Mézeskalács

Õszi italok

Az õsz beköszöntével egyre inkább meleg italt kíván szervezetünk. Ha hasznossá akarod tenni a konyhában eltöltött idõt, akkor némi ötletességgel a szomjoltás mellett gondoskodhatsz immunrendszered megerõsítésérõl is.





Az őszi hónapokban szervezetünk legfontosabb feladata, hogy feltöltődjön energiával, és megerősítse védőbástyáit a zöldség- és gyümölcsválasztékban ínségesebb téli időszakra. A vitaminokban, ásványi anyagokban szegény táplálkozás gyengíti védekezőképességünket a vírusokkal, baktériumokkal szemben. Akkor táplálkozunk jól, ha megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot fogyasztunk. Különösen fontos, hogy ebben az időszakban A-, C-, és E-vitamin, szelén és cink folyamatosan jusson be a szervezetbe.

Felhasználva a piac aktuális zöldség- és gyümölcskínálatát változatos, energiapótló őszi italokat készíthetsz az alábbi támpontok figyelembevételével:





• Az évszaknak, hónapnak megfelelő gyümölcsből dolgozz, vagyis az őszi idényben elsősorban alma, körte, áfonya és a citrusfélék és néhány bogyós növény (pl. csipkebogyó) jöhetnek számításba. Ezeknek a gyümölcsöknek magas a víz- és rosttartalmuk, nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat, és különösen a citrusfélék (citrom, narancs, grépfruit) nagyon hasznosak ún. antioxidáns anyaguk révén.

• A gyümölcsöt, zöldséget frissen elkészítve facsarva, préselve, vagy melegen, tea formájában fogyaszd.

• A tea a gyümölcs (pl.: körte, alma) természetes aromáját felhasználva, legfőképpen annak héjából készüljön. Ízfokozónak hozzáadhatsz egy-két cikket a húsából, sőt a főzetbe beledobhatod a gyümölcs magházát is, így magasabb lesz az ital vitamintartalma.






Almatea

(Két adag)

Hámozz meg egy nagyobb darab almát (felhasználhatod csak a héját is), és vágd fel cikkekre a húsát. Adj hozzá 5 dl forró vizet, tegyél bele 3-4 szem szegfűszeget és kis lángon főzd tovább, nagyjából 10 percig, majd szűrd le. A teát mézzel és egy csöppnyi citomlével ízesítheted. Próbáld ki birsalmából is!

Feketeáfonya-tea
(Egy adag)

Egy maroknyi bogyót 3 dl vízzel főzz 10-15 percen át, keverj bele egy-két evőkanál barna cukrot, 0,5 dl vörösbort és főzd addig, amíg a cukor felolvad benne.





Fűszeres főzet
(Két adag)

Forralj fel 5-6 dl vizet néhány darab ánizzsal, fahéjrúddal és egész szegfűszeggel. Néhány percnyi pihentetés után szűrd le, és mézzel ízesítsd.

Körtetea
(Két adag)

Hámozz meg egy nagyobb darab körtét (felhasználhatod csak a héját is), és vágd fel cikkekre a húsát. Adj hozzá 5 dl forró vizet, egy rúd fahéjat, és kis lángon főzd tovább 5-10 percig, majd szűrd le. A tea mézzel ízesítve a legfinomabb.





Sárgabarackos almalé

(Két adag)

Főzz meg 5 db aszalt sárgabarackot annyi vízzel, amennyi éppenhogy ellepi. Amikor a barack megpuhult, öntsd le ezt a vizet róla, majd a barackot turmixold össze 3 dl almalével és 1 dl joghurttal. Fűszerezheted fahéjjal, őrölt szerecsendióval, és ízesítheted 1 kiskanál mézel.

Sárgarépalé
(Két adag)

Egy nagyobb sárgarépát reszelj le, és a következő hozzávalókkal turmixold össze: 2 kiskanál méz, 4 dl szénsavmentes ásványvíz, fél citrom vagy narancs reszelt héja, egy kiskanál darált mandula.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top