Hozzávalók:
fél dl ecet
10 dkg rizs
2 evőkanál olívaolaj
5 dkg mazsola
1 kávéskanál kömény
20 dkg füstölt sonka
1 dl tejföl
5 dl tyúkhúsleves (leveskockából)
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 citrom
őrölt bors
só
Elkészítése:
Forrásban lévő, enyhén sós, ecetes vízben 10-12 percig főzzük (blansírozzuk) a külső leveleitől megtisztított káposztát, majd leszűrjük, lecsöpögtetjük. Amikor kissé kihűlt, leveleire szedjük, szétteregetve megszárítjuk, és kivágjuk a vastagabb ereket. Felforrósítjuk az olívaolajat, és megfuttatjuk benne a rizst, a mazsolát, a köményt, majd sózzuk, borsozzuk, és felöntjük 2 dl húslevessel. Lefedjük, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul. Ha kell, öntünk még alá húslevest, és mikor már puhul a rizs, beletesszük a kockákra vágott sonkát. 2-3 káposztalevelet összefogunk (összesen 8 csomagra lesz szükségünk), 1 evőkanálnyi tölteléket rakunk a közepébe, és szorosan feltekerjük. A maradék húslevesben elkeverjük a tejfölt, és felforraljuk. Közben beleszórjuk a kukoricakeményítőt, és besűrítjük. Belerakjuk a töltött káposztákat, és 10 percig kislángon főzzük, majd a tekercseket kiszedjük, és melegen tartjuk. A mártásba belekeverjük a citrom levét, és egyenletesen elosztjuk a tányérokon. Minden tányérra 2 káposztás tekercset teszünk, és citromszeletekkel díszítjük.
Azért kell az ecet a káposzta főzővizébe, mert jobban kihozza a káposzta ízét.