Hozzávalók:
a leveshez:
½ kg pulykaaprólék
20 dkg pulykahús (ajánlatos mellből)
2-2 fej fehér- és sárgarépa
¼ zellergumó
1 vöröshagyma
só, fekete bors
a gombóchoz:
1 vöröshagyma
1 tojás
2-3 dkg csemege szalonna
só, bors, majoránna, petrezselyem
2 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítése:
Az aprólékot és a pulykahúst tedd egy nagy lábosba, majd rakd mellé a megtisztított és tetszés szerint felvágott répát, zellergumót és hagymát (Ez utóbbinak csak a külső héját vedd le, és egészben, vagy félbevágva tedd a többi zöldséghez.) Öntsd fel 1, 5-2 l vízzel és lassú tűzön főzd meg. (1-1, 5 óra).
Mikor a leves elkészült, vedd ki a húst és ha nem mellehúsából készült, akkor csontozd ki. A zöldséget egy szűrőlapát segítségével tedd külön tányérra. A gombóchoz a főtt húst, a szalonnát, a vöröshagymát daráld meg. Ízesítsd fűszerekkel (só, bors, majoránna, petrezselyem) keverd hozzá a tojást és annyi zsemlemorzsát, amennyivel jól gyúrható lesz. Vizes kézzel formálj belőle diónyi gombócokat és a levesben, kis lángon főzd ki, kb. 10 percig.