Gesztenyekrém leves
Hozzávalók
100 g gesztenyemassza
4 dl tej
4 dl tejszín
2 tojássárgája
2 cl rum
1 csomag vanília ízű pudingpor
egész fahéj, citromhéj, szegfűszeg, só
Elkészítése
A fűszereket egy kisebb edénybe téve 1 dl vízzel felöntjük és beforraljuk, majd a levet leszűrjük és kihűtjük. A gesztenyemasszát áttörjük és a tejszínnel elkeverjük. A puding port a tejjel csomómentesre keverjük. A tejszínes gesztenyét, a tejjel elkevert pudingport és a fűszerkivonatot, a tojások sárgáját, a rumot turmixgépbe tesszük, enyhén sózzuk és egybeműsítjük. (Ha nincs turmixgép, ugyanezt kézi habverővel is elvégezhetjük). Levescsészébe adagoljuk, és hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt tejszínhabbal díszíthetjük, tetejét őrölt fahéjjal vagy reszelt csokoládéval is megszórhatjuk.
Kelkáposztába burkolt burgonya
Hozzávalók
800 g kisebb nagyságú burgonya
300 g kelkáposzta
100 g vékonyra szeletelt bacon szalonna
30 g olaj vagy Linco Family margarin
só, őrölt bors
Elkészítése
A kelkáposztát leveleire szedjük, és forrásban levő sós vízbe téve majdnem puhára főzzük, kiszedjük, és szitára téve lecsepegtetjük, kihűtjük. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk. A burgonyákat egyenként betekerjük a szeletelt baconba, majd a kihűlt kelkáposztába.
Kikent tepsibe vagy tűzálló tálba rakjuk egymás mellé, sózzuk, borsozzuk, majd kevés folyadékot aláöntve előmelegített sütőben megsütjük. Forrón tálaljuk. Adhatunk mellé tejfölt, vagy éppen ezt valamilyen módon ízesíthetjük, fokhagymával, snidlinggel.