Hozzávalók
Elkészítés
A pontyot pikkelyétől megtisztítjuk, kibelezzük, a haltejet és ikrát félretesszük. A hal fejét, farkát levágjuk, a halfejből a keserűfogat eltávolítjuk. A lefilézett halhúst bevagdossuk az előkészítésnél leírt módon, majd egyenletes kockákra vágjuk, sózzuk, kevés fűszerpaprikával megszórjuk és hűtőszekrénybe tesszük.
A halfejet, farkat és a gerinccsonkot a karikára vágott vöröshagymával, zöldpaprikával, paradicsommal, egy-két karika erős paprikával hideg vízben feltesszük főni (a víz épphogy ellepje). Amikor forrni kezd, beleszórjuk a fűszerpaprika felét és nagy lángon 40 percig főzzük. Főzés után a hallevet leszűrjük (a halcsontot nem törjük át), majd a félretett halhúst, ikrát és tejet beletéve visszatesszük főni. Amikor ismét forrni kezd, hozzákeverjük a fűszerpaprika másik felét. Az elkészült halászlét csak a végén sózzuk. Az erős paprikát külön tegyük az asztalra, ki-ki ízlése szerint erősítheti saját adagját.