Mézeskalács

Karácsonyi süteménydísz

Érdemes idõt szánni ennek az egyszerû, ám rendkívül mutatós és finom karácsonyi dísznek az elkészítésére. Ráadásul az ünnepek elõtt érdemes megsütni, hiszen szorosan zárt dobozban sokáig megõrzi puhaságát.


Hozzávalók
(48 db)







• 520 gramm finomliszt
• 220 gramm vaj
• 150 gramm porcukor
• 1,2 dl mézsűrűségű cukorszirup
• 1 evőkanál citromlé
• 2 tojás
• cukormáz


1.
Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a vajat, a cukrot, a cukorszirupot, a citromlét és a tojásokat, és robotgéppel kikeverjük. (Időnként leszedjük és a többihez adjuk a tál falára ragadt tésztát.) Az elkészült tésztát 2 órára letakarva a hűtőszekrénybe (illetve 40 percre a mélyhűtőbe) tesszük, hogy jól tudjunk dolgozni vele.

2.
Előmelegítjük a sütőt (4-es fokozat, 180 C). Lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával 3 mm vastagra nyújtjuk a tészta 1/4-ét, a többit visszatesszük a hűtőszekrénybe. Lisztezett formákkal a tésztából különböző alakokat szaggatunk (megteszi egy nagy kerek forma is), majd tortalapát segítségével egymástól kb. 1 cm távolságban kizsírozatlan sütőlemezre rakjuk őket.


3.
Aranysárgára sütjük (5-7 perc), majd fémrácsra rakjuk a kis süteményeket, és itt hagyjuk kihűlni. A maradék tésztát hasonló módon dolgozzuk fel.


4.
Elkészítjük a cukormázat: Egy nagy tálban elektromos habverővel kemény habbá verünk
450 gramm cukrot,
5 evőkanál meleg vizet
és 3 evőkanál tojásfehérjeport.
Akkor készült el, ha késsel “utat” tudunk vágni benne. Kis tálkákba öntjük, majd szükség szerint ételszínezőt teszünk bele. A tálkára tegyünk nedves kendőt, nehogy a máz beszáradjon.


5.
A sütőlemezre sütőpapírt terítünk, és ere kirakjuk a süteményeket. Széles, lapos kés, vékony ecset, keskeny nyomócsövű habzsák segítségével feldíszítjük őket a cukormázzal. (Ha a máz túl sűrű, és nem tudjuk kenni, kevés vízzel hígitjuk.) A süteményeken a máznak teljesen meg kell száradnia, ehhez legalább 2 óra szükséges. A süteményt szorosan záró fém- vagy műanyagdobozban tároljuk.



Harangocska





Fémtűvel kis lyukat szúrunk a harang tetején sütés előtt. Miután a sütemény kihűlt, sárga mázzal bevonjuk. Amikor ez megszáradt, kis nyílású habzsákkal színes mintát rajzolunk rá, majd ismét száradni hagyjuk. A lyukon szalagot fűzünk át.



Koszorú





A koszorút zöld mázzal bevonjuk, majd száradni hagyjuk. Kis nyílású habzsákkal fehér cikcakkos mintát és piros pöttyöket rajzolunk rá.



Ajándékcsomag





Kis nyílású habzsákkal különböző színű és mintájú díszítést rajzolunk a négyszögletes süteményekre. A “csomagot” átköthetjük szalaggal.


Hóember





A süteményt fehér mázzal bevonjuk, majd száradni hagyjuk. Kis nyílású habzsákkal különböző színekkel rajzolunk ár kalapot, arcot, gombokat, sálat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top