LENCSELEVES FÜSTÖLT KOLBÁSSZAL ÉS KELKÁPOSZTÁVAL
40 dkg füstölt grillkolbász
1 kisebb vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
½ fej kelkáposzta
1 evőkanál olaj
½ csésze lencse
4 dl víz
4 dl húsalaplé (1 leveskockából is készíthető)
1 evőkanál vörösborecet
só és frissen őrölt fekete bors
a tálaláshoz tejföl
2. Egy nagy serpenyőbe olajat kanalazunk, és ha felmelegedett, rádobjuk a kolbászkarikákat. Ezeket pár perc alatt megpirítjuk, majd szűrőlapáttal
Füstölt grillkolbásszal kiváló gesztenyelevest készíthetnek villámgyorsan, ami a téli hétköznapok tápláló, gyors vacsorája lehet. A kolbászt ugyanúgy süssék ki, mint a lencseleveshez, aztán tegyék félre, és jöhet a helyére 1 fej felszeletelt vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, meg 2 felkarikázott szál angol zeller. Adjanak ehhez 30 dkg hámozott, mélyhűtött gesztenyét, 1 teáskanál morzsolt kakukkfüvet és öntsék fel 7 dl húslevessel. Rotyogtassák össze mindezt 15 perc alatt, aztán pépesítsék botmixerrel, és tegyék vissza a tűzre. Sűrítsék be 1 evőkanál étkezési keményítővel elkevert 1,5 dl tejszínnel. A végére már csak az marad, hogy beledobják a kolbászkarikákat. |
3. Ha a serpenyőben túl sok zsír maradt volna mindössze 1 evőkanálnyira lesz szükségünk a továbbiakban , akkor a fölösleget kiöntjük, és a maradékba beletesszük a fokhagymát. 1 perc után hozzáadjuk a vöröshagymát is, és aranybarnára pirítjuk.
4. A kétféle hagymához keverjük a lencsét meg a sült kolbászkarikákat, felöntjük a vízzel és a húslevessel, felforraljuk, és fedő alatt 10 percig gyöngyöztetjük.
5. Ha letelt a 10 perc, a tetejére fektetjük a kelkáposztaleveleket, és további 5-7 percig főzzük.
6. Ekkor hozzákeverjük a borecetet, és ízesítjük sóval meg durvára tört fekete borssal.
7. Tálaláskor locsoljunk rá 1-1 evőkanál tejfölt.
4 adag lesz belőle
Forrás: Buday péter: Majd a Buday (Kulinária Kiadó 2005)