Mézeskalács

Mokkatorta

A mokkatorta az igazi nagyágyú! Jól mutat a vacsorán vagy a másnapi ebéden is! Nem bonyolult, látványos, finom. Értelmezd újra és tedd különlegessé vele a desszert fogalmát!

Hozzávalók:

Krém:
• 500 ml (1/2 l) tej
• 4 teáskanál őrölt kávé
• 1 tasak Eredeti Dr. Oetker Puding csokoládé
• 100 g cukor
• 250 g lágy vaj





Piskóta tészta:
• 4 tojás (közepes méretű)
• 3 evőkanál forró víz
• 150 g cukor
• 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• 100 g finom búzaliszt
• 2 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
• 25 g Dr. Oetker Gustin Étkezési keményítő
• 15 g cukrozatlan kakaópor

Ezen kívül:
• kevés kávélikőr
• csokoládéreszelék
• porcukor


Elkészítés:

A krémhez 200 ml tejjel kávét készítünk (ne szűrjük le). A pudingport elvegyítjük a cukorral, és legalább 6 evőkanállal a 300 ml tejből, simára keverjük. A maradék tejet és a tejeskávét felforraljuk, az edényt levesszük a tűzről, és a pudingot belekeverjük. A keveréket újra, legalább 1 percig forraljuk. A kész pudingot egy tálba öntjük, átlátszó fóliát helyezünk közvetlenül a puding tetejére, és hagyjuk kihűlni.

A tésztához a tojásokat a forró vízzel egy keverőtálban konyhai robotgéppel a legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra keverjük. A cukorban elvegyítjük a vanillincukrot, és 2 perc alatt fokozatosan a tojáshoz keverjük. A lisztben elvegyítjük a sütőport, a Gustin keményítőt és a kakaóport, és alacsony fokozaton a masszához keverjük. A tésztát egy kivajazott, az alján sütőpapírral borított (26 cm átmérőjű) csatos tortaformába öntjük, a tetejét elegyengetjük, és azonnal megsütjük.

Alsó- és felsősütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 25 perc

A piskótát kiborítjuk a formából, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen három lapra vágjuk.


A krémhez adjuk a lágy vajat, és egy keverőedényben konyhai robotgéppel a legmagasabb fokozaton simára keverjük. A kihűlt pudingot evőkanálnyi mennyiségenként hozzákeverjük. (Ügyeljünk rá, hogy a vaj és a puding is szobahőmérsékletű legyen!)

Az alsó tortalapot 2-3 evőkanál kávélikőrrel meglocsoljuk, majd rákenjük a krém harmadát. A második lapot ráfektetjük, ugyancsak meglocsoljuk, és rákenjük a maradék krém felét. Ráhelyezzük a harmadik lapot, és ezt is meglocsoljuk a kávélikőrrel. A torta oldalát vékonyan megkenjük a krémmel, a maradékot egy nyomózsákba töltjük, és csillagfejjel feldíszítjük a tortát. A torta oldalát megszórjuk csokoládéreszelékkel, a tetejét a porcukorral díszítjük.

TIPPEK:
Ha világos lapot szeretne sütni, a kakaóport egyszerűen helyettesítse Dr. Oetker Gustin étkezési keményítővel.
Ha ír kávés tortát szeretne készíteni, a lapokat ne kávélikőrrel, hanem whiskey-vel locsolja meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top