejföl
fűszerpaprika, babérlevél, csípős zöldpaprika
Elkészítése
A szárazbabot előző nap, vagy az elkészítés előtt legalább 6 órával beáztatjuk. A füstölt csülköt vízben kiáztatjuk, hideg vízben feltesszük főni, és addig főzzük, amíg a csontról könnyedén leválik. A főzővízből kivéve kihűtjük és kockára daraboljuk, a savanyú káposztát átmossuk, kissé megvágjuk, és a vöröshagymát finomra vágjuk. A babot a csülök főzőlevében feltesszük főni, míg az átmosott savanyú káposztát kevés vízben a babérlevéllel fűszerezve félpuhára pároljuk. Amikor a bab félig megpuhult, hozzáadjuk az előpárolt káposztát, és együtt majdnem puhára főzzük. A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és fehér habzásig hevítjük, majd beletesszük a finomra vágott vöröshagymát és barnára pirítva vigyázzunk, hogy a hagyma meg ne égjen a tűzről levéve belekeverjük a péppé zúzott fokhagymát, fűszerpaprikát, és a levest ezzel berántjuk, kiforraljuk, hogy rántás ízét elveszítse. Tálaláskor a tál aljára tesszük az apró kockára vágott csülökhúst, rámerjük a forró levest. Külön edényben adjunk hozzá tejfölt, valamint az apróra összevágott erős zöldpaprikát, hogy ki-ki ízlése szerint használhassa azokat.