Narancsos keksz
Hozzávalók (15-18 db-hoz):
14 dkg vaj
8 dkg kristálycukor
1 ek. méz
1 narancs reszelt héja
15 dkg liszt
1 tojássárgája
1-1 kk. élesztőpor és narancslé
5 dkg porcukor
kandírozott narancshéj
só
Elkészítése:
10 dkg vajat a kristálycukorral habosra verünk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt narancshéj felét és a mézet. Hozzákeverjük a lisztet, az élesztőt és csipetnyi sót. Dió nagyságú golyókat formázunk a tésztából, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. 190 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Közben a megmaradt vajhoz a porcukrot apránként adagolva jól kikeverjük. A narancs levével és megmaradt reszelt héjával ízesítjük. A közben kihűlt keksz felét megkenjük a kész krémmel, majd az így megkent darabot egy másik keksszel lefedjük. A tetejét kandírozott gyümölccsel díszítjük.
Mandulás keksz
Hozzávalók (kb. 80 db-hoz):
20 dkg darált mogyoró
50-50 dkg liszt és méz, fél kk. őrölt fahéj, 4 ek. rum, 6 dkg. Hámozott mandula
1 tojássárgája
2 ek. karamell
Elkészítése:
A mézet egy fazékba öntjük, és kislángon megmelegítjük. Fontos: forrnia nem szabad! Egy tálba öntjük, és hozzákeverjük a lisztet, a fahéjat, a mogyorót és a rumot. A keverékből három tésztakígyót formázunk, és sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük. A karamell és a tojássárgája keverékével megkenegetjük, majd öt percig állni hagyjuk.
A tetejét szorosan egymás mellé tett mandulákkal díszítjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, azonnal felszeleteljük, úgy, hogy minden szeleten legyen egy mandulaszem. Kihűtjük, és hagyjuk, hogy megkeményedjen.
Ez a keksz különösen finom borba mártogatva. Hosszú ideig fogyasztható, ha légmentesen lezárt dobozban tartjuk.