Cukormentes gesztenyepüré
Rengeteg felesleges kalóriától kíméled meg szervezetedet, ha cukor- és tartósítószer-mentes gesztenyemasszát vásárolsz, és otthon ízesíted kedved szerint rumaromával, folyékony édesítőszerrel. Tejszínhabból is a cukormenteset válaszd!
fehérje: 4,62 g, zsír: 10,2 g, szénhidrát: 27 g
Hozzávalók:
1 adag cukrozatlan, tartósítószer-mentes gesztenyepüré
ízlés szerint folyékony édesítőszer
rumaroma
cukormentes tejszínhab
Elkészítése:
A gesztenyemasszát villával összetörjük, az édesítőszerrel és a rumaromával összegyúrjuk, majd rövid időre betesszük a hűtőbe. Ha megdermedt, krumplinyomón áttörjük, végül tejszínhabbal díszítjük. (Még az elkészítés napján el kell fogyasztani, mert a tartósítószer nélküli gesztenyemassza hamar megsavanyodik.)
Karácsonyi bejgli és pozsonyi patkó
A karácsonyi asztal elmaradhatatlan desszertjét úgy is elkészítheted, hogy azok is bátran fogyaszthassák, akik ügyelnek a vonalaikra. Az élmény ugyanaz, ám az energiatartalom jóval kisebb.
1 szelet energiatartalma: 236 kcal, fehérje: 8,3 g, zsír: 10,52 g, szénhidrát: 25,37 g
1 kg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg édesítőpor
10 dkg vaj
3 dkg élesztő
2 tojássárgája
2 citrom reszelt héja
2 dl sovány tej
2 dkg só
A töltelékhez:
85 dkg őrölt dió vagy mák
8 dkg méz
25 dkg édesítőszer
10 dkg mazsola
vaníliarúd
citromhéjreszelék
őrölt fahéj
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, az alapanyagokat összegyúrjuk. A tésztát fél órán át hűvös helyen pihentetjük. A magőrleményeket összekeverjük a kevés forró vízben feloldott édesítőszerrel, a mézzel és a fűszerekkel. A mazsolát leforrázva tesszük a keverékbe. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, szögletesre nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen elosztjuk. Szaftosabb lesz, ha almát vagy körtét reszelünk a szétterített töltelékekre. Óvatosan feltekerjük, és lekenjük tojássárgájával. Langyos helyen pihentetjük.
Ha a felülete repedezni kezd, és megszárad rajta a tojás, akkor ismét lekenjük tojásfehérjével, majd villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben, közepesen forró fokozaton, 30-40 percig sütjük. A kifliket hasonlóképpen készítjük el, kisebb tésztadarabokból és kevesebb töltelékből. Sütési idejük arányosan rövidebb.