Hozzávalók:
1 fejes káposzta
6 dkg zöldborsó
25 dkg párolt borjúhús
20 dkg sonka
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál tárkony
2-2 evőkanál apróra vágott petrezselyem és snidling
2 tojás
őrölt bors
só
Elkészítése:
1. A kétféle répát és a zellert meghámozzuk, és felkockázzuk. A káposzta torzsáját kivágjuk, leveleire szedjük, 3 percig sós vízben főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük.
2. A káposztaleveleket megszárítjuk. 12 nagy levelet félreteszünk, a többit apróra vágjuk. A káposzta főzővizében a répát és a zellert 4 percig főzzük, majd hozzáadjuk a zöldborsót, még 1 percig forraljuk, majd lecsöpögtetjük a zöldségeket.
3. A kockákra vágott húst robotgéppel durvára mixeljük. A sonkáról a zsíros részeket levágjuk, és a sovány részt felaprítjuk.
4. A zöldségeket, a húst, a zúzott fokhagymát, a tárkonyt, a petrezselymet, a snidlinget és a tojásokat összekeverjük, és sóval, borssal ízesítjük. A káposztákat a húsos krémmel megtöltjük, a széleket behajtjuk, és zsineggel átkötjük. A káposztákat vajjal kikent tepsibe tesszük. 1,5 dl főzővízzel meglocsoljuk, kétrétegű alufóliával befedjük, és forró sütőben megsütjük. Apróra vágott petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Variáció
Még finomabb lesz a töltelék, ha fél-fél piros és sárga színű, apróra vágott paprikát keverünk hozzá.