Mézeskalács

Regõs halászlé

Hej regõ rejtem? Nem, ez nem szakrális leves, nem is varázsolhatunk vele. Persze próbálkozni mindig lehet. Bár talán inkább együk meg! Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók:


• 2 kg ponty
• só
• 20 dkg vöröshagyma
• olaj
• 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
• 1 dl fehérbor
• 10 dkg petrezselyemgyökér
• 10 dkg sárgarépa
• 1 zöldpaprika
• 1 paradicsom
• babérlevél
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 késhegynyi törött feketebors
• 1 kávéskanál paradicsompüré
• 2 dl tejföl
• 1 citrom


Elkészítése:

A halat megtisztítom, kibelezem, és a gerincéről éles késsel lefejtem a halhúst. A halfiléket beirdalom, és 5-6 dkg-os darabokra vágom; besózom. A fejből és a gerincből alaplevet főzök. Ha megfőtt, áttöröm.
Közben a hagymát felszeletelem, olajban üvegesre pirítom, kevés fűszerpaprikával meghintem, fehérborral felengedem. Hozzáadom a vékony metéltre vágott zöldséget, a zöldpaprikát és a paradicsomot is. Sóval, babérlevéllel, fokhagymával, csipet borssal, paradicsompürével ízesítem, majd annyi halalaplevet öntök alá, hogy a zöldséget félpuhára párolhassam benne.

Az előpárolt zöldséget és a halalaplevet ráöntöm az előkészített halra, és lassú forralással 20-25 percig főzöm. Megkeverni nem szabad, csak rázogatni. Amikor a hal majdnem puha, a tejfölt egy kanál hallével elkeverem, és hozzáöntöm. Még egyszer felforralom.
A pikáns halászlevet citromkarikával tálalom.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top