nlc.hu
Mézeskalács
Diós, meleg és….. puding!

Diós, meleg és….. puding!

Ez a recept elsõ mesterem, Zsuppányi László emlékére kerül ebbe a könyvbe. Hogy miért? Annak idején ezt az édességet csak a legislegjobb vendégeinek készítette el, mert nagyon bonyolult feladat.

MELEG DIÓPUDING RUMOS SZILVAMÁRTÁSSAL


Végzős szakácstanuló koromban megcsináltatta velem, és amikor a pudingot kiborítottuk a formából, és hosszabb idő leteltével sem esett össze, ezt mondta nekem: „Na, most már szakács lehetsz.”
Ennél a receptnél nagyon fontos a technológia, az anyaghányad betartása, és az idő. De ne aggódjanak: akkor is nagyon finom, ha kicsit összeesik.
És még valami: mivel ezt az édességet egyenként szoktam elkészíteni, kivételesen egy adag receptúráját adom meg. Persze, ha többet szeretnének belőle készíteni, egyszerűen csak szorozzák meg a hozzávalók mennyiségét.






vaj és kristálycukor a kávéscsésze kikenéséhez

• 2 dkg dió
• 1 tojás
• 2 dkg vaj
• 2 dkg liszt
• ½ dl tej
• 2 dkg cukor
• 1 cl rum


1. Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat). Kivajazunk és kristálycukorral meghintünk egy 1,5 dl-es, hőálló kávéscsészét.
2. A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, majd kávédarálóban finomra őröljük.
3. A tojást szétválasztjuk, és a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
4. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk, fölengedjük a tejjel, és addig kevergetjük, amíg sima nem lesz, és el nem válik az edény falától. 
5. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a cukrot meg a tojássárgáját. 




A diópuding – és sok más diós édesség is – jól harmonizál a rumos szilvamártással. Keverjenek ki 10 dkg szilvalekvárt fél dl rummal, aztán tegyék egy lábosba, és jól forralják ki fél dl vörösborral meg 1 dl tejszínnel.
6. Hozzáadjuk a pirított-darált diót, a rumot, és lazán beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Ezután a kivajazott formába öntjük, azt pedig egy olyan edénybe helyezzük, amelyben meleg víz van.
7. Az egészet a sütőbe tesszük, és 35-40 percig gőzöljük. Ha jól sikerült, akkor a puding kb. 2-3 centire kidagad a formából.
8. Úgy ellenőrizzük, hogy elkészült-e, hogy egy hurkapálcát dugunk a közepébe, és ha nem ragad rá semmi, akkor jó. Ezt azonban csak egyszer tehetjük meg, mert a sütő nyitogatásától megfázik. Tálalásnál óvatosan kifordítjuk a formából, és azonnal elfogyasztjuk. Belül nem tészta, hanem krémes pudingszerű lesz.


Forrás: Buday péter: Majd a Buday (Kulinária Kiadó 2005)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top