Mézeskalács

Karácsony elõtti finomságok

Decemberben benne van a levegõben a finom illat, a jó íz, az ételek öröme. Így aztán a jó háziasszony nemcsak a szentestére koncentrál. Meg a rossz se....

Az év végi konyhai nagyüzem már lassan beindult. Az ügyes háziasszonyok az adventi időszakban még azt a luxust is megengedhetik maguknak, hogy tréningezzenek a karácsonyi sütés-főzésre, kipróbáljanak recepteket, saját variációkat találjanak ki, tapasztalatokat gyűjtsenek.
Összeállításunkban receptkönyvből és a fórumozók által ajánlott receptekből válogattunk egy csokorra valót. Lehet tréningezni!


Habcsók (14 darab)

Hozzávalók:
• 4 tojásfehérje
• 12 dkg kristálycukor
• 12 dkg finomított cukor
• 3 dl tejszín könnyedén felverve
• egy csipet só

1. Három sütőlemezt sütőpapíral kibélelünk.
2. A tojásfehérjét megsózzuk, és egy nagy tálban kemény habbá verjük, miközben fokozatosan hozzáadjuk a kristálycukrot. Addig verjük, amíg szép fényes nem lesz.
3. Apránként beleszórjuk a finomított cukrot is, és a masszát tovább verjük, amíg az összes cukrot bele nem dolgoztuk. A habban magas, kemény csúcsoknak kell képződniük.
4. A cukorhabot nyomózsákba téve az előkészített sütőlemezre 24 halmot nyomunk.

Tipp: A habcsókok könnyedébbek lesznek ha csak finomított cukrot használunk. 
5. A habcsókokat 120 fokra előmelegített sütőben kb. másfél órán át stzárítjuk, míg világosbarnák lesznek és jól elválnak a sütőpapírtól. A habcsókokat egész éjszakán át kikapcsolt sütőben hagyjuk hűlni.
6. Tálalás előtt egy-egy habcsókot tejszínnel összenyomunk és tálra rendezzük.

Gesztenyés pulykamell tekercs – Csirin receptje
Kb. 1 1/2 kg pulykamellet (filézett) úgy szeletelek, hogy a végén téglalap legyen belőle. Klopfolom és sózom, borsozom, fokhagymázom (lehet granulált). 1/2 kg darálthús, 2 doboz natur gesztenye massza (nem cukrozott!), só, bors, izlés szerint fokhagyma 1 egész tojás. Ezt a masszát összekeverem, és felkenem a téglalap alakú pulykamellre. Feltekerem, bacon szalonnával betekerem. A tepsi aljára hagymaágyat készítek (hagymakarikák) erre teszem a tekercset, olajjal megöntözni. A tepsibe kb. 2 dl vegetás vizet teszek, és alufólia alatt kb 1 órát párolom, néha meglocsolom, azután sütöm. Hozzá almaszósz, vagy meggyszósz illetve krumpli való. Nagyon fini!  Szeletelve is jól mutat, mert a gesztenyés darálthús más szinű lesz. Jó étvágyat!
 
 

Barna sütemény – Brownie  (12 szelet)

Hozzávalók:
• 15 dkg keserű csokoládé durvára darabolva
• 22 dkg puha vaj
• 22 dkg liszt
• 12 dkg finomított cukor
• 4 tojás elhabarva
• 7 dkg natúr pisztácia apróra vágva
• 10 dkg fehér csokoládé durvára vágva
• 2 teáskanál sütőpor
• porcukor a szóráshoz

1. Vékonyan kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy tepsit
2. Az étcsokoládét és a vajat vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni.
3. A lisztet és a sütőport tálba szitáljuk, és hozzáadjuk a cukrot.
4. A tojást elkeverjük a megolvadt csokoládéval, beleöntjük a lisztes keverékbe és az egészet alaposan összedolgozzuk. A pisztáciát és a fehér csokoládét is belekeverjük és beleöntjük az előkészített sütőformába.

Tipp: A brownie állaga hűlés közben még tovább „szilárdul”, amikor kivesszük a sütőből még nincs egészen készen.
5. A tésztát 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. 20 percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra tesszük.
6. A kész süteményt porcukorral megszórjuk és 12 szeletre vágjuk.

Gesztenyekrémleves  – Erika10 receptje
Hozzávalók: 50 dkg héjas gesztenye, 2 evőkanál liszt, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 1 dl édes fehérbor (muskotályos), 4 dkg cukor, só.
Elkészítés: A gesztenye héját hegyes késsel bevágjuk. Kuktába tesszük, felöntjük sós vízzel és puhára főzzük. Meghámozzuk, burgonyanyomón vagy szitán áttörjük. Lábosba tesszük, vajat adunk hozzá és 2 percig pároljuk. Meghintjük a liszttel, tovább kevergetjük, majd felöntjük a borral és egy pohár vízzel. Cukrot adunk hozzá, felforraljuk, majd tojássárgájával elkevert tejszínnel besűrítjük. Ízlés szerint őrölt fahéjjal fűszerezzük. Csészékben tálaljuk. 


Sajtos tallér (35 darab)

Hozzávalók:
• 15 dkg liszt
• 15 dkg érett kemény sajt reszelve
• 15 dkg vaj kis darabokban
• 1 tojássárgája
• szezámmag a szóráshoz

1. Több sütőlemezt vékonyan kivajazunk.
2. A lisztet és a sajtot tálban összekeverjük.
3. A vajat kézzel elmorzsoljuk a lisztes keverékkel.
4. A tojást hozzáadva a masszát jól kidolgozzuk, hogy sima tésztát kapjunk. Műanyag fóliába csomagolva fél órára hűtőbe tesszük.
5. A tésztát belisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és kör alakú szaggatóval szaggatjuk.
6. A tallérokat sütőlemezre téve szezámmaggal megszórjuk.
7. 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve rácson hűtjük.

Karácsonyi pisztráng – Sherpa01 receptje
Hozzávalók: 2 kis, konyhakész pisztráng, 2 gerezd fokhagyma, 4 dkg liszt, 10 dkg mandula, 1 dl tejszín, fél citrom leve, 10 dkg vaj, 0,5 dl fűszeres olaj (pl. rozmaringos, vagy kakukkfüves), só
A ledörzsölgetett halat beirdaljuk. Sóval bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk, és fűszeres olajjal kenegetjük. 20 percig állni hagyjuk. A nedvességet leitatjuk, a halat lisztbe forgatjuk, és megforrósított vajon minden oldalon megsütjük. Zúzott fokhagymával meghintjük, mellédobjuk a lehéjazott mandulát, és még 1 percig pároljuk. Felöntjük a tejszínnel és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítjük.  

Könyvajánló:

Emma Patmore: A legjobb receptek – Sütemény
A kézbe való kicsi könyv 120 különleges, mégis egyszerűen elkészíthető sütemény receptjét tartalmazza. A sós és édes finomságok fotói mellett olvashatók a receptek, így praktikusan, a sütés közben is jól használható a kis szakácskönyv.
A világ minden tájáról összegyűjtött ételek alapanyagai változatosak, de könnyedén beszerezhetők itthon is. A karácsonyi készülődésben igazi társ a Vince Kiadó gondozásában megjelent könyvecske.

• További tippekért és receptekért kukkants be a Karácsonyi menü című fórumra! » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top