KARAMELLÁS ALMATORONY
4 alma
½ citrom
15 dkg cukor
2 dl víz
kevés vaj a tepsi kikenéséhez
2. A hámozatlan almákból éles késsel kiszedjük a magházas részt, majd a gyümölcsöket 1 cm vastag karikákra vágjuk.
3. Az almaszeleteket megcsöpögtetjük kevés citromlével, és 12-13 perc alatt puhára sütjük a meleg sütőben. Közben egyszer úgy félidőben kivesszük a tepsiket, és egy csipesszel óvatosan megfordítjuk az almaszeleteket, hogy mindkét oldaluk megpirulhasson.
Tapasztalatom szerint ha a karamell kockacukorból készül, tisztább és átlátszóbb lesz. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne csinálhatnák sima kristálycukorból is, hiszen többnyire azt tartunk otthon. De ne használjanak barna cukrot karamellfőzéshez, mert az könnyen leég. És még két ötlet: a megsült almaszeletek közé szórhatnak durvára tört diót vagy mandulát is, a kész karamellbe pedig keverhetnek 1 evőkanálnyi kanadai juharszirupot hipermarketben már itthon is kapni vagy 1 evőkanálnyi rumot, aztán már kész is az elegáns diós-juharszirupos vagy mandulás-rumos almatorony.
5. Ha már sűrű és aranybarna, öntsük hozzá a tejszínt, alacsony lángon sűrítsük be, és vegyük le a tűzről.
6. A tálaláshoz kikészítünk 4 kistányért: a megsült almaszeleteket úgy tornyozzuk ezeken egymásra, hogy minden egyes szeletre kanalazunk egy kevés sűrű karamellt is. Végül a kész tornyokat és a környéküket is megöntözzük a maradék karamellel.
4 adag lesz belőle
Forrás: Buday péter: Majd a Buday (Kulinária Kiadó 2005)