Hozzávalók
(48 db)
520 gramm finomliszt
220 gramm vaj
150 gramm porcukor
1,2 dl mézsűrűségű cukorszirup
1 evőkanál citromlé
2 tojás
cukormáz
1.
Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a vajat, a cukrot, a cukorszirupot, a citromlét és a tojásokat, és robotgéppel kikeverjük. (Időnként leszedjük és a többihez adjuk a tál falára ragadt tésztát.) Az elkészült tésztát 2 órára letakarva a hűtőszekrénybe (illetve 40 percre a mélyhűtőbe) tesszük, hogy jól tudjunk dolgozni vele.
2.
Előmelegítjük a sütőt (4-es fokozat, 180 C). Lisztezett deszkán, lisztezett sodrófával 3 mm vastagra nyújtjuk a tészta 1/4-ét, a többit visszatesszük a hűtőszekrénybe. Lisztezett formákkal a tésztából különböző alakokat szaggatunk (megteszi egy nagy kerek forma is), majd tortalapát segítségével egymástól kb. 1 cm távolságban kizsírozatlan sütőlemezre rakjuk őket.
3.
Aranysárgára sütjük (5-7 perc), majd fémrácsra rakjuk a kis süteményeket, és itt hagyjuk kihűlni. A maradék tésztát hasonló módon dolgozzuk fel.
4.
Elkészítjük a cukormázat: Egy nagy tálban elektromos habverővel kemény habbá verünk
450 gramm cukrot,
5 evőkanál meleg vizet
és 3 evőkanál tojásfehérjeport.
Akkor készült el, ha késsel “utat” tudunk vágni benne. Kis tálkákba öntjük, majd szükség szerint ételszínezőt teszünk bele. A tálkára tegyünk nedves kendőt, nehogy a máz beszáradjon.
5.
A sütőlemezre sütőpapírt terítünk, és ere kirakjuk a süteményeket. Széles, lapos kés, vékony ecset, keskeny nyomócsövű habzsák segítségével feldíszítjük őket a cukormázzal. (Ha a máz túl sűrű, és nem tudjuk kenni, kevés vízzel hígitjuk.) A süteményeken a máznak teljesen meg kell száradnia, ehhez legalább 2 óra szükséges. A süteményt szorosan záró fém- vagy műanyagdobozban tároljuk.
Harangocska
Fémtűvel kis lyukat szúrunk a harang tetején sütés előtt. Miután a sütemény kihűlt, sárga mázzal bevonjuk. Amikor ez megszáradt, kis nyílású habzsákkal színes mintát rajzolunk rá, majd ismét száradni hagyjuk. A lyukon szalagot fűzünk át.
Koszorú
A koszorút zöld mázzal bevonjuk, majd száradni hagyjuk. Kis nyílású habzsákkal fehér cikcakkos mintát és piros pöttyöket rajzolunk rá.
Ajándékcsomag
Kis nyílású habzsákkal különböző színű és mintájú díszítést rajzolunk a négyszögletes süteményekre. A “csomagot” átköthetjük szalaggal.
Hóember
A süteményt fehér mázzal bevonjuk, majd száradni hagyjuk. Kis nyílású habzsákkal különböző színekkel rajzolunk ár kalapot, arcot, gombokat, sálat.