nlc.hu
Mézeskalács
Narancsos és mandulás keksz

Narancsos és mandulás keksz





Narancsos keksz

Hozzávalók (15-18 db-hoz):

• 14 dkg vaj
• 8 dkg kristálycukor
• 1 ek. méz
• 1 narancs reszelt héja
• 15 dkg liszt
• 1 tojássárgája
• 1-1 kk. élesztőpor és narancslé
• 5 dkg porcukor
• kandírozott narancshéj
• só


Elkészítése:

10 dkg vajat a kristálycukorral habosra verünk. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a reszelt narancshéj felét és a mézet. Hozzákeverjük a lisztet, az élesztőt és csipetnyi sót. Dió nagyságú golyókat formázunk a tésztából, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. 190 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Közben a megmaradt vajhoz a porcukrot apránként adagolva jól kikeverjük. A narancs levével és megmaradt reszelt héjával ízesítjük. A közben kihűlt keksz felét megkenjük a kész krémmel, majd az így megkent darabot egy másik keksszel lefedjük. A tetejét kandírozott gyümölccsel díszítjük.


Mandulás keksz





Hozzávalók (kb. 80 db-hoz):


• 20 dkg darált mogyoró
• 50-50 dkg liszt és méz, fél kk. őrölt fahéj, 4 ek. rum, 6 dkg. Hámozott mandula
• 1 tojássárgája
• 2 ek. karamell


Elkészítése:

A mézet egy fazékba öntjük, és kislángon megmelegítjük. Fontos: forrnia nem szabad! Egy tálba öntjük, és hozzákeverjük a lisztet, a fahéjat, a mogyorót és a rumot. A keverékből három tésztakígyót formázunk, és sütőpapírral kibélelt sütőlapra tesszük. A karamell és a tojássárgája keverékével megkenegetjük, majd öt percig állni hagyjuk.

A tetejét szorosan egymás mellé tett mandulákkal díszítjük. 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Kivesszük a sütőből, azonnal felszeleteljük, úgy, hogy minden szeleten legyen egy mandulaszem. Kihűtjük, és hagyjuk, hogy megkeményedjen.

Ez a keksz különösen finom borba mártogatva. Hosszú ideig fogyasztható, ha légmentesen lezárt dobozban tartjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top