nlc.hu
Mézeskalács
Pulykagombócleves

Pulykagombócleves

Advent elején nem árt már egy kis karácsonyi hangulat. De ha még nem akarsz a Szentestére fõzni, akkor elõ a pulykával, és melegítsd magad egy finom levessel.

Hozzávalók:





a leveshez:
• ½ kg pulykaaprólék
• 20 dkg pulykahús (ajánlatos mellből)
• 2-2 fej fehér- és sárgarépa
• ¼ zellergumó
• 1 vöröshagyma
• só, fekete bors

a gombóchoz:
• 1 vöröshagyma
• 1 tojás
• 2-3 dkg csemege szalonna
• só, bors, majoránna, petrezselyem
• 2 evőkanál zsemlemorzsa


Elkészítése:

Az aprólékot és a pulykahúst tedd egy nagy lábosba, majd rakd mellé a megtisztított és tetszés szerint felvágott répát, zellergumót és hagymát (Ez utóbbinak csak a külső héját vedd le, és egészben, vagy félbevágva tedd a többi zöldséghez.) Öntsd fel 1, 5-2 l vízzel és lassú tűzön főzd meg. (1-1, 5 óra).

Mikor a leves elkészült, vedd ki a húst és ha nem mellehúsából készült, akkor csontozd ki. A zöldséget egy szűrőlapát segítségével tedd külön tányérra. A gombóchoz a főtt húst, a szalonnát, a vöröshagymát daráld meg. Ízesítsd fűszerekkel (só, bors, majoránna, petrezselyem) keverd hozzá a tojást és annyi zsemlemorzsát, amennyivel jól gyúrható lesz. Vizes kézzel formálj belőle diónyi gombócokat és a levesben, kis lángon főzd ki, kb. 10 percig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top