Hozzávalók:
1450 g szilva
300 ml vörösbor vagy piros szőlőlé
150 g dióbél (mindegyiket előkészítve mérjük le)
1 tasak Dr. Oetker Befőzőcukor Szuper 3:1
Előkészítés:
A szilvákat megmossuk, lecsepegtetjük, félbevágjuk, a magot eltávolítjuk belőle, felaprítjuk és 1450 g-ot lemérünk. Kimérünk 300 ml vörösbort vagy szőlőlevet. A dióbelet felaprítjuk és 150 g-ot lemérünk.
Elkészítés:
A szilva felét egy merülőmixer segítségével pépesítjük (esetleg turmixoljuk), majd jól összekeverjük maradék szilvával, a vörösborral vagy szőlőlével és a dióval. Hozzáadjuk a befőzőcukrot is, majd az elegyet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk. Zubogva forrni hagyjuk legalább 3 percig, majd a tűzről levesszük. Ha szükséges, eltávolítjuk a habot a tetejéről.
Az elkészült lekvárt azonnal jól zárható (lehetőleg csavaros) üvegekbe töltjük, lezárjuk, és legalább 5 percre fejre állítjuk.
FONTOS: A dió lerövidíti a lekvár eltarthatósági idejét.