Felhasználva a piac aktuális zöldség- és gyümölcskínálatát változatos, energiapótló őszi italokat készíthetsz az alábbi támpontok figyelembevételével:
A gyümölcsöt, zöldséget frissen elkészítve facsarva, préselve, vagy melegen, tea formájában fogyaszd.
A tea a gyümölcs (pl.: körte, alma) természetes aromáját felhasználva, legfőképpen annak héjából készüljön. Ízfokozónak hozzáadhatsz egy-két cikket a húsából, sőt a főzetbe beledobhatod a gyümölcs magházát is, így magasabb lesz az ital vitamintartalma.
(Két adag)
Hámozz meg egy nagyobb darab almát (felhasználhatod csak a héját is), és vágd fel cikkekre a húsát. Adj hozzá 5 dl forró vizet, tegyél bele 3-4 szem szegfűszeget és kis lángon főzd tovább, nagyjából 10 percig, majd szűrd le. A teát mézzel és egy csöppnyi citomlével ízesítheted. Próbáld ki birsalmából is!
Feketeáfonya-tea
(Egy adag)
Egy maroknyi bogyót 3 dl vízzel főzz 10-15 percen át, keverj bele egy-két evőkanál barna cukrot, 0,5 dl vörösbort és főzd addig, amíg a cukor felolvad benne.
Fűszeres főzet
(Két adag)
Forralj fel 5-6 dl vizet néhány darab ánizzsal, fahéjrúddal és egész szegfűszeggel. Néhány percnyi pihentetés után szűrd le, és mézzel ízesítsd.
Körtetea
(Két adag)
Hámozz meg egy nagyobb darab körtét (felhasználhatod csak a héját is), és vágd fel cikkekre a húsát. Adj hozzá 5 dl forró vizet, egy rúd fahéjat, és kis lángon főzd tovább 5-10 percig, majd szűrd le. A tea mézzel ízesítve a legfinomabb.
(Két adag)
Főzz meg 5 db aszalt sárgabarackot annyi vízzel, amennyi éppenhogy ellepi. Amikor a barack megpuhult, öntsd le ezt a vizet róla, majd a barackot turmixold össze 3 dl almalével és 1 dl joghurttal. Fűszerezheted fahéjjal, őrölt szerecsendióval, és ízesítheted 1 kiskanál mézel.
Sárgarépalé
(Két adag)
Egy nagyobb sárgarépát reszelj le, és a következő hozzávalókkal turmixold össze: 2 kiskanál méz, 4 dl szénsavmentes ásványvíz, fél citrom vagy narancs reszelt héja, egy kiskanál darált mandula.