Hozzávalók:
Piskótatészta:
• 4 tojásfehérje (közepes méretű)
• 4 tojássárgája (közepes méretű)
• 150 g cukor
• 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• ½ narancs reszelt héja
• 250 g reszelt sárgarépa
• 100 g liszt
• 1 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
Narancskrém:
• 1 tasak Dr. Oetker Zselatin
• 100 ml víz
• 1 tasak Eredeti Dr. Oetker Puding Vanília
• 40 g cukor
• 250 ml narancslé
• 125 ml répalé
• 400 g hideg tejszín
• ½ narancs reszelt héja
Díszítés:
• 50 g porcukor
• 50 g marcipánmassza
• zöld, piros és sárga ételfesték
• darált pisztácia
Elkészítés:
A mandulát egy teflonos serpenyőben olaj nélkül aranybarnára sütjük, és egy tányéron hagyjuk kihűlni.
A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját egy keverőedényben konyhai robotgéppel 1 percig habosra keverjük. A cukorban elvegyítjük a vanillincukrot és a reszelt narancshéjat, a tojássárgájához adjuk, és további 2 percig keverjük. Belekeverjük a répát és a mandulát is. A lisztben elvegyítjük a sütőport, a masszába szitáljuk, és jól elkeverjük. Végül óvatosan beleforgatjuk a tojáshabot is. A tésztát egy csatos tortaformába (26 cm átmérőjű, kivajazott, az alján sütőpapírral letakart) öntjük, elegyengetjük és megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 40 perc
Sütés után a tortát egy sütőpapírral letakart sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni. A sütőpapírt óvatosan lehúzzuk, a tortát két lapra vágjuk.
A zselatint a tasakon található leírás szerint, de csak 100 ml vízzel készítjük el. A pudingport elkészítjük a cukorral, a narancslével és a répalével. A zselatint a még forró pudingba keverjük, a puding felületét beborítjuk fóliával és hagyjuk kihűlni. A tejszínt felverjük, hozzáadjuk a narancshéjat. A kihűlt pudingot konyhai robotgéppel átkeverjük, és beleforgatjuk a tejszínhabot.
Az alsó tortalapot megkenjük a krém felével, majd ráfektetjük és felső lapot és kicsit rányomjuk. A maradék krémmel megkenjük a torta tetejét és oldalát.
A díszítéshez a porcukrot összegyúrjuk a marcipánmasszával. Egy mogyoró nagyságú darabot megfestünk zöld ételfestékkel, és a répáknak zöldet formálunk. A maradék marcipánt a piros és a sárga festék keverékével narancssárgára festjük, és kb. 8 répát formálunk belőle. A marcipándíszt a tortára helyezzük, megszórjuk pisztáciával, és tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.